Nieuwste artikelen:

JP Morgan waarschuwt voor groeiend risico bij beleggen in Israël

Uitgelekt memo zegt dat gerechtelijke revisie vragen heeft opgeroepen...

Republikeinse wetgevers roepen op tot opschorting van Al Jazeera’s media bevoegdheden

Congresleden eisen dat Al Jazeera zich laat registreren als...

Arabisch persoverzicht: Egyptische markten worstelen met nagemaakte medicijnen en levensmiddelen

Ondertussen zegt een Jordaanse activist dat een geheime Israëlische...

Aan Islamitische Staat gelieerde groep had operatief plan om George W Bush in de VS te vermoorden

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een verdachte beweerde volgens de FBI dat hij een groep ex-leden van de Baath-partij bij elkaar had gebracht om daarmee de voormalige Amerikaanse president te vermoorden.

Een vermeende aan de Islamitische Staat (IS)-groep gelieerd persoon in de VS was van plan om George W Bush te vermoorden, volgens een rapport van Forbes, waarin wordt verwezen naar een FBI-verzoek tot huiszoeking dat deze week in een federale rechtbank is geopenbaard.

Er was veel protest tijdens zijn presidentschap voegen de oorlog in Iraq (shutterstock)

De FBI zei dat het het plan aan het licht was gebracht door het werk van twee vertrouwelijke informanten en het monitoren van het account van de vermeende samenzweerder op het WhatsApp-berichtenplatform van Meta.

De verdachte, gevestigd in Columbus, Ohio, reisde in november zelfs naar Dallas, Texas om video’s te maken rond het huis van de voormalige president, en rekruteerde hulp van een team dat hij via Mexico het land binnen wilde smokkelen.

De persoon, die niet genoemd werd in het rapport van Forbes, zei dat hij Bush wilde vermoorden omdat hij vond dat de voormalige president verantwoordelijk was voor het doden van Irakezen en het uiteenvallen van het land na de Amerikaanse militaire invasie van 2003, volgens het bevel.

Volgens Forbes was de vermeende organisator van het complot – die beweerde deel uit te maken van een eenheid genaamd “Al-Raed” die tot aan zijn dood werd geleid door een voormalige Iraakse piloot uit Qatar – sinds 2020 in de VS en had hij een asielzoekers-status.

Federale agenten gebruikten twee verschillende vertrouwelijke bronnen om het complot te onderzoeken, een persoon die beweerde hulp te bieden bij het verkrijgen van valse documenten, en een andere die een vermeende klant was van de vermeende mensensmokkelaar.

In november 2021 onthulde de verdachte aan de FBI-insider het moordcomplot en vroeg of hij wist hoe hij “replica of frauduleuze politie- en/of FBI-identificaties en badges kon verkrijgen” om de moord te helpen uitvoeren.

De verdachte zei dat hij van plan was om vier mannelijke Iraakse staatsburgers in Irak, Turkije, Egypte en Denemarken naar de VS te krijgen, en beweerde dat een van hen “de secretaris van een ISIS-minister van Financiën” was.

Hij beschreef de mannen als “voormalige Baath-partijleden in Irak die het niet eens waren met de huidige Iraakse regering”. De Baath-partij was de politieke partij van de voormalige Iraakse president Saddam Hoessein, die tijdens de Amerikaanse invasie van 2003 werd afgezet.

De verdachte zei ook dat hij een voormalige Iraakse generaal wilde vinden en vermoorden die Amerikanen hielp tijdens de oorlog en van wie hij dacht dat hij in de VS woonde.

Het dossier van de FBI beweerde dat de verdachte lid zijn van “het verzet” en tussen 2003 en 2006 veel Amerikanen in Irak te hebben vermoord.

WhatsApp-tracking

De zaak laat zien hoe de FBI, ondanks de bewering dat het gebruik van encryptie door Meta en andere technologieproviders de onderzoeken van het bureau blokkeert, de beveiligingsparameters van WhatsApp heeft weten te omzeilen door het gebruik van informanten en het volgen van de metadata die zijn verkregen van het berichtenplatform.

Het bureau gebruikte een zogenaamd ‘penregister’ – een elektronisch apparaat dat alle nummers registreert die vanaf een bepaald account worden bereikt – op het WhatsApp-account dat vermoedelijk van de verdachte was. Hij kreeg ook een telefoon van een van de FBI-informanten, waardoor de FBI hem kon volgen.

Een FBI-informant merkte op dat de verdachte lid was van Baath- en IS-chatgroepen op WhatsApp. De verdachte beweerde “recentelijk in contact te zijn geweest met een vriend in Qatar, een voormalige minister in Irak onder Saddam Hoessein die toegang had tot grote hoeveelheden geld” en stuurde hem berichten via WhatsApp, aldus de FBI.

In een gesprek van december beweerde de verdachte dat hij zojuist twee personen die banden hadden met Hezbollah, een in Libanon gevestigde groep die door Washington als een terroristische organisatie wordt beschouwd, de VS binnengesmokkeld voor een vergoeding van $ 50.000 elk.

Middle East Eye nam contact op met het ministerie van Justitie en het kantoor van voormalig president Bush voor commentaar, maar geen van beiden reageerde.

Bush, een voormalige Amerikaanse president van de Republikeinse Partij van 2001 tot 2009, was vorige week in het nieuws toen hij tijdens een toespraak over de Russische invasie van Oekraïne onbedoeld de Amerikaanse invasie van Irak als “een geheel ongerechtvaardigde en brute invasie” noemde.

Volgens het Costs of War Project van de Brown University stierven naar schatting tussen 184.000 en 207.000 burgers door direct oorlogsgerelateerd geweld veroorzaakt door de VS, hun bondgenoten, het Iraakse leger en de politie, of oppositietroepen vanaf het moment van de invasie van Irak tot en met oktober 2019.

Laatste nieuws

JP Morgan waarschuwt voor groeiend risico bij beleggen in Israël

Uitgelekt memo zegt dat gerechtelijke revisie vragen heeft opgeroepen...

Republikeinse wetgevers roepen op tot opschorting van Al Jazeera’s media bevoegdheden

Congresleden eisen dat Al Jazeera zich laat registreren als...

Arabisch persoverzicht: Egyptische markten worstelen met nagemaakte medicijnen en levensmiddelen

Ondertussen zegt een Jordaanse activist dat een geheime Israëlische...

‘Blijf met je vuile handen van Turkije af’, zegt Ankara’s minister van Binnenlandse Zaken tegen de Amerikaanse gezant

Suleyman Soylu haalt uit naar de Amerikaanse ambassadeur in...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Arabisch persoverzicht: Egyptische oppositie in het buitenland roept op tot aftreden van Sisi

Ondertussen zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony...

Amerikaanse moslimrechtengroep roept Biden op het gebruik van de “terreur” controlelijst op te schorten

Het lek in de vliegverbodlijst onthult meer dan een...

Irak: Een dode en tientallen gewonden bij verdrukking voetbalstadion

Fans stonden buiten een stadion in Basra in de...

Iraakse premier steunt onbeperkte aanwezigheid VS-troepen in land

Irak wil met Washington soortgelijke betrekkingen onderhouden als met...

Iraans persoverzicht: Arbeiders plegen zelfmoord te midden van economische crisis

Ondertussen wordt de Iraanse export naar Saoedi-Arabië hervat, zoeken...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) + 40 = 43

Republikeinse wetgevers roepen op tot opschorting van Al Jazeera’s media bevoegdheden

Congresleden eisen dat Al Jazeera zich laat registreren als buitenlandse agentschap. Een groep Republikeinse congresleden heeft opgeroepen om Al Jazeera's Capitol Hill media bevoegdheden op...

Arabisch persoverzicht: Egyptische markten worstelen met nagemaakte medicijnen en levensmiddelen

Ondertussen zegt een Jordaanse activist dat een geheime Israëlische dronesbasis in het land actief is en protesteren Tunesische journalisten tegen financiële problemen. Vervalste medicijnen en...

‘Blijf met je vuile handen van Turkije af’, zegt Ankara’s minister van Binnenlandse Zaken tegen de Amerikaanse gezant

Suleyman Soylu haalt uit naar de Amerikaanse ambassadeur in Ankara, nadat Washington en acht Europese landen reiswaarschuwingen hadden afgegeven over mogelijke terreuraanslagen in Turkije. De...