Egypte laat 41 politieke gevangenen vrij volgens onderhandelaar

De vrijgelatenen werden allemaal vastgehouden op grond van politieke aanklachten in verband met vrijheid van gedachte en meningsuiting.

Egypte heeft zondag 41 politieke gevangenen vrijgelaten uit voorlopige hechtenis, volgens een politicus die onderhandelaar is geworden. 

President van Egypte , Abdel Fattah El Sisi (shutterstock)

“Eenenveertig van degenen die in voorlopige hechtenis worden gehouden wegens politieke beschuldigingen en (aanklachten in verband met) vrijheid van gedachte en meningsuiting” zijn vrijgelaten, zei Mohamed al-Sadat.

Sadat is al lang een vaste waarde op het politieke toneel in Egypte. Hij is een neef van voormalig president Anwar al-Sadat en is onlangs naar voren gekomen als een onofficiële onderhandelaar voor politieke gevangenen.

Rechtengroepen schatten dat tienduizenden van dergelijke gevangenen in Egypte  worden vastgehouden .

Onder degenen die zondag werden vrijgelaten, vertelde de prominente advocaat Khaled Ali aan AFP, waren journalist Mohamed Salah, onderzoeker Abdo Fayed en activisten Walid Shawky, Haitham al-Banna en Hassan al-Barbary.

Activist Radwa Mohamed , die in 2019 werd gearresteerd wegens kritiek op het regime te midden van zeldzame protesten waarin werd opgeroepen tot de verwijdering van Sisi uit zijn ambt, was een van de andere vrijgelatenen, volgens haar advocaat Nabeeh al-Ganadi.

Alle zes werden beschuldigd van “behoren tot een terroristische organisatie en het verspreiden van vals nieuws” – een beschuldiging die vaak werd geuit tegen dissidenten in Egypte.

Shawky was in februari begonnen met een hongerstaking . Zowel hij als Salah waren eerder vrijgelaten voordat er nieuwe aanklachten tegen hen werden geheven – een veelgebruikte tactiek die wordt gebruikt om de maximale voorarrestperiode van twee jaar in Egypte te omzeilen, volgens rechtengroepen.

Meer gevangenen zullen worden vrijgelaten, liet Sadat doorschemeren, aangezien “juridische en humanitaire beoordelingen” zeer waarschijnlijk sommigen in aanmerking zullen laten komen voor “presidentiële gratie” die conventioneel worden uitgesproken rond Eid, gepland voor de eerste week van mei.

In een interview met AFP beschreef de Egyptisch-Palestijnse activist Ramy Shaath, die in januari werd vrijgelaten, de wrede omstandigheden en behandeling in de gevangenis, waarbij hij de gevangenen beschreef als “rottend in de hel”.

Deze week werden vier komieken op de sociale media gearresteerd op beschuldiging van terrorisme en het verspreiden van vals nieuws voor een lied dat online was gepost en waarin de autoriteiten werden gehekeld om de ongebreidelde inflatie in toom te houden. 

In november beschuldigde Human Rights Watch de internationale gemeenschap van “belonen van repressieve heerschappij” door het Noord-Afrikaanse land te selecteren als gastheer van de volgende klimaattop – de COP27, die gepland staat voor november.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Econoom sterft maanden na verdwijning en hechtenis

Ayman Muhammad Ali Hadhoud , een van de oprichters van de Egyptische liberale hervormings- en …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: