De human-rights chief van de VN hekelt de recente massa-executie in Saoedi-Arabië

Michelle Bachelet veroordeelde de executie van een record aantal mensen op één dag, en drong er bij Riyad op aan om te stoppen met de toepassing van de doodstraf.

De VN-mensenrechtenchef veroordeelde maandag de executie van 81 mensen in één dag door Saudi-Arabië en drong er bij het koninkrijk op aan te stoppen met het toepassen van de doodstraf.

Michelle Bachelet zei dat oorlogsmisdaden kunnen zijn gepleegd als mensen werden onthoofd, na rechtszaken die geen behoorlijke garanties voor een eerlijk proces boden.

Saoedi-Arabië zei zaterdag dat het een recordaantal van 81 mensen op één dag had geëxecuteerd voor aan terrorisme gerelateerde misdrijven, meer dan het totale aantal doden in heel 2021 en het leidde tot kritiek van mensenrechtenactivisten.

Allen waren “schuldig bevonden aan het plegen van meerdere gruwelijke misdaden”, meldde het officiële Saoedische persbureau, en zei dat ze veroordeelden waren die banden hadden met de jihadistische groepering van de Islamitische Staat, al-Qaeda, de Jemenitische Houthi-rebellen of “andere terroristische organisaties”.

“Ik veroordeel de massa-executie van Saudi-Arabië zaterdag van 81 mensen op beschuldiging van terrorisme”, zei Bachelet in een verklaring.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties zei dat 41 van de onthoofden tot de sjiitische minderheid behoorden en hadden deelgenomen aan protesten tegen de regering in 2011-2012. Nog eens zeven waren Jemenieten en één had de Syrische nationaliteit.

“Onze monitoring geeft aan dat sommige van de geëxecuteerden ter dood werden veroordeeld na processen die niet voldeden aan een eerlijk proces en eerlijke proceswaarborgen, en voor misdaden die niet aan de drempel van de meest ernstige misdaden leken te voldoen, zoals vereist door het internationaal recht”, zei Bachelet. .

“Ik ben ook bezorgd dat sommige executies verband lijken te houden met het aanhoudende gewapende conflict in Jemen.

Landen met de doodstraf (shutterstock)

“De uitvoering van doodvonnissen na processen die niet de vereiste garanties voor een eerlijk proces bieden, is verboden door de internationale mensenrechten en het humanitair recht en kan neerkomen op een oorlogsmisdaad.”

Sinds de moord op Middle East Eye-columnist Jamal Khashoggi in 2018 staan ​​mensenrechtenorganisaties en westerse bondgenoten steeds meer onder toezicht van Saudi-Arabië.

Het koninkrijk heeft een van de hoogste executie aantallen ter wereld, met 67 executies gemeld in 2021 en 27 in 2020. In 2019 werden 37 gedetineerden, de meesten van de sjiitische minderheid van het land, geëxecuteerd wegens vermeend “terrorisme”.

De laatste keer dat Riyad een massa-executie van deze omvang uitvoerde, was in 1980, nadat 63 militanten de Grote Moskee in Mekka in 1979 hadden ingenomen.

“Ik roep de Saoedische autoriteiten op om alle executies stop te zetten, onmiddellijk een moratorium in te stellen op het gebruik van de doodstraf en de doodvonnissen  tegen degenen die in de dodencel zitten om te zetten”, zei Bachelet.

“Ik dring er ook bij de Saoedische autoriteiten op aan om de antiterrorismewetten van het land volledig in overeenstemming te brengen met de internationale normen.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: