Assad maakte eerste trip naar VAE sinds begin van conflict in zijn land

De Trip markeert officieel contact op het hoogste niveau tot nu toe tussen de Syrische leider en een Arabische tegenhanger.

De Syrische president Bashar al-Assad ontmoette de Abu Dhabi kroonprins Mohammed bin Zayed (MBZ) op vrijdag, tijdens zijn eerste bezoek aan een Arabische staat sinds het uitbreken van de Syrische oorlog in 2011.

Assad reisde ook naar Dubai om de leider van dat emiraat, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, te ontmoeten, zei het Syrische presidentschap in een verklaring.

Volgens het staatspersbureau WAM van de Emiraten bespraken MBZ en Assad  de terugtrekking van buitenlandse troepen uit Syrië en humanitaire steun aan het door oorlog geteisterde land.

“Assad in de VAE – solidariteit tussen dictators”, tweette Kristyan Benedict, de crisiscampagnemanager van Amnesty International UK.

De bijeenkomst markeert het duidelijkste signaal tot nu toe van de voortgaande toenadering tussen Damascus en regionale staten.

De koning van Jordanië hield in oktober een veelbesproken telefoongesprek met Assad en heeft gelobbyd voor het opheffen van de sancties in Washington, zodat zijn fragiele economie de handel met zijn buurland kan hervatten.

Maar als regionale grootmacht heeft de VAE een voortrekkersrol gespeeld bij de inspanningen om de regering in Damascus te rehabiliteren. Minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Abdullah bin Zayed reisde in november naar Syrië om Assad te ontmoeten, en eerder deze zomer hervatten de twee landen rechtstreekse vluchten. Syrië had ook een prominente stand op de Dubai Expo 2020. 

Syrië werd verdreven uit de Arabische Liga en gemeden door zijn buren aan het begin van de burgeroorlog in het land. Sommige Golfstaten zagen het conflict naar verluidt als een kans om de familie Assad ten val te brengen en steunden de oppositiekrachten tijdens de eerste jaren van het conflict.

Nu de gevechten grotendeels zijn gestaakt en Assad de controle over het grootste deel van het land heeft, herschikken de buurlanden van Syrië, gedreven door bezorgdheid over de Iraanse en Turkse invloed, en de economische en veiligheidsgevolgen van het verlaten van de verarmde, door oorlog geteisterde staat als een paria op hun grenzen.

Tijdens de bijeenkomst van vrijdag sprak MBZ de hoop uit dat “dit bezoek het begin zou zijn van vrede en stabiliteit voor Syrië en de hele regio”.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe Israëlische inslagen sluiten vliegveld Aleppo

Israël is naar verluidt begonnen zich te richten op de infrastructuur in Syrië, nu het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: