Italië tekent een nieuwe gasovereenkomst met Algerije om de afhankelijkheid van Rusland te verminderen

Middels de nieuwe deal zou Algerije negen miljard kubieke meter extra gas gaan leveren, waardoor de 29 miljard van Rusland aanzienlijk wordt verminderd.

Italië heeft maandag een overeenkomst getekend om de invoer van gas uit Algerije te verhogen , de laatste poging van een land van de Europese Unie om alternatieve energie te kopen dat niet uit Rusland komt  , na de invasie van Oekraïne.

De Italiaanse premier Mario Draghi zei dat de deals – getekend tussen Eni SpA en het staatsenergiebedrijf Sonatrach van Algerije – een belangrijke stap waren in het streven van Italië om zijn afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.

Rusland is de grootste leverancier van Italië, goed voor 40 procent van de totale invoer, gevolgd door Algerije, dat zo’n 21 miljard kubieke meter gas levert via de transmediterrane pijpleiding.

De nieuwe deal zou een extra negen miljard kubieke meter gas uit Algerije toevoegen, waardoor de 29 miljard kubieke meter van Rusland per jaar wordt gekort, zei Eni in een verklaring.

Kaart van o.a. Italië en Algerije (shutterstock)

“Anderen zullen volgen”, zei Draghi in Algiers, na een ontmoeting met de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune.

Momenteel werkt de trans-mediterrane pijpleiding, die gas van Algerije naar Italië transporteert, slechts op ongeveer tweederde van de capaciteit, zo zei een Italiaanse regeringsfunctionaris onlangs door de Financial Times .

EU-landen en anderen dringen steeds meer aan op het vinden van manieren om handels- en andere overeenkomsten met Rusland te beëindigen, aangezien de brute invasie van Oekraïne de internationale normen blijft overtreden.

De Italiaanse minister van Ecologische Transitie, Roberto Cingolani, zei vorige week dat Rome verwachtte dit jaar 10 miljard miljard euro extra gas uit pijpleidingen uit Algerije, Libië en Azerbeidzjan te halen.

Litouwen werd vorige week het eerste EU-land dat de Russische bevoorrading stopzette. Ondertussen positioneren verschillende andere EU-landen zich om hetzelfde te doen.

Duitsland heeft gezegd dat het tegen het einde van dit jaar “vrijwel onafhankelijk” wil zijn van Russische olie en medio 2024 van gas. Wat Qatar betreft , tekende Berlijn onlangs een langetermijnovereenkomst voor de levering van vloeibaar aardgas, waarvan Robert Habeck, de minister van Economische Zaken, zei dat het zijn afhankelijkheid van Russische voorraden zou verminderen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Bijna 100 doden bij schipbreuk voor de Libische kust

De Italiaanse autoriteiten werden ingezet om nog eens 70 mensen te redden, waaronder twee baby’s, …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: