Jared Kushner’s nieuwe fonds ‘om Saoedisch geld te investeren in Israëlische startups’

Kushner’s Affinity Partners heeft al de eerste twee Israëlische bedrijven geselecteerd om in te investeren, meldden bronnen aan de Wall Street journal.

Het nieuwe private-equityfonds van Jared Kushner is van plan miljoenen dollars van Saoedi-Arabië te investeren in Israëlische startups, volgens de Wall Street Journal (WSJ), die mensen citeerde die bekend waren met het investeringsplan.

Kushner verdedigde prins Bin Salman in het Witte huis na de moord op Khashoggi (shutterstock)

Kushner’s Affinity Partners heeft al de eerste twee Israëlische bedrijven geselecteerd om in te investeren, zeiden de bronnen, in wat het eerste bekende geval zou zijn van geld uit het staatsinvesteringsfonds van het koninkrijk – het Saudi Public Investment Fund (PIF) – dat naar Israël zou worden geleid .

Een woordvoerder van de $600 miljard PIF weigerde commentaar te geven aan de WSJ over het rapport van zaterdag .

Vorige maand meldde Middle East Eye dat Kushner, die eerder optrad als senior adviseur van zijn schoonvader, de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, een investering van $ 2 miljard van de PFI voor Affinity Partners had veiliggesteld, ondanks bezwaren van de adviseurs van de PIF over de mogelijke voordelen van de deal.

Door het panel aangehaalde bezwaren waren onder meer: ​​de “onervarenheid” van het beheer van het fonds; een voorgestelde vergoeding voor vermogensbeheer die “buitensporig” leek; en “public relations-risico’s” die voortvloeien uit de eerdere rol van Kushner als senior adviseur van Trump, volgens de notulen van de vergadering van het panel in juni.

Ondanks de bezwaren verwierp het voltallige bestuur van de PIF – onder leiding van kroonprins Mohammed bin Salman, een naaste bondgenoot en begunstigde van de steun van Kushner toen hij in het Witte Huis werkte – de bezwaren van het panel.

Normalisatie ‘in zicht’

De WSJ zei dat investeringen van Affinity Partners in Israël kunnen helpen de basis te leggen voor een normalisatiepact tussen Israël en Saoedi-Arabië, die momenteel geen diplomatieke betrekkingen hebben. 

In het Witte Huis hielp Kushner bij het onderhandelen over een reeks normalisatieovereenkomsten tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko. 

De stap kwam nadat de Saoedische kroonprins aangaf dat hij voorstander was van nauwere betrekkingen tussen Israël en andere Arabische landen.

In een column die in maart vorig jaar in de WSJ werd gepubliceerd, schreef Kushner dat normalisatie tussen Saoedi-Arabië en Israël “in zicht” was, en verklaarde dat “we getuige zijn van de laatste overblijfselen van wat bekend staat als het Arabisch-Israëlische conflict”.

Kushner was de belangrijkste verdediger van de Saoedische kroonprins in het Witte Huis na de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die in 2018 werd vermoord door Saoedische agenten in het consulaat van het koninkrijk in Istanbul. 

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben geconcludeerd dat de moord op Khashoggi, een voormalig columnist van MEE en Washington Post, werd bevolen door de kroonprins, een aanklacht die de Saoedische regering ontkent.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS: Rashida Tlaib roept op tot onderzoek naar de moord op Abu Akleh, scheldt collega’s uit die Israël steunen

In een seminar op dinsdag zei Tlaib dat het “niets minder dan schandalig was dat …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: