Saudi-Arabië ontkent berichten over ‘gespannen’ Amerikaanse betrekkingen

Het Koninkrijk zegt dat de banden ‘historisch en sterk’ zijn , na berichten over verhoogde spanningen tussen de oude bondgenoten.

Saudi-Arabië heeft gezegd dat zijn relatie met de Verenigde Staten “historisch is en sterk blijft”, te midden van berichten dat de banden tussen de twee bondgenoten onder zware druk staan.

Jacob Jeremiah Sullivan ,the United States National Security Advisor (Shutterstock)

“Er is dagelijks contact tussen functionarissen op institutioneel niveau en er is nauwe afstemming over zaken”, zoals veiligheid, investeringen en energie, zei de Saoedische ambassade in Washington donderdag in een verklaring.

De verklaring kwam twee dagen nadat de Wall Street Journal meldde dat de relatie tussen Saoedi-Arabië en de VS “het laagste punt in decennia had bereikt”.

Volgens het tijdschrift schreeuwde kroonprins Mohammed Bin Salman (MBS) vorig jaar tijdens een bijeenkomst tegen nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan, toen de Amerikaanse functionaris de moord op Middle East Eye-columnist Jamal Khashoggi ter sprake bracht.

De krant zei dat MBS, gekleed in korte broek, aan het begin van de bijeenkomst ontspannen leek te zijn, maar de dialoog beëindigde door tegen Sullivan te schreeuwen toen Khashoggi’s naam werd genoemd, eraan toevoegend dat “hij nooit meer over de kwestie wilde praten”.

Hij zei ook dat de VS “hun verzoek om de olieproductie te verhogen zouden kunnen vergeten”, meldde het Journal.

Khashoggi, die bekend stond om zijn kritiek op MBS, werd op 2 oktober 2018 vermoord en uiteengereten in het Saoedische consulaat in Istanbul, nadat hij daarheen was gegaan om papierwerk te krijgen voor zijn aanstaande huwelijk. Zijn stoffelijk overschot is nooit gevonden.

Een woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis vertelde later aan de Journal dat “er niet werd geschreeuwd” tijdens de ontmoeting van Sullivan met de kroonprins.

De Saoedische ambassade zei in haar verklaring: “In tegenstelling tot dit rapport over de stand van zaken tussen het Koninkrijk en de Verenigde Staten, is de relatie historisch en sterk.

“In de loop van de afgelopen 77 jaar van Saudi-Amerikaanse betrekkingen zijn er veel meningsverschillen geweest … maar dat heeft de twee landen er nooit van weerhouden een manier te vinden om samen te werken om de belangen van beide naties te bereiken.”

Toch hebben de relaties tussen Saoedi-Arabië en de VS met verschillende uitdagingen te maken gehad sinds de Amerikaanse president Joe Biden vorig jaar aantrad, waarbij het Witte Huis de verkoop van offensieve wapens aan Riyad stopzette en de oorlogsinspanningen in Jemen bekritiseerde.

De regering-Biden heeft ook ingestemd met de vrijgave van een CIA-document dat  MBS de schuld  geeft van de moord op Khashoggi.

Meer recentelijk zijn de twee bondgenoten in botsing gekomen over het standpunt van het koninkrijk over de oorlog in Oekraïne , met Saoedi-Arabië tussen verschillende regionale landen die Rusland geen sancties hebben opgelegd.

Het koninkrijk, de VAE en Rusland zijn belangrijke leden van de Opec+ alliantie van olieproducenten, die zich tot nu toe heeft gehouden aan een overeenkomst om de productie elke maand slechts marginaal te verhogen.

Het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben niet gereageerd op het verzoek van MEE om commentaar.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse functionaris zegt dat Washington “de sancties tegen Iran zal voortzetten” na de moord op Mahsa Amini

Functionaris van het State Department zegt dat de VS “alle passende instrumenten zullen overwegen” om …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: