Nieuwste artikelen:

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

Hamzah van Jordanië doet afstand van zijn titel als prins

Leestijd: 3 minuten

Hamzah deed afgelopen zondag afstand van zijn koninklijke titel. Dit is een maand nadat in een verklaring van het koninklijk hof stond dat hij zijn halfbroer koning Abdullah excuses had aangeboden voor de mislukte staatsgreep vorig jaar.

De voormalige kroonprins van Jordanië , Hamzah bin Hussein, die betrokken was bij een staatsgreep tegen zijn halfbroer koning Abdullah II, gaf zondag zijn koninklijke titel op.

Hamzah kondigde in een verklaring op Twitter aan dat hij “afstand deed van de titel van prins”, een maand nadat een koninklijke hofverklaring zei dat hij zich bij de koning had verontschuldigd voor de mislukte staatsgreep van vorig jaar, meldde AFP.

“Na wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt, ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn persoonlijke overtuigingen en de waarden die mijn vader me heeft bijgebracht… niet in overeenstemming zijn met de benaderingen, trends of moderne methoden van onze instellingen”, schreef hij in de verklaring.

“Ik had de grote eer om mijn geliefde land en dierbare mensen in deze hoedanigheid te dienen gedurende de jaren van mijn leven”, schreef hij.

“Ik blijf zolang ik leef , trouw aan ons geliefde Jordanië.”

Op 8 maart zei het koninklijk hof dat Hamzah “verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden en overtredingen jegens Jordanië en Zijne Majesteit in de afgelopen jaren, inclusief de incidenten die volgden in de opruiingszaak”.

In een brief geschreven door Hamzah in maart en vrijgegeven door het officiële Jordan News Agency, zei de voormalige prins: “Vorig jaar ging onze lieve Jordan door een moeilijke omstandigheid en een ongelukkig hoofdstuk. De maanden die zijn verstreken sinds die tijd hebben me met een kans voor zelfreflectie en openhartigheid met mezelf… ik heb een fout gemaakt.”

Zeldzame crisis

De Jordaanse autoriteiten kondigden afgelopen april aan dat ze een poging om het westers geallieerde koninkrijk te destabiliseren hadden verijdeld, wat een zeldzame crisis markeerde in een koninkrijk dat wordt gezien als een pijler van stabiliteit in de regio.

Hamzah werd thuis in Amman vastgehouden nadat hij ervan werd beschuldigd onrust te hebben veroorzaakt, hoewel de regering ontkende dat hij was gearresteerd.

De Jordaanse autoriteiten arresteerden ten minste 16 mensen in verband met het vermeende complot, dat diepe kloven binnen de koninklijke familie aan het licht bracht en het imago van het koninkrijk als een bastion van stabiliteit en veiligheid in een onstabiele regio deed schudden.

In verklaringen na de arrestaties zei koning Abdullah dat de crisis “de meest pijnlijke” was omdat deze gedeeltelijk van binnenuit de koninklijke familie kwam.

Hamzah beschuldigde de Jordaanse heersers van corruptie en onbekwaamheid in een videoboodschap van de BBC op 3 april.

Een Jordaanse rechtbank heeft in juli de voormalige koninklijke hofchef Bassem Awadallah en een ex-gezant naar Saoedi-Arabië , Sharif Hassan bin Zaid, veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf nadat ze schuldig waren bevonden aan betrokkenheid bij het complot.

Hamzah werd tijdens het proces niet aangeklaagd, maar volgens de aanklacht was hij “vastbesloten om zijn persoonlijke ambitie om te regeren te verwezenlijken, in strijd met de Hasjemitische grondwet en gebruiken”.

De koning benoemde Hamzah in 1999 tot kroonprins, op verzoek van zijn overleden vader, koning Hussein, maar zette hem in 2004 uit de functie en noemde later zijn zoon, prins Hussein, als de volgende in lijn met de Hasjemitische troon.

Laatste nieuws

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) × 7 = 21

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar sleutelfiguren van leger en RSF blijven buiten schot. De Verenigde Staten hebben hun eerste sanctieronde tegen...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om Canada binnen te komen "geen gouden ticket" is. De familie van één man zegt in...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en het moeilijker maken voor scholen om vergunningen te krijgen. Het Israëlische parlement heeft twee wetsvoorstellen ingediend...