Conservatieven in Iran beweren dat Hezbollah de verkiezingen in Libanon heeft gewonnen

Ondertussen blijven de prijzen van essentiële goederen stijgen en beloven ambtenaren om olie naar Cuba te exporteren.

Conservatieven zeggen dat Hezbollah verkiezingen heeft gewonnen

Iraanse regeringsmedia hebben beweerd dat de pro-Iran Hezbollah zegevierde bij de parlementsverkiezingen in Libanon, ondanks officiële resultaten die het tegenovergestelde aantonen.

Hassan Nasrallah, leider van de Hezbollah (shutterstock)

Volgens de resultaten die maandag door het Libanese ministerie van Binnenlandse Zaken zijn bekendgemaakt, verloren Hezbollah en zijn bondgenoten hun meerderheid in het parlement, van 71 naar 62 zetels , terwijl hun tegenstanders en onafhankelijke kandidaten 66 zetels veiligstelden.

Kayhan  , dat dicht bij het kantoor van de hoogste leider van Iran staat, schreef dat “the resistance movemement”, een term voor pro-Iraanse sjiitische groepen in het Midden-Oosten, “de meerderheid van de stemmen won en de beslissende winnaar werd van de verkiezingen in Libanon”.

“Gedurende meer dan drie jaar hebben de Saoedi-Amerikaans-Israëlische bondgenoten miljoenen dollars uitgegeven voor propaganda tegen de beweging, maar Hezbollah won meer dan 365.000 stemmen bij de verkiezingen, het hoogste van alle andere politieke groeperingen”, voegde Kayhan eraan toe.

Het dagblad Javan, aangesloten bij de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), prees de uitslag van de verkiezingen ook als een overwinning op Israël.

Hoewel Javan toegaf dat Hezbollah en zijn bondgenoten drie zetels minder wonnen dan bij de verkiezingen van 2018, voegde het eraan toe dat de nieuwe onafhankelijke wetgevers die het parlement binnenkwamen niet vijandig stonden tegenover Hezbollah.

Het dagblad beweerde ook dat de VS, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten maanden voor de verkiezingen meer dan $ 40 miljoen besteedden om de overwinning voor anti-Hezbollah-groepen veilig te stellen.

Prijzen blijven stijgen

De prijzen van voedsel en basisgoederen zijn in Iran blijven stijgen, meldden lokale media, ondanks dat de autoriteiten het tegendeel beweerden.

Na de vijfvoudige stijging van de meelprijs vorige week, stegen de prijzen van andere goederen zoals rood vlees, eieren en zuivelproducten sterk in Iraanse steden,  meldde de krant Khorasan .

Volgens de krant is de prijs van een kilo yoghurt in het centrum van Teheran gestegen van 200.000 Iraanse rial (ongeveer $ 5) tot ongeveer 300.000 rial ($ 8).

Vorige week kostte een pakket van 30 eieren ongeveer 430.000 rials ($ 10), maar deze week werd hetzelfde pakket verkocht voor tussen de 700.000 en 1.000.000 rials ($ 17 tot $ 24). Evenzo steeg de prijs van rood vlees met 30 procent.

Kip is naar verluidt het enige product dat ongeveer hetzelfde kost, maar alleen omdat de prijs in april piekte.

De prijsstijging begon in Iran nadat president Ebrahim Raisi plannen aankondigde voor “economische chirurgie”, gevolgd door een verlaging van de subsidies voor meel.

Sinds 2018 en het opleggen van strenge sancties door de VS, kampt Iran met een ernstige economische crisis. Officiële gegevens stellen de laatste maandelijkse inflatie van het land op 39,2 procent.

Teheran en Havana olie-voor-graan programma

Iran en Cuba werken aan een nieuw handelssysteem om olie te ruilen voor graan,  zei het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken , aangezien beide landen te lijden hebben onder strenge Amerikaanse sancties.

Mehdi Safari, een Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken, zei dat de twee landen hun banden zouden uitbreiden om in de basisbehoeften van hun bevolking te voorzien, en voegde eraan toe dat Cuba een geschikte Latijns-Amerikaanse markt voor Iran was.

“Plannen voor ruilhandel met Cuba worden serieus nagestreefd, en we zullen grondig in onze graanbehoeften voorzien in ruil voor olie-export”, zei hij.

Safari gaf geen details over hoe Iran olie naar het Caribische land zou exporteren, aangezien Washington een internationaal verbod heeft ingesteld op de Iraanse olie-, gas- en petrochemische export.

In mei 2020 stuurde Iran vijf tankers met meer dan 1,5 miljoen liter benzine naar Venezuela, in een poging de Amerikaanse sancties te omzeilen. Maar de export naar Caracas stopte nadat de VS de lading van andere tankers op weg van Iran naar Venezuela in beslag hadden genomen.

In de afgelopen jaren hebben Iran en Cuba verschillende plannen bekendgemaakt om de economische banden aan te halen en bilaterale samenwerking tot stand te brengen – waaronder de ontwikkeling van een gezamenlijk Covid-19-vaccin – maar tot nu toe is er geen enkele verwezenlijkt.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Duitse leider sluit nucleaire deal met Iran in nabije toekomst uit

De opmerkingen zijn tot nu toe de duidelijkste aanwijzing dat de overeenkomst op korte termijn …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: