De minister van energie van de VAE waarschuwt dat de Amerikaanse ‘Nopec’-wet de olieprijs met 300% kan doen stijgen

Suhail al-Mazrouei zegt dat de Opec onterecht wordt aangevallen nadat een Amerikaanse senaatscommissie  een wetsvoorstel heeft aangenomen dat het kartel vatbaar maakt voor rechtszaken.

Een hoge ambtenaar van de VAE heeft kritiek geuit op een wetsvoorstel dat in het Amerikaanse Congres is ingediend en dat het oliekartel Opec en de landen die ermee samenwerken mogelijk zou openstellen voor rechtszaken wegens samenspanning over stijgende prijzen voor ruwe olie.

Minister van Energie Suhail al-Mazrouei zei dinsdag dat de Opec ten onrechte het doelwit was van de energiecrisis, aangezien hij waarschuwde dat de goedkeuring van het wetsvoorstel, bekend als “Nopec”, het al lang bestaande productiesysteem van de industrie zou kunnen verstoren en de prijzen zou kunnen opdrijven tot 300 procent hoger.

“Als je dat systeem belemmert, moet je uitkijken waar je om vraagt, want als je een chaotische markt hebt, zou je een prijsstijging van 200 of 300 procent zien die de wereld niet aankan”, zei Mazrouei tegen een panel op de beurs. Wereld Utilities Congress in Abu Dhabi.

Republikein Chuck Grassley (shutterstock)

Een Amerikaanse senaatscommissie heeft vorige week met een meerderheid van 17-4 de wet aangenomen dat er geen olieproducerende en exporterende kartels zijn (Nopec), gesponsord door de Republikein Chuck Grassley en de Democraat Amy Klobuchar.

“Ik geloof dat vrije en concurrerende markten beter zijn voor consumenten dan markten die worden gecontroleerd door een kartel van staatsoliemaatschappijen… concurrentie is de basis van ons economisch systeem”,  zei  Klobuchar destijds in een verklaring. 

Andere versies van de wetgeving hebben gefaald in het Congres afgelopen twee decennia. Maar de stemming van vorige week laat zien hoe de stijgende energieprijzen de steun voor de maatregel hebben aangewakkerd.

Het wetsvoorstel, dat door de volledige Senaat en het Huis moet worden aangenomen en door president Joe Biden moet worden ondertekend om wet te worden, zou de Amerikaanse antitrustwet veranderen om de soevereine immuniteit in te trekken die de Opec en haar nationale oliemaatschappijen lange tijd beschermde tegen rechtszaken.

Bevoorradingsbeperkingen als gevolg van een afname van de productie in het pandemische tijdperk en meer recentelijk de Russische invasie van Oekraïne, hebben de olieprijzen omhooggeschoten. Hogere gasprijzen zijn ook een aandachtspunt geworden bij de komende tussentijdse verkiezingen in de VS in november. 

De VS zijn gestopt met het kopen van Russische olie als reactie op de invasie, terwijl Europa de afgelopen weken dichter bij zijn eigen verbod is gekomen.

Mazrouei waarschuwde dat de bewegingen zouden kunnen leiden tot meer opwaartse druk op de prijzen buiten het bereik van wat Opec zou kunnen aanpakken.  

“Extreme volatiliteit is niet het gevolg van vraag en aanbod, maar omdat sommigen bepaalde ruwe olie niet willen kopen en het tijd kost voor handelaren om van de ene markt naar de andere te gaan”, zei hij. 

“Het idee om te proberen bepaalde ruwe olie te boycotten zal riskant zijn, ongeacht de achterliggende motieven.”

‘Wacht maar af’ 

Opec, dat wordt gedomineerd door Saoedi-Arabië en andere Golfstaten, heeft ondanks de prijsstijging geweigerd de productieniveaus te verhogen, in plaats daarvan vast te houden aan een deal met Rusland om het aanbod slechts marginaal te vergroten.

Naast de producenten in de Golf wordt de Nopec-wet ook tegengewerkt door het American Petroleum Institute (API), een vooraanstaande lobbygroep voor olie en gas.

In een recente brief aan senatoren waarschuwde de API dat Nopec “aanzienlijke potentiële nadelige blootstelling aan Amerikaanse diplomatieke, militaire en zakelijke belangen creëert, terwijl het waarschijnlijk een beperkte impact heeft op de marktkwesties die de wetgeving aandrijven”.

Toen hem op dinsdag werd gevraagd of hij zich zorgen maakte of Nopec leden van de Opec en haar partners zou openstellen voor antitrustwetten, noemde Mazrouei binnenlandse oppositie in de VS.

“Ik maak me er geen zorgen over om een ​​fundamentele reden dat er een debat is over Nopec in de VS. We moeten afwachten”, zei hij.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: