Erdogan zegt dat de Griekse Premier Mitsotakis voor hem niet meer bestaat na zijn toespraak in het Amerikaanse congres

De opmerkingen van de Turkse leider marmeren een afwijzing van eerdere pogingen om de spanningen tussen de twee NAVO-Bondgenotenlaan verminderen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat hij de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis niet langer erkent, na kritiek van laatstgenoemde op Ankara tijdens zijn recente reis naar de Verenigde Staten.

“Hij [Mitsotakis] bestaat niet meer voor mij”, zei Erdogan in een televisietoespraak na een kabinetsvergadering op maandag. “Ik zal er nooit mee instemmen hem te ontmoeten. We zullen doorgaan met eerbare politici.”

Mitsotakis reisde vorige week naar de VS waar hij een toespraak hield voor een gezamenlijke zitting van het Congres, de eerste in de geschiedenis voor een Griekse leider.

Turkse president Erdogan (shutterstock)

In de toespraak waarschuwde hij wetgevers tegen het steunen van de inspanningen van de Biden-regering om militaire hardware aan Turkije te verkopen, en zei dat de stap nieuwe instabiliteit in het oostelijke Middellandse Zeegebied zou kunnen veroorzaken.

“Het laatste dat de NAVO nodig heeft, in een tijd waarin onze focus ligt op het helpen van Oekraïne om de Russische agressie te verslaan, is een andere bron van instabiliteit op de zuidoostelijke flank van de NAVO”, zei Mitsotakis.

De regering-Biden heeft onlangs aangegeven bereid te zijn om nieuwe wapenovereenkomsten met Turkije aan te gaan.

In mei stuurde het een informeel verzoek aan het Congres om goedkeuring te vragen voor de verkoop van raketten en ander materieel aan Ankara. Die stap wordt gezien als een lakmoesproef voor een grotere verkoop van F-16’s, wat volgens de regering de belangen van de VS en de NAVO zou bevorderen.

“We waren met hem overeengekomen om derde landen niet bij ons geschil te betrekken”, zei Erdogan in verwijzing naar zijn Griekse ambtgenoot. “Desondanks heeft hij vorige week de VS bezocht en op het congres gesproken en hen gewaarschuwd ons geen F-16’s te geven.”

“Vanaf dat moment was er geen Mitsotakis voor mij. De Verenigde Staten zullen waarschijnlijk niet handelen in overeenstemming met de woorden van Griekenland”, voegde Erdogan eraan toe.

Het bezoek van de Griekse leider begrensde een periode van ontluikende banden met de VS, terwijl de betrekkingen tussen Washington en Ankara zijn verslechterd door de aankoop van het S-400-raketsysteem uit Rusland, evenals door voortdurende verschillen in buitenlands beleid in Syrië, de Kaukasus en de Oostelijke Middellandse Zee, waar Griekenland en Turkije slaags raakten.

De spanningen tussen de historische rivalen liepen op in de zomer van 2020 toen Griekse en Turkse oorlogsschepen met elkaar in botsing kwamen.

Erdogan heeft een doctrine gepropageerd die bekend staat als het “Blauwe Thuisland”, die de soevereiniteit claimt over een groot aantal Griekse eilanden en hun recht op exclusieve economische zones ontzegt. Athene heeft ook Turkse straaljagers ervan beschuldigd regelmatig het luchtruim te schenden.

Kaart van Middelandse Zee (shutterstock)

Het is onduidelijk of de opmerkingen van Erdogan de spanningen tussen de twee NAVO-bondgenoten zullen doen toenemen. De Turkse en Griekse leiders waren elkaar in april onverwachts tegengekomen om te proberen de spanningen tijdens de oorlog in Oekraïne te verminderen.

Destijds luidde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu de dooi in de betrekkingen in en beweerde dat de communicatiekanalen tussen de twee “vandaag opener waren dan ooit tevoren”.

 

Maar op maandag zei Erdogan dat Turkije een Strategische Raadsvergadering met Griekenland, gepland voor later dit jaar, afzegt.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Griekenland waarschuwt voor Oekraïne-achtige oorlog met Turkije in Oost-Middellandse Zeegebied

De spanningen tussen de rivalen in het Middellandse-Zeegebied lopen op, nu Athene en Ankara elkaar …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: