Google beschuldigd van ‘onterechte vergelding’ tegen werknemer die kritiek had op het Israëlische militaire contract

Meer dan 500 Google-medewerkers hebben een petitie ondertekend ter ondersteuning van Ariel Koren, die beweert dat ze sinds het uiten van bezwaren tegen een Israëlisch militair contract door haar werkgever Google wordt weggewerkt.

Google is beschuldigd van “onterechte represailles” tegen een werknemer die kritiek had op Project Nimbus, een contract van 1,2 miljard dollar tussen Google, Amazon Web Services en het Israëlische leger en de Israëlische regering.

De LA Times meldde  dinsdag dat kort nadat Ariel Koren had geholpen bij het opstellen van een brief onder Google- en Amazon-werknemers waarin stond dat Project Nimbus de bewaking van Palestijnen zou vergemakkelijken, evenals de uitbreiding van Israëlische nederzettingen, haar baas voorstelde om naar Brazilië te worden overgeplaatst of haar baan te verliezen.

“Het was gewoon zo bizar en onwerkelijk “, vertelde Koren, productmarketingmanager bij Google for Education, aan de LA Times. 

Koren heeft beweerd dat de verhuizing een poging was om haar in wezen te ontslaan, vooral omdat er geen evenementen gepland zijn in Sao Paulo. Ze zei dat het een vergelding was voor zowel Project Nimbus als voor het aangeven van een lid van haar team wegens vermeende intimidatie en discriminatie.

In haar klacht bij de National Labor Relations Board beweert ze dat Google dagen na de vergadering collega’s vertelde dat ze geen positie meer in het team zou hebben, ondanks dat ze geen beslissing over de verhuizing had genomen.

Toen ze ernaar vroeg, zou haar manager hebben gezegd: “Je bedoelt dat je echt zou overwegen om naar Sao Paulo te verhuizen?”

Eerder deze week ondertekenden meer dan 500 van haar collega’s een petitie waarin de Google-leiding werd beschuldigd van “onterechte represailles” tegen haar.

“Helaas strookt de zaak van Ariel met Google’s gevaarlijke staat van dienst op het gebied van vergelding van werknemers die de afgelopen jaren de krantenkoppen heeft gehaald – en met name tegen degenen die zich uitspreken tegen contracten die staatsgeweld tegen gemarginaliseerde mensen mogelijk maken”, aldus de petitie. LA Times.

“Nadat ik had geholpen met het organiseren tegen onethische contracten (en 2 dagen na mijn terugkeer van #handicapverlof), gaf Google me 17 dagen om me te verplichten naar Sao Paulo te verhuizen – of anders mijn baan te verliezen. Meer dan 500 werknemers hebben een petitie ingediend, maar @Google heeft nog om de vergeldingsdaad in te trekken”, tweette Koren.

Congreslid Anna Eshoo, die Silicon Valley vertegenwoordigt, schreef in december een brief aan Google-CEO Sundar Pichai waarin stond dat “werknemers het recht hebben om hun bezwaren tegen het werk van hun werkgever te uiten, zonder het risico van vergelding te lopen”.

Google heeft de beschuldigingen ontkend, waarbij een woordvoerder van het bedrijf zei: “We hebben de beweringen van deze werknemer grondig onderzocht en ontdekten dat er geen vergelding heeft plaatsgevonden.”

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: