Nieuwste artikelen:

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Biden verantwoordelijk voor de Amerikaanse energiecrisis zegt voormalig Saoedische inlichtingenchef

Leestijd: 3 minuten

Prins Turki al_Faisal. Die eerder ook als ambassadeur in de VS diende zegt dat Amerika zelf verantwoordelijk is voor de hoge energie prijzen.

De hoogste Saoedische koninklijke en voormalige inlichtingenchef prins Turki al-Faisal verzette zich maandag tegen beweringen dat het koninkrijk schuldig was aan de stijgende energieprijzen in de VS, in plaats daarvan legde hij de schuld bij de regering-Biden.

President Biden (shutterstock)

“Als je zegt dat Saoedi-Arabië geen krimp heeft gegeven m.b.t. de kwestie van de olieproblemen waarmee Amerika wordt geconfronteerd, is in feite Amerika zelf de reden voor de staat waarin ze zich bevinden vanwege hun energiebeleid”, zei Faisal tegen de door de staat gerunde Arab News.

In oktober beschuldigde Biden de Opec, een groep olieproducenten waaronder Saoedi-Arabië, de grootste producent van ruwe olie van de organisatie, rechtstreeks van het achterhouden van de levering en het opdrijven van de benzineprijzen in de VS.

“Er zijn veel mensen uit het Midden-Oosten die met me willen praten,” zei hij, “ik weet niet zeker of ik met hen ga praten.”

De roep om het koninkrijk om de productie te verhogen, werd alleen maar versneld nadat de Russische invasie van Oekraïne de stijging van de energieprijzen verergerde, waarbij de nationale gemiddelde prijs voor benzine in de VS in maart een recordhoogte bereikte van $ 4,17 per gallon.

Dat heeft de inflatie helpen opdrijven en wordt gezien als een deuk in de hoop van de partij van Biden op tussentijdse verkiezingen later dit jaar.

In april stuurde een groep Democratische wetgevers een brief naar minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken, waarin ze de weerstand van het koninkrijk tegen de toenemende olieproductie noemden als een van de vele redenen om het partnerschap van de VS met Saoedi-Arabië te “herkalibreren”.

Faisal, een voormalige Amerikaanse ambassadeur en nu voorzitter van het King Faisal Center for Research and Islamic Studies gevestigd in Riyad, zei dat het beleid van de regering-Biden verantwoordelijk was voor de stijging van de Amerikaanse benzineprijzen.

“President Biden heeft het beleid van de Amerikaanse regering gemaakt om alle banden met… de olie- en gasindustrie te verbreken, en hij heeft de olieproductie en gasproductie in de VS ingeperkt… waardoor de olieprijzen zijn gestegen”, zei Faisal.

Saoedi-Arabië levert de VS ongeveer vijf procent van zijn ruwe olie en aardolie-invoer, en zijn status als thuisbasis van ’s werelds op een na grootste oliereserves, samen met zijn vermogen om de productie op te voeren of te verlagen, geeft het de macht om de wereldwijde energie markten te sturen.

De afgelopen jaren zijn de VS echter naar voren gekomen als een van ’s werelds grootste olieproducenten, deels gedreven door nood. Dat heeft de VS in staat gesteld hun afhankelijkheid van buitenlandse voorraden drastisch te verminderen, maar heeft ook kritiek gewekt bij veel progressieven in de partij van Biden die aandringen op een snelle overgang naar groene energie.

Saudi-Arabië ‘in de steek gelaten’ door VS

De kern van de verschillen tussen Saoedi-Arabië en de VS over olieproductie is een overeenkomst van de Opec met Rusland om het aanbod marginaal te vergroten. De deal, gemaakt in 2020, volgde op een prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland die de prijzen deed tuimelen en ook Amerikaanse producenten trof.

Faisal verdedigde maandag de weigering van Saudi-Arabië om met het pact te breken, ondanks de Russische invasie van Oekraïne. “Dat is een overeenkomst die in het voordeel is van iedereen en die voor de stabiliteit van de olieprijzen is”, zei hij. 

Hij voegde eraan toe dat de prijsdruk het gevolg was van nieuwe veiligheidsbedreigingen in Oekraïne die de verzekeringstarieven opdreven, “plus de Europese en Amerikaanse inperking en sanctie van de Russische olie-industrie”, als reactie op de invasie van Moskou. 

Faisal besprak de spanning in de bilaterale banden en wees op de manier waarop de regering Biden omgaat met regionale veiligheidskwesties en zei dat het koninkrijk zich “in de steek gelaten” voelde door het standpunt van de VS over de oorlog in Jemen.

Laatste nieuws

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Nieuwsbrief

Ook intressant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

45 + = 55

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten die oproepen om 'de werking van de instelling met alle mogelijke middelen te stoppen'. Columbia University...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink heeft geïnvesteerd in het leger, volgens het Stockholm International Peace Research Institute. Militaire uitgaven in het...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om te tonen welke garanties Israël aan Washington heeft gegeven over de naleving van internationaal recht. Meer...