VS is van plan om F-15 straaljagers aan Egypte te verkopen volgens topgeneraal

Generaal Frank MvKenzie vertelde senatoren dat de deal nog niet is afgerond, en er nog een harde noot te kraken is in Washington ivm de mensenrechten situatie in het land.

F-15 straaljager (shutterstock)

De Verenigde Staten zijn van plan de verkoop van F-15 straaljagers aan Egypte goed te keuren, volgens een Amerikaanse topgeneraal voor strijdkrachten in het Midden-Oosten, een stap die waarschijnlijk woede zal opwekken op Capitol Hill over de sombere mensenrechtensituatie in Caïro.

Generaal Frank McKenzie vertelde dinsdag aan de Amerikaanse Senaatscommissie dat de verkoop waarschijnlijk groen licht zou krijgen na een moeizaam en langdurig proces.

“In het geval van Egypte, denk ik dat we goed nieuws hebben, omdat we ze F-15’s gaan leveren, wat een lange, zware worsteling was”, zei McKenzie.

De functionaris heeft niet aangegeven wanneer de VS naar verwachting de jets zal leveren of het aantal te leveren vliegtuigen. Het congres moet nog officieel op de hoogte worden gebracht van de deal en kan de verkoop nog steeds blokkeren.

Tijdens de hoorzitting werd McKenzie gevraagd welke wapens Egypte, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hadden aangevraagd die Washington nog moest leveren.

McKenzie zei dat de VS “de partner bij uitstek” bleef voor de drie landen, maar voegde eraan toe dat ze het langdurige proces “frustrerend” vonden.

“Dat is de fundamentele kritiek op ons vermogen om wapens aan onze vrienden en partners te leveren. Het duurt te lang om ze daadwerkelijk te krijgen. Het beweegt met horten en stoten. En natuurlijk, met onze wapens komen onze waarden”, zei McKenzie. “Ze zullen niet in staat zijn om met die wapens te doen wat ze willen.”

De opmerkingen van McKenzie komen dagen nadat de Senaat een resolutie had weggestemd die was voorgesteld door de Republikeinse senator Rand Paul, die de  verkoop  van een dozijn 130J-vrachtvliegtuigen, luchtverdedigingsradarsystemen en aanverwante apparatuur aan Egypte wilde blokkeren .

De regering-Biden heeft geprobeerd een evenwicht te vinden tussen binnenlandse zorgen over de staat van dienst van Egypte op het gebied van mensenrechten en zijn positie als een langdurige bondgenoot van de VS en een pijler van veiligheid en stabiliteit in de regio.

Onlangs heeft de regering, als onderdeel van pogingen om partnerschappen te versterken in het licht van de Russische invasie van Oekraïne, geprobeerd om hekken te repareren met bondgenoten in het Midden-Oosten die banden met de VS hebben zien streden, deels vanwege kritiek op hun mensenrechtenbeleid en perceptie van de terugtrekking van de VS uit de regio.

Vorig jaar bevroor de regering-Biden 130 miljoen dollar aan militaire hulp uit bezorgdheid over de mensenrechtensituatie in Egypte. 

Egypte wordt beschouwd als ’s werelds op twee na slechtste gevangenbewaarder van journalisten, na China en Turkije, met naar schatting 60.000 politieke gevangenen in gevangenissen in het land, volgens rechtengroepen.

President Abdel Fattah el-Sisi heeft dit consequent ontkend en zijn hardhandig optreden ingekaderd als onderdeel van een strijd tegen het terrorisme.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: