Erdogan is van plan deze week Saudi-Arabië te bezoeken om een einde te maken aan de breuk na de dood van journalist Khashoggi

De trip komt nadat de Turkse rechtbank het proces tegen de Saoedische columnist eerder deze maand overhandigde aan de autoriteiten in Riyad.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is van plan om later deze week Saoedi-Arabiëte bezoeken na jarenlange spanningen in de betrekkingen tussen de twee landen over de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in 2018, vertelden drie bronnen die bekend waren met de reis aan Middle East Eye.

Feitelijke heerser van Saoedi-Arabië , Mohammed bin Salman (shutterstock)

 

Anoniem meldde de bronnen dat het bezoek gepland was voor donderdag, maar planningsproblemen zouden het kunnen uitstellen tot volgende maand. 

Turkije voldeed eerder deze maand aan een van de belangrijkste Saoedische eisen om de betrekkingen te herstellen door te besluiten het proces tegen Khashoggi over te dragen aan Saoedi-Arabië , een zaak waarbij 26 verdachten betrokken zijn die verband houden met zijn moord. 

De 59-jarige columnist van de Washington Post en Middle East Eye werd op 2 oktober 2018 vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul, in een gruwelijke moord die de wereld schokte.

De betrekkingen tussen Ankara en Riyad verslechterden aanzienlijk na de moord, maar Turkije heeft sindsdien geprobeerd de banden met Saoedi-Arabië te herstellen als onderdeel van een nieuw regionaal beleid om zijn economie te versterken.

Een jaar geleden vrijgegeven Amerikaans inlichtingenrapport zei dat de feitelijke heerser van Saoedi-Arabië, kroonprins Mohammed bin Salman, de operatie om Khashoggi te doden of gevangen te nemen had goedgekeurd, maar de Saoedische regering heeft elke betrokkenheid van de kroonprins ontkend en verwerpt de bevindingen van het rapport.

Drie en een half jaar nadat Saoedi-Arabië een boycot oplegde tegen Turkse goederen vanwege de Khashoggi-affaire, zal de Saoedische kroonprins proberen het bezoek van Erdogan te gebruiken als hefboom om een ​​definitief einde te maken aan de Khashoggi-affaire.

“Voor MBS draait het allemaal om Khashoggi. Hij is er door geobsedeerd. Het is persoonlijk”, vertelde een bron met kennis van de onderhandelingen aan MEE, waarbij hij een veelvoorkomende bijnaam voor bin Salman gebruikte.

“Hij verwijt Erdogan persoonlijk dat hij Amerika erbij heeft betrokken en dat hij de zaak niet binnen de eerste paar dagen heeft afgerond.”

Naast de Turkse zaak loopt er nog een tweede rechtszaak bij een Amerikaanse federale rechtbank, ingediend door Hatice Cengiz, de verloofde van Khashoggi, en de in de VS gevestigde belangenorganisatie Democracy for the Arab World Now (Dawn), die Khashoggi voor zijn dood had opgericht en leidde .

Deze rechtszaak, beweren Turkse functionarissen, ligt buiten hun bereik.

‘Saoedi’s voelden zich buitengesloten’

Hoewel de advocaten van Cengiz in beroep gingen tegen de beslissing van de Turkse rechtbank om de zaak naar Saoedi-Arabië over te dragen, wees een hogere rechtbank hun verzoek af. Een van de advocaten van Cengiz vertelde MEE dat ze de zaak voor het Hof van Beroep en later voor het Grondwettelijk Hof zullen brengen. 

Een hoge Turkse functionaris, die bekend is met de gesprekken tussen Turkije en Saoedi-Arabië, vertelde MEE eerder dit jaar dat Riyad serieuzer is geworden in het herstellen van de banden met Ankara nadat Erdogan in november Abu Dhabi’s kroonprins Mohamed bin Zayed ontmoette. 

“We hebben ze in het verleden benaderd, maar ze waren niet serieus”, zei de functionaris.

“Deze keer benaderden ze ons. De Saoedi’s hadden het gevoel dat ze werden buitengesloten in deze regionale verzoening. Daar willen ze graag bij zijn.” 

Turkije en de VAE herstelden vorig jaar de banden na bijna 10 jaar, waarbij Saudi-Arabië en Abu Dhabi nu ook verzoend zijn met Ankara’s bondgenoot Qatar.

Te midden van de verzoeningspogingen is de Turkse export naar Saoedi-Arabië in het eerste kwartaal van 2022 met 25 procent gestegen , zo blijkt uit gegevens die zijn gedeeld door de Turkse Exporteursvergadering. 

De Turkse export bereikte in de eerste drie maanden van dit jaar bijna $ 70 miljoen, tegen een equivalent van $ 55 miljoen vorig jaar. Het grootste deel van de export vond plaats in maart en steeg tot $ 58 miljoen van $ 18,5 miljoen, een stijging van 215 procent jaar-op-jaar. 

Hoewel het bedrag klein is in vergelijking met eerdere cijfers, kan het feit dat Turkije in januari 2020 alleen al voor $ 221 miljoen aan goederen naar Saoedi-Arabië exporteerde, een teken zijn dat Riyad zijn schaduwimportembargo op Ankara versoepelt na maandenlange, achterkamer gesprekken en enkele Turkse verzoeningspogingen.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: