Democraten uiten hun bezorgdheid bij Biden over de democratische terugval in Tunesië

Wetgevers uiten ‘ernstige twijfels’ over de toewijding van de Tunesische president Kais Saied aan democratie en roepen het Witte Huis op om initiatieven voor goed bestuur te bevorderen.

Een groep Democraten van het Huis roept de regering-Biden op om de “democratische terugval” van Tunesië in overweging te nemen bij de herziening van de Amerikaanse hulp aan het Noord-Afrikaanse land voor het komende fiscale jaar.

In een  brief  aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op 25 maart zeiden de 23 Democratische leden van het Congres dat het ministerie van Buitenlandse Zaken prioriteit moet geven aan programma’s die het herstel van democratisch bestuur, een eerlijk proces en de rechtsstaat in het land ondersteunen.

De brief riep ook op tot hulp aan de binnenlandse veiligheidstroepen van het land om “zorgvuldig te evalueren”, gezien haar rol in de repressie van Tunesische burgers. 

Kaart van Tunesië (shutterstock)

Sinds 2011 heeft Tunesië bijna $ 685 miljoen aan hulp ontvangen van Washington via het United States Agency for International Development (USAID).

“De openbare verklaringen van de president, waarin hij het principe van een rechtstreeks gekozen nationale wetgevende macht verwerpt en critici karakteriseert als verraders, zijn zeer verontrustend en doen ernstige twijfel rijzen over zijn inzet voor democratische checks and balances in elk nieuw Tunesisch politiek systeem dat uit dit proces voortkomt”, aldus de wetgevers. .

“De kracht van Tunesië’s positieve voorbeeld van vreedzaam democratisch pluralisme mag niet het slachtoffer zijn van de echte frustraties die veel Tunesiërs uiten over de aanhoudende economische stagnatie, corruptie op hoog niveau en ambtsmisbruik, en politiegeweld.”

De inspanning werd geleid door congreslid Gregory Meeks, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis, en congreslid Ted Deutch, voorzitter van de Subcommissie Midden-Oosten, Noord-Afrika en Global Counterterrorism.

De brief komt te midden van een reeks maatregelen van president Kais Saied die tot bezorgdheid hebben geleid in Washington, waaronder de ontbinding van de Hoge Gerechtelijke Raad en een wetsontwerp dat een einde zou kunnen maken aan de buitenlandse financiering van maatschappelijke groeperingen.

VS benadrukt belang van inclusieve hervorming

Vorige maand verstevigde Saied zijn greep op de macht door de Hoge Raad voor Justitie te ontbinden – het orgaan dat zich bezighoudt met rechterlijke onafhankelijkheid – en gaf hij zichzelf controle over de selectie en bevordering van rechters.

De stap kwam maanden nadat hij het parlement had geschorst en de uitvoerende macht had overgenomen, in een beweging die door critici als een staatsgreep werd beschouwd.

Naast het bevriezen van het parlement, sloot hij ook de onafhankelijke nationale anticorruptieautoriteit van het land en zette hij de onafhankelijke hoge autoriteit voor verkiezingen buitenspel.

Maandenlang was de reactie van de regering-Biden op de democratische terugval van Tunesië gevuld met ambiguïteit, waarbij het Witte Huis Saied aanspoorde om de parlementaire democratie van het land te herstellen, maar de machtsgreep niet een staatsgreep noemde.

In december, toen Saied een politieke “routekaart” aankondigde, gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken  een verklaring af  waarin het het nieuws verwelkomde en zei dat het “toegewijd bleef aan het partnerschap tussen de VS en Tunesië”.

Vorige week bracht Uzra Zeya, de staatssecretaris voor civiele veiligheid, democratie en mensenrechten van het ministerie van Buitenlandse Zaken, een bezoek aan Tunesië en ontmoette een aantal regeringsfunctionarissen, waaronder premier Najla Bouden en minister van Buitenlandse Zaken Othman Jerandi.

Tijdens haar bijeenkomsten uitte ze de Amerikaanse bezorgdheid over het democratische traject van Tunesië en “het belang van een inclusief politiek en economisch hervormingsproces dat het maatschappelijk middenveld een krachtige stem geeft”.

Maar de ondersecretaris was ook “gesterkt door de regeringsgaranties van inclusiviteit tijdens de uitvoering” van Saied’s politieke routekaart. 

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De Tunesische politie vuurt traangas af op demonstranten in zuidelijke stad

De verhuizing kwam nadat honderden demonstranten probeerden een overheidsgebouw in Tataouine te bestormen vanwege een …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: