Nieuwe pers secretaris van het Witte Huis bekritiseerd vanwege eerdere opmerkingen over Israël

Voormalige Amerikaanse gezant in Israël bekritiseert Karine Jean-Pierre vanwege haar opmerking uit 2019 dat AIPAC ‘ernstig racistisch’ en ‘Islamofoob’ zou zijn.

De aantredende perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, is bekritiseerd door de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël vanwege haar eerdere opmerkingen over de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

David Friedman, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël, berispte Jean-Pierre – de eerste zwarte en openlijk LGBTQ-persoon die de topwoordvoerder van het Witte Huis is – tijdens haar Op-Ed van 2019 in Newsweek, waar ze AIPAC “ernstig racistisch” noemde.

De benoeming van Jean-Pierre werd door de meeste Democraten geprezen. De Amerikaanse president Joe Biden zei dat de 47-jarige “ervaring, talent en integriteit voor deze moeilijke baan” zou meebrengen.

Maar in opmerkingen op Twitter zei Friedman dat “de reguliere media vergaten te vermelden dat ze Israël haat”.

In haar opiniestuk van 2019 beschuldigde Jean-Pierre AIPAC ervan “ernstig racistisch” te zijn en zei dat de pro-Israëlische lobbygroep “bekend is geworden vanwege de handel in anti-islamitische en anti-Arabische retoriek terwijl ze islamofobe stemmen en attitudes verheft”.

“Je kunt jezelf niet progressief noemen terwijl je jezelf blijft associëren met een organisatie als AIPAC die vaak de antithese is geweest van wat het betekent om progressief te zijn”, voegde ze eraan toe, terwijl ze ook opmerkingen maakte over de voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Jean-Pierre schreef het opiniestuk terwijl hij diende als senior adviseur en nationale woordvoerder van MoveOn, een democratische belangengroep.

AIPAC heeft zichzelf altijd gepresenteerd als een tweeledige organisatie die ernaar streeft de steun voor Israël vanuit het hele Amerikaanse politieke spectrum te behouden.

Republikeinse en Democratische presidenten hebben de groep geprezen, en sommige van de maatregelen die zij heeft doorgevoerd, hebben unanieme tweeledige steun gekregen in het Congres.

Maar de afgelopen jaren is een groeiend aantal wetgevers in de progressieve vleugel van de Democratische Partij kritisch geworden over de groep.

Tijdens de presidentsverkiezingen van 2020 koos de meerderheid van de Democratische kandidaten ervoor om de jaarlijkse conferentie van AIPAC over te slaan, waarbij kandidaat-senator Bernie Sanders de groep beschuldigde van het bieden van een platform voor “fantasie”.

AIPAC heeft ook een aantal aanvalsadvertenties geplaatst tegen democratische wetgevers, waaronder Ilhan Omar en Betty McCollum, die kritisch over Israël hebben gesproken.

In december lanceerde de lobbygroep een politiek actiecomité – dat het mogelijk maakt om te doneren aan politieke campagnes in de VS – en leverde 6 miljoen dollar aan 326 kandidaten die door het hele land rennen bij de komende tussentijdse verkiezingen.

De AIPAC heeft ook een lijst met 120 congresaantekeningen vrijgegeven, waarvan meer dan een kwart Republikeinen waren die tegen het certificeren van Biden als president stemden.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse functionaris zegt dat Washington “de sancties tegen Iran zal voortzetten” na de moord op Mahsa Amini

Functionaris van het State Department zegt dat de VS “alle passende instrumenten zullen overwegen” om …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: