Kamala Harris serveert wijn gemaakt in illegale Israëlische nederzetting tijdens Pesach

De adviseur van de vice-president zegt dat de aanwezigheid van wijn geen uiting is van beleid, maar voorstanders van de Palestijnse zaak zeggen dat het een ‘ernstige minachting voor de Palestijnen onthult.

De Amerikaanse vice-president Kamala Harris serveerde wijn die werd geproduceerd in een illegale Israëlische nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever tijdens een Pesach-diner die ze dit weekend organiseerde, wat tot verontwaardiging leidde van Palestijnse voorstanders als ook van diverse Joodse groeperingen.

Harris en haar man Doug Emhoff, de eerste Joodse echtgenote van een Amerikaanse president of vice-president, organiseerden de viering in hun residentie in Washington, en Emhoff tweette een foto van de seder, met Joodse leden van de staf van de vice-president.

Een verslaggever van Channel 12 News wees erop dat de wijn op tafel afkomstig was van de Psagot Winery op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Herbie Ziskend, senior communicatieadviseur van het vice-presidentschap, zei op Twitter dat de wijn die tijdens de seder werd geserveerd “op geen enkele manier bedoeld was als uiting van beleid”.

Pro-Palestijnse groeperingen bekritiseerden echter de aanwezigheid van de wijn en zeiden dat het gebruik ervan zelf getuigt van “minachting voor de Palestijnen” en dat het internationale beleid ten aanzien van de Israëlische nederzettingen slechts een “lippendienst” is.

“Kamala Harris [sic] serveerde wijn van Psagot tijdens haar Pesach Seder. Het wordt geproduceerd in een illegale Israëlische nederzetting die de bezette Westelijke Jordaanoever koloniseert. Dit getuigt van ernstige minachting voor de Palestijnen en de internationale wet,” Michael Bueckert, vice-president van Canadezen voor Gerechtigheid en Vrede in het Midden-Oosten, aldus op Twitter.

De aanwezigheid van de wijn bij de seder leidde ook tot een petitie van Americans for Peace Now, een liberale zionistische organisatie in de VS die een oplossing zoekt voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

De petitie roept de regering-Biden op om een ​​beleid van de regering-Trump, dat producten uit de nederzettingen als “Made in Israel” bestempelt, te vermijden.

“De nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever liggen niet in Israël. Ze werden gebouwd in bezet gebied, onder Israëlische militaire bezetting, met het verklaarde doel om de oprichting van een Palestijnse staat te voorkomen, om een ​​toekomstig Israëlisch-Palestijns tweestaten-vredesakkoord te saboteren,” zei de petitie, gericht aan staatssecretaris Antony Blinken.

“We dringen er bij u en de regering-Biden op aan om de richtlijnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit het Trump-tijdperk ongedaan te maken, waardoor producten die in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn vervaardigd, het label ‘Made in Israel’ mogen krijgen.

“Dit zou een verkeerd, schadelijk beleid rechtzetten en een belangrijke bijdrage leveren aan het bevorderen van een toekomstig Israëlisch-Palestijns vredesakkoord.”

Trumps ‘Made in Israel’-beleid

De nederzetting Psagot werd in 1981 gesticht op het land van al-Bireh, net buiten de stad Ramallah op de centrale Westelijke Jordaanoever.

De heuvel waar de nederzetting is gebouwd, staat bij de Palestijnen bekend als Jabal al-Taweel en is de locatie van tientallen hectaren particulier Palestijns land.

Het wijnhuis had enkele jaren geleden de krantenkoppen gehaald toen het een wijn vernoemde naar de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. In 2019 verklaarde Pompeo dat de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet in strijd waren met het internationaal recht, een stap die veel kritiek van de Palestijnen opriep.

In december 2020 eiste de voormalige regering van Donald Trump verder dat alle producten die in Israëlische nederzettingen worden gemaakt en die in strijd zijn met het internationaal recht in de bezette Palestijnse gebieden, het label “Made in Israel” krijgen.

De beleidsbeslissing bracht echter geen soortgelijke veranderingen teweeg binnen de internationale gemeenschap, die blijft erkennen dat Israëlische nederzettingen op bezet Palestijns land illegaal zijn.

De grote beleidsverandering werd veroordeeld door Palestijnse en progressieve Joodse organisaties, die sindsdien de regering-Biden hebben opgeroepen om deze ongedaan te maken.

Israël bezet de Westelijke Jordaanoever sinds de oorlog van 1967 en oefent volledige administratieve controle uit over een groot deel van het grondgebied, waar meer dan twee miljoen Palestijnen wonen.

Israëlische nederzettingen op zowel de Westelijke Jordaanoever als Oost-Jeruzalem schenden de Vierde Conventie van Genève, die de verplaatsing van een burgerbevolking naar militair bezette gebieden verbiedt.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: