Jordaanse koning Abdullah bezoekt Ramallah om spanningen richting de ramadan te verminderen

De Israëlische nieuwszender KAN meldt dat de reis van de Jordaanse monarch erop gericht is om mogelijke oplopende spanningen te verminderen met de heilige maand Ramadan in het vooruitzicht.

Het Al-Manara plein in het centrum van Ramallah (shutterstock)

De Jordaanse koning Abdullah is van plan volgende week een ontmoeting te hebben met Mahmoud Abbas, het hoofd van de Palestijnse Autoriteit (PA), in Ramallah in een poging de spanningen op de bezette Westelijke Jordaanoever te verminderen, voorafgaand aan de islamitische heilige maand Ramadan, meldde de Israëlische nieuwszender Kan maandag.

Kan meldde dat koning Abdullah zijn eerste reis naar de bezette gebieden sinds 2017 zal maken, een jaar vóór de spanningen van vorig jaar in Jeruzalem die later het 11-daagse offensief van Israël op Gaza in gang zetten.

De spanningen braken vorig jaar uit toen Israël probeerde Palestijnse families uit de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem te verdrijven om plaats te maken voor Israëlische kolonisten.

Dit leidde tot wijdverbreide protesten op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Palestijnse gemeenschap in Israël, wat leidde tot de grootschalige militaire operatie van Israël in de belegerde Gazastrook.

Volgens Axios hebben Amerikaanse functionarissen gewerkt om de kalmte in Jeruzalem te bewaren voorafgaand aan de herdenking van het conflict in mei 2021, waarbij ongeveer 250 Palestijnen werden gedood in Gaza en 13 mensen werden gedood in Israël.

Israël bezette Oost-Jeruzalem, waar de al-Aqsa-moskee zich bevindt, tijdens de oorlog in het Midden-Oosten van 1967. Het annexeerde de hele stad in 1980, in een beweging die nooit door de internationale gemeenschap werd erkend.

Jordanië is sinds de jaren twintig de bewaarder van de islamitische heilige plaatsen in Jeruzalem. De compound, die op een met bomen omzoomd plateau in de oude stad ligt, wordt ook vereerd door joden, die het de Tempelberg noemen. 

Israëlische extreemrechtse activisten hebben herhaaldelijk aangedrongen op een grotere Joodse aanwezigheid op de locatie en sommigen hebben gepleit voor de vernietiging van de al-Aqsa-moskee om plaats te maken voor een derde tempel.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: