Israël sluit de grensovergang met de Gazastrook terwijl de VN oproept tot onderzoek naar het Al-Aqsa geweld

Israëlische functionarissen geven aan dat Palestijnse arbeiders en kooplieden uit Gaza vanaf zondag niet de grens over mogen steken.

Israël is van plan om de grensovergang naar de Gazastrook vanaf zondag af te sluiten als reactie op raketten die ’s nachts vanuit de belegerde enclave zijn afgevuurd.

De bezette Gaza-strook (shutterstock)

De raketten, die geen gewonden veroorzaakten, werden gelanceerd na dagen van geweld rond bezet Oost-Jeruzalem en na een reeks Israëlische invallen in de al-Aqsa-moskee, die begonnen aan het begin van de ramadan.

“Na de raketten die gisteravond vanuit de Gazastrook op Israëlisch grondgebied werden afgevuurd, werd besloten dat de grensovergang naar Israël voor Gazaanse kooplieden en arbeiders via de Erez Crossing komende zondag niet zal worden toegestaan”, aldus Cogat, een verantwoordelijke eenheid van het Israëlische ministerie van Defensie. voor Palestijnse burgerzaken, zei zaterdag in een verklaring.

“De heropening van de oversteekplaats zal worden besloten in overeenstemming met een beoordeling van de veiligheidssituatie”, voegde Cogat toe in zijn verklaring, wat impliceert dat verdere raketaanvallen de straf zouden verlengen.

De laatste bestorming van al-Aqsa op vrijdag was de zevende in acht dagen door Israëlische troepen in de moskee.

Meer dan 170 Palestijnen zijn gewond geraakt bij de voortdurende aanvallen en meer dan 450 werden gearresteerd. 

Palestijnen zijn verontwaardigd over een massale Israëlische politie-inzet en herhaalde bezoeken van Israëlische kolonisten om te bidden op de heilige plaats.

Twee raketten werden vrijdagavond vanuit Gaza afgevuurd op Zuid-Israël, waarvan één het land binnenkwam en de andere te kort schoot en insloeg in de buurt van een woongebouw in het noorden van Gaza, zeiden Palestijnse en Israëlische bronnen.

Een derde raket werd zaterdagochtend op Israël afgevuurd, zei het Israëlische leger, zonder dat er luchtalarmsirenes waren geactiveerd voor een van de lanceringen.

VN roept op tot onderzoek

De Palestijnse Rode Halve Maan zei dat vrijdag 57 mensen gewond raakten bij al-Aqsa, met beelden op sociale media waarop te zien is dat de politie een drone gebruikt om traangas vanuit de lucht op gelovigen te spuiten.

Al-Aqsa is de op twee na heiligste plaats van de islam en de heiligste plaats in het jodendom.

Volgens een al lang bestaande conventie mogen niet-moslimtoeristen het bezoeken onder bepaalde voorwaarden en met goedkeuring van de Waqf, een islamitische trust die de zaken van de moskee beheert, maar alleen moslims mogen daar bidden.

De escalerende onrust heeft geleid tot bezorgdheid bij de Verenigde Naties, die donderdag een onderzoek eisten naar het optreden van de Israëlische politie.

“Het gebruik van geweld door de Israëlische politie, resulterend in wijdverbreide verwondingen onder gelovigen en personeel in en rond de Al-Aqsa-moskee, moet onmiddellijk, onpartijdig, onafhankelijk en transparant worden onderzocht”, zei Ravina Shamdasani, woordvoerster van het VN-bureau van de Hoge Commissaris. voor mensenrechten.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: