Saoedi-Arabië Gaat Ruslands rol in OPEC+ steinen ondanks dreigende sancties

Politiek moet buiten de OPEC worden gehouden, zegt de Saoedische minister van Energie, aangezien het koninkrijk van plan is om de samenwerking met Rusland voort te zetten in het licht van westerse druk op Moskou.

Saudi-Arabië is van plan om zijn Opec+-partnerschap met Rusland voort te zetten, ondanks westerse druk op Moskou en een mogelijk EU-verbod op Russische olie-import.

Prins Abdulaziz bin Salman, de minister van Energie, vertelde de Financial Times dat Riyad hoopte “een overeenkomst te sluiten met de Opec+… waar ook Rusland deel van uitmaakt”, en benadrukte de “wereld waarde” van de alliantie van producenten.

Opec+ is een groep van 24 olieproducerende landen, bestaande uit 14 Opec-leden en 10 niet-Opec-landen, waaronder Rusland. Het werd in 2017 opgericht in een poging om de olieproductie beter te coördineren en de wereldprijzen te stabiliseren.

De betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië zijn gespannen sinds Biden aantrad, waarbij de feitelijke heerser van het land, kroonprins Mohammed bin Salman, kritiek kreeg over de moord op Middle East Eye-columnist Jamal Khashoggi.

Bovendien hebben zowel Riyad als Abu Dhabi hun bezorgdheid geuit over de pogingen van Washington om de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen.

De opmerkingen van prins Abdulaziz sturen een bericht naar de VS en hun NAVO-bondgenoten dat het niet van plan is deel te nemen aan westerse pogingen om Moskouof zijn olie-export te isoleren.

Ondertussen worstelen de energieconsumenten met de torenhoge olieprijzen

‘Als de vraag er is’

Saudi-Arabië heeft weerstand geboden aan de druk om de productie van ruwe olie te verhogen om de prijzen te helpen verlagen in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari , omdat het erop staat dat de huidige voorraden voldoende zijn. 

Toch wordt verwacht dat er binnenkort een nieuwe Opec+-deal wordt gesloten, aangezien de productiequota die twee jaar geleden zijn ingevoerd, over drie maanden zullen aflopen.

Prins Abdulaziz vertelde de FT dat hij niet kon voorspellen hoe de nieuwe Opec+-overeenkomst eruit zou kunnen zien, gezien de onzekerheden in de markt, maar er vertrouwen in had dat de groep de productie zou verhogen “als de vraag er is”.

‘Deze situatie heeft mensen nodig die bij elkaar gaan zitten… de maskerade te stoppen… en werkende remedies te vinden voor problemen’

– Prins Abdulaziz bin Salman, Saoedische minister van Energie

“Met de ravage die je nu ziet, is het te voorbarig om te proberen [een overeenkomst] te lokaliseren”, zei hij. “Maar wat we weten is dat wat we hebben bereikt, voldoende is voor mensen om te zeggen ’tot nu toe is er verdienste, is het waardevol om daar te zijn, samen te werken’.”

Volgens de Opec+-overeenkomst van 2020 verhoogden alliantieleden de totale productie elke maand met het bescheiden bedrag van 430.000 vaten per dag. Maar de Russische productie daalde tussen maart en april met ongeveer een miljoen vaten per dag (b/d), en het Internationaal Energieagentschap voorspelt dat deze nog verder kan dalen, met wel 3 miljoen b/d als de westerse mogendheden uiteindelijk strengere sancties tegen Rusland.

Ondertussen zei prins Abdulaziz dat politiek buiten de Opec+ moet worden gehouden.

“Deze situatie heeft mensen nodig om bij elkaar te zitten, zich te concentreren, de maskerade te verwijderen en de zogenaamde politieke correctheid … het gaat erom te proberen zich te verhouden tot de bestaande realiteit en er oplossingen voor te vinden”, zei hij. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: