Assad keurt nieuwe wet goed die de vrijheid van meningsuiting aanscherpt

De nieuwe wet zou een gevangenisstraf van 6 maanden opleggen aan burgers die in het land wonen en worden beschuldigd van het verspreiden van desinformatie die de ‘reputatie van de staat ondermijnt’.

Bashar en Asma al-Assad (shutterstock)

De Syrische president Bashar al-Assad heeft maandag een wet ondertekend die een gevangenisstraf van zes maanden oplegt aan burgers die in het land wonen en worden beschuldigd van het verspreiden van desinformatie die de reputatie van de staat ondermijnt.

Volgens de vorige wet konden alleen Syriërs die in het buitenland wonen gevangenisstraffen krijgen, waarschijnlijk bij verstek, voor het verspreiden van nep- of overdreven nieuws dat als schadelijk voor de staat wordt beschouwd. Maar de nieuwe wetgeving zou zich op dezelfde manier richten op Syriërs thuis.

“Elke Syriër die willens en wetens vals of overdreven nieuws publiceert dat de reputatie van de staat ondermijnt, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten minste zes maanden”, zei het presidentschap in een verklaring .

Dezelfde straf wordt opgelegd aan elke Syriër die “nieuws publiceert dat de reputatie van een vijandige staat zou kunnen verbeteren”, voegde het presidentschap eraan toe, zonder landen te specificeren.

De nieuwe wet introduceerde ook een gevangenisstraf van ten minste een jaar voor “elke Syriër die schriftelijk of mondeling heeft opgeroepen tot de overdracht van Syrisch grondgebied”, aldus de verklaring.

Syriërs vrezen al tientallen jaren vervolging voor het bekritiseren van de staat, ook al bevat de grondwet geen specifieke wetgeving die dergelijke opmerkingen verbiedt.

Het land wordt beschouwd als een van de meest beperkende en dodelijke plaatsen voor media en journalistiek, en staat dicht bij de onderkant van de wereldwijde persvrijheidslijst van Reporters Without Borders.

Sinds 1974 moeten aspirant-Syrische verslaggevers zich registreren bij de door de staat gerunde Unie van Syrische Journalisten, die strikte belemmeringen voor toetreding handhaaft; degenen die als freelancer of voor particuliere verkooppunten werken, hebben geen toegang. En een noodwet die werd uitgevaardigd in 1963, het jaar waarin de Baath-partij de macht greep in een militaire staatsgreep, beperkte decennialang de persvrijheid tot de intrekking ervan in 2011. 

In het decennium sinds de burgeroorlog in het land, waarbij ongeveer een half miljoen mensen omkwamen, is de Syrische regering echter nog verder gegaan om de persvrijheid te beperken.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zei eerder deze maand in een verklaringdat Syriërs in het land “in angst leefden om gearresteerd te worden voor het uiten van hun mening, het behoren tot een afwijkende politieke partij, het rapporteren voor de media of het verdedigen van mensenrechten”.

Deze laatste stap volgt op maanden van groeiende ontevredenheid over een spiraal van economische crisis. Een decennium van oorlog, westerse sancties en de Covid-19-pandemie hebben de Syrische economie verwoest en het grootste deel van de bevolking in armoede geduwd omdat de waarde van het Syrische pond is gekelderd. 

Overheidsuitgaven zijn de afgelopen twee jaar met meer dan 40 procent verlaagd, waarbij bezuinigingen een kritisch programma voor sociale ondersteuning bedreigen. 

De stijgende kosten van levensonderhoud zijn verder aangewakkerd door de inflatie van de voedsel- en brandstofprijzen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Assad maakte eerste trip naar VAE sinds begin van conflict in zijn land

De Trip markeert officieel contact op het hoogste niveau tot nu toe tussen de Syrische …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: