Nieuwste artikelen:

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

ADL-leiders debatteerden over het beëindigen van politierechter naar Israël

Leestijd: 3 minuten

De Pro-Israëlische groep debatteerde of de trainingen de Amerikaanse politie hielpen, maar kozen er uiteindelijk voor om door te gaan met het trainings-programma dat wordt bekritiseerd door burgerrechten en activisten groeperingen.

Hoge leiders van de Anti-Defamation League (ADL), een pro – Israëlische Joods-Amerikaanse mensenrechtenorganisatie, debatteerden over het beëindigen van een controversieel programma dat Amerikaanse politieagenten naar Israël stuurt voor training.

Volgens een intern document uit 2020, verkregen door The Guardian en Jewish Currents, gaven George Selim, een senior vice-president van ADL, en Greg Ehrie, vice-president van wetshandhaving en analyse, toe dat dergelijke reizen wangedrag bij de politie zouden kunnen aanwakkeren.

“In het licht van het zeer ernstige politiegeweld door de gemilitariseerde politiediensten in de VS, moeten we onszelf moeilijke vragen stellen, zoals of we zelf bijdragen aan het in stand blijven van het probleem”, schreven ze in de conceptmemo.

“We moeten ons afvragen waarom het nodig is dat de Amerikaanse politie, die de Amerikaanse wetten handhaaft, een ontmoeting zou moeten hebben met leden van het Israëlische leger. We moeten ons afvragen of degenen die we opleiden bij thuiskomst meer kans hebben om geweld te gebruiken .”

Het ontwerpdocument, dat werd opgesteld tijdens de protesten van George Floyd in 2020 tegen politiegeweld, concludeerde dat beëindiging van het programma de “beste aanpak” was, aangezien het “een programma met beperkte impact en veel controverse zou elimineren”.

Toen hij deze week echter naar het document werd gevraagd, vertelde Selim dat het een “eerste concept” was, geschreven voordat de ADL een definitieve beoordeling had gemaakt en dat de organisatie uiteindelijk doorging met het programma “met bijgewerkt curriculum en inhoud”.

Selim zei dat de reizen momenteel gepauzeerd waren vanwege de Covid-19-pandemie, maar stelde voor dat ze opnieuw konden beginnen. “We blijven ons inzetten voor wetshandhavingsbetrokkenheid en professionele ontwikkeling op nationaal en internationaal niveau en zullen waarschijnlijk onze educatieve programma’s voor wetshandhaving uitbreiden.”

“ADL is trots op zijn decennialange werk met wetshandhaving en is ervan overtuigd dat die relaties cruciaal zijn om alle mensen te helpen beschermen tegen haatmisdrijven en door haat gemotiveerd geweld”, zei Selim, die kritiek op het programma in diskrediet bracht.

‘Tips uitwisselen met een bezettingsleger’

Jarenlang heeft de ADL een programma uitgevoerd dat Amerikaanse wetshandhavingsafdelingen verbindt met die in Israël om “uit de eerste hand Israëls tactieken en strategieën ter bestrijding van terrorisme te bestuderen”.

Volgens de memo heeft de ADL sinds 2004 500 tot 600 politieagenten en partners naar Israël gebracht voor “onderwijs- en opleidingsdoeleinden”. Senior leden van de ADL zeiden dat de reizen “banden hadden opgebouwd” tussen de politie, maar “van twijfelachtige programmatische waarde” waren.

Selim vertelde The Guardian en Jewish Currents dat de reizen “educatief en cultureel van aard” waren en dat het geen “tactische trainingen” of leringen over ondervragingsmethoden inhield.

Echter, een coalitie van Joods-Amerikaanse organisaties en activistische groepen onder de campagnenaam Deadly Exchange heeft de reizen bekritiseerd en gezegd dat het “niet gepast is om politie, ICE en FBI-agenten op reis te sturen om tips uit te wisselen met een bezettingsleger”.

Sinds het begin van de jaren negentig zijn honderden wetshandhavers, waaronder politieagenten en agenten van de FBI, CIA en Immigration and Customs Enforcement (ICE), ofwel naar Israël gestuurd via politie-uitwisselingen of hebben ze bijeenkomsten bijgewoond in de VS die werden gesponsord door Israëlische lobbyorganisaties.

politiediensten uit Florida ;Nieuw-Jersey ; Pennsylvania;Californië ;Arizona ; Connecticut;New York ; Maryland; Massachusetts; Minnesota; Noord Carolina;Georgië;De staat Washington en anderen hebben deelgenomen aan de training, waaronder een die plaatsvond in Minneapolis, de stad waar Floyd werd vermoord. 

Toonaangevende mensenrechtenorganisaties hebben de uitwisselingsprogramma’s aan de kaak gesteld en waarschuwen dat de normen en tactieken van de Israëlische politie alleen maar dienen om raciale profilering en politiegeweld in de VS te verergeren.

Middle East Eye nam contact op met de ADL voor commentaar, maar ontving geen reactie op het moment van publicatie.

Laatste nieuws

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Elon Musk dreigt Anti-Defamation League aan te klagen

De eigenaar van X zegt dat ADL het sociale...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

17 − 15 =

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken om mensen af te luisteren, maar niet om gegevens te extraheren. De Israëlische politie zal Pegasus-spionagesoftware...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag het land niet verlaten nadat er drie stenen van historische waarde in hun koffer werden...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan om het maatschappelijk middenveld en deskundigen in te schakelen na controversiële verwoestingen van de Dodenstad. Het...