Golfstaten onthouden zich van stemmen terwijl de VN Rusland schorst uit de rechtenfaculteit wegens schendingen tegenover Oekraïne

Volgens een VN-telling waren Israël en Lybië de enige twee landen in het Midden-Oosten die de resolutie steunden.

Alle zes de Arabische Golfstaten onthielden zich van stemming bij een stemming om  Rusland te schorsen uit de VN-Mensenrechtenraad afgelopen donderdag, terwijl een groot deel van de internationale gemeenschap zich haastte om Moskou te veroordelen vanwege de invasie van zijn kleinere buurland Oekraïne.

De door de VS geleide actie kreeg 93 stemmen voor, terwijl 24 landen, waaronder Algerije, Iran en Syrië, nee stemden en 58 landen, waaronder alle Golfstaten, samen met Egypte; Irak; Jordanië; Soedan; Tunesië; en Jemen onthield zich van stemming.

Volgens een VN-telling waren Israël, Libië en Turkije de enige drie landen in het Midden-Oosten die de resolutie steunden. Libanon, Maurita

De stemmingsuitslag (screengrab)

nië en Marokko kwamen niet opdagen om te stemmen.

De 93 stemmen voor voldeden aan de vereiste drempel van een tweederde meerderheid van de leden die ja of nee stemmen, waarbij onthoudingen niet meetellen in de berekening.

In de korte resolutie werd “grote bezorgdheid geuit over de aanhoudende mensenrechten- en humanitaire crisis in Oekraïne, met name over de meldingen van schendingen  van de mensenrechten en schendingen van het internationaal humanitair recht door de Russische Federatie, met inbegrip van grove en systematische schendingen van de mensenrechten “.

Door de stemming is Rusland  het tweede land dat zijn lidmaatschapsrechten tijdelijk heeft verloren bij de mensenrechtenraad nadat Libië in 2011 werd opgeschort, toen de oude leider Muammar Gaddafi door onrust in het Noord-Afrikaanse land omver werd geworpen.

“Oorlogsmisdadigers hebben geen plaats in VN-organen die gericht zijn op de bescherming van de mensenrechten. Dankbaar aan alle lidstaten die de desbetreffende resolutie van de AVVN hebben gesteund en de goede kant van de geschiedenis hebben gekozen”, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba op Twitter.

Na de stemming zei de vertegenwoordiger van Saoedi-Arabië bij de Algemene Vergadering van de VN, Mohammed al-Ateeq, dat de resolutie “een serieus precedent schept dat multilateraal werk bedreigt en in strijd is met de principes van het internationaal recht”.

“We volgen met ernstige bezorgdheid de verslechtering van de situatie in Oekraïne, vooral in humanitaire termen”, zei de functionaris.

Volgens analisten heeft de Russische invasie van Oekraïne de scheuren in enkele van de meest prominente allianties van de VS in het Midden-Oosten aan het licht gebracht, met name met Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De betrekkingen van Saudi-Arabië met de VS zijn gespannen sinds Biden werd gekozen. De Amerikaanse president beloofde tijdens de campagne om de olie-exporterende reus “de prijs te laten betalen” voor de moord op journalist en MEE-columnist Jamal Khashoggi in 2018.

Toen hij een maand in functie was, kondigde hij vorig jaar een einde aan aan de offensieve steun aan de oorlog van de door Saudi-Arabië geleide coalitie in  Jemen  .

Maar critici veroordeelden de regering-Biden omdat ze de Saoedische kroonprins, Mohammed bin Salman, niet rekenschap gaven van de moord op Khashoggi, waarvan de Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden dat dit niet had kunnen gebeuren zonder zijn goedkeuring. 

De banden van Washington met de VAE lijken de afgelopen jaren ook op een dieptepunt te zijn beland, zoals blijkt uit het besluit van de VAE om zich vorige maand te onthouden van een door de VS geleide stemming waarin de Russische invasie in de VN-Veiligheidsraad werd veroordeeld.

Yousef al-Otaiba, de ambassadeur van de VAE in de VS, erkende onlangs dat de relatie een “stresstest” doormaakte.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse functionaris zegt dat Washington “de sancties tegen Iran zal voortzetten” na de moord op Mahsa Amini

Functionaris van het State Department zegt dat de VS “alle passende instrumenten zullen overwegen” om …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: