De procureur-generaal van New York dringt er bij Justitie op aan om onderzoek te doen naar anti-islam groepering

De procureur-generaal vertelde Investigation project om Terry Sam ook om te stoppen met lopende of overwogen onwettige spionageoperaties tegen moslims.

De procureur-generaal van New York heeft het Amerikaanse ministerie van justitie opgeroepen om te onderzoeken of een anti moslimgroep federale strafrechtelijke en burgerrechtelijke witte heeft geschonden door Amerikaanse moslim groeperingen te bespioneren.

Procureur-generaal Letitia James (shutterstock)

In een brief aan het ministerie van Justitie op vrijdag verzocht procureur-generaal Letitia James om een ​​onderzoek naar mogelijk discriminerend toezicht door Steven Emerson en het Investigative Project on Terrorism (IPT) op moslimgemeenschappen in New York. 

“Nu we de heilige maand Ramadan ingaan, is het belangrijker dan ooit dat we onze moslimgemeenschappen steunen en opkomen tegen islamofobie en elke soort haat”, zei James.

“Laat me duidelijk zijn: we zullen niet buigen voor haat, we zullen geen vooringenomenheid mogelijk maken en we zullen islamofobie niet versterken.”

De IPT is bestempeld als een anti-moslimgroep door het Islamophobia Network, een project van het Center for American Progress dat anti-moslimgroepen en donoren volgt.

Volgens het Bridge Initiative van Georgetown University heeft IPT’s Emerson een “geschiedenis van het promoten van valse informatie en samenzweringstheorieën over de islam en moslims”.

In haar brief voegde James eraan toe dat het toezicht op moslims “de legitieme angst had gewekt dat moslims hun geloof niet langer in vrede kunnen praktiseren”.

“IPT’s privé-spionagecampagne was naar verluidt gericht op spraakmakende islamitische religieuze leiders, een moslimlid van het Congres en bijna elke prominente islamitische belangengroepering in de Verenigde Staten.”

In een aparte brief met een einde aan de overeenkomst heeft James Emerson en de IPT opdracht gegeven om een ​​einde te maken aan elk onwettig en discriminerend toezicht op moslimgemeenschappen in New York.

“U wordt erop gewezen dat dergelijk gedrag de New York Civil Rights Law en andere staats- en federale wetten zou kunnen schenden. U wordt hierbij opgedragen om alle lopende of overwogen onwettige spionageoperaties tegen moslims en moslimorganisaties in de staat New York te staken en te staken,” ze zei.

‘Bespioneren van moslims geaccepteerd en gerechtvaardigd’

Toen hem werd gevraagd naar de opmerkingen van James, vertelde Emerson aan Middle East Eye dat hij geen commentaar zou geven totdat hij de brieven per post had ontvangen.

“In beide brieven staat dat ze via de US Postal service naar de IPT zijn gestuurd, hoewel we ze nog niet hebben ontvangen”, zei hij.

IPT heeft eerder  beweringen ontkend dat het moslimgemeenschappen zou bespioneren.

De brieven komen slechts een paar maanden nadat meer dan 80 moslimorganisaties ,waaronder mensenrechtenorganisaties, moskeeën en liefdadigheidsinstellingen, het ministerie van Justitie hebben opgeroepen een onderzoek naar de IPT te starten. 

Het verzoek kwam nadat de Council on American-Islamic Relations (Cair) beweerde dat de uitvoerend directeur van het kapittel vergaderingen en gesprekken had opgenomen en dat materiaal vervolgens naar de IPT had gestuurd.

Later diezelfde maand zei Cair dat de IPT naar verluidt meer dan $ 100.000 heeft betaald aan Tariq Nelson, een inwoner van Virginia, een actief lid van het Dar Al-Hijrah Islamic Center in Virginia, om vertrouwelijke gesprekken op te nemen. 

Lamiya Khandaker, de projectmanager bij Majlis Ash-Shura: Islamic Leadership Council van New York, vertelde Middle East Eye dat haar organisatie elk onderzoek naar de IPT toejuicht.

“Onderzoek naar de IPT is veel te laat en we hopen dat het ministerie van Justitie dit serieus neemt.”

Sumayyah Waheed, beleidsadviseur voor de burgerrechtengroep Muslim Advocates, vertelde MEE dat “illegale spionage van Amerikaanse moslims al veel te lang is geaccepteerd en gerechtvaardigd door ambtenaren op het hoogste niveau, ondanks de duidelijke schade die dit heeft aan onze gemeenschappen.”

“De leugens en angst die door anti-islamitische fanatici worden verspreid, hebben niet alleen hun weg gevonden naar verkeerd gericht overheidsbeleid, maar zaaien ook wantrouwen in onze gemeenschappen – niet alleen in New York maar in het hele land. We moeten er alles aan doen om deze gevaarlijke, anti- -Moslim desinformatiecampagne.”

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse functionaris zegt dat Washington “de sancties tegen Iran zal voortzetten” na de moord op Mahsa Amini

Functionaris van het State Department zegt dat de VS “alle passende instrumenten zullen overwegen” om …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: