Iran schort gesprekken met Saoedi-Arabië op en hekelt executies in Riyad

Saoedi-Arabië en Iran, die verwikkelt zijn in proxy-conflicten in de regio, begonnen vorig jaar besprekingen ter verbetering van de onderlinge relaties.

Kroonprins en feitelijke heerser van Saoedi-Arabië Mohammed bin Salman (shutterstock)

Iran heeft de gesprekken met de regionale rivaal Saoedi-Arabië opgeschort , een website die is aangesloten bij het hoogste veiligheidsorgaan van Iran, meldde dit zondag zonder een reden te geven voor het besluit dat komt terwijl deze week een vijfde onderhandelingsronde zou beginnen.

Teheran veroordeelde ook massa-executies in Saoedi-Arabië , waaronder volgens activisten 41 sjiitische moslims waren. Ondertussen zijn de gesprekken over een Iraanse nucleaire deal in Wenen tot stilstand gekomen.

“Iran heeft de gesprekken met Saudi-Arabië eenzijdig opgeschort”, zegt Nor News zonder opgaaf van reden. Het zei dat er geen specifieke datum was gepland voor een nieuwe gespreksronde.

Het mediabureau CIRC van de Saoedische regering heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek van Reuters om commentaar.

Het soennitische Saoedi-Arabië en het sjiitische Iran, die verwikkeld zijn in proxyconflicten in de regio, begonnen vorig jaar directe besprekingen om te proberen de spanningen te beheersen. De minister van Buitenlandse Zaken van Irak zei zaterdag dat zijn land woensdag een nieuwe ronde zal organiseren.

Riyad verbrak in 2016 de banden met Iran nadat Iraanse demonstranten de Saoedische ambassade in Teheran hadden bestormd na de executie van een sjiitische geestelijke in Saoedi-Arabië.

Saudi-Arabië zei zaterdag dat het 81 mannen had geëxecuteerd in de grootste massa-executie in decennia. Activisten zeiden dat 41 sjiitische moslims uit de oostelijke regio Qatif waren, die van oudsher een vlampunt is geweest tussen de door soennieten gedomineerde regering en de sjiitische minderheid.

Saoedi-Arabië ontkent beschuldigingen van mensenrechtenschendingen en zegt dat het zijn nationale veiligheid beschermt door middel van zijn wetten.

Het staatspersbureau, SPA, zei dat de mannen die zaterdag werden geëxecuteerd het recht hadden op een advocaat en dat hun volledige rechten volgens de Saoedische wet werden gegarandeerd tijdens het gerechtelijke proces.

‘Lelijke misdaad’

De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Saeed Khatibzadeh, zei dat de executies “in strijd waren met de fundamentele mensenrechtenprincipes en het internationaal recht”, meldden Iraanse staatsmedia.

De door Iran gesteunde Hezbollah van Libanon veroordeelde zondag in een verklaring de executies als een “lelijke misdaad”.

Saoedi-Arabië en Iran steunen al jaren tegengestelde partijen in regionale conflicten en politieke geschillen in Syrië, Libanon en Irak, en Saoedi-Arabië leidt sinds 2015 een Arabische coalitie die oorlog voert tegen de aan Iran gelieerde Houthi-beweging in Jemen.

Riyad heeft gezegd dat er weinig vooruitgang is geboekt in de directe gesprekken, die grotendeels op Jemen waren gericht. De Houthi-autoriteiten zeiden zaterdag dat twee Jemenitische “krijgsgevangenen” onder degenen waren die werden geëxecuteerd door Saoedi-Arabië.

Ondertussen lopen besprekingen om de nucleaire deal met Iran van 2015 nieuw leven in te blazen het vooruitzicht op ineenstorting nadat een last-minute Russische vraag de wereldmachten dwong de onderhandelingen voor onbepaalde tijd te onderbreken, ondanks het feit dat ze een grotendeels voltooide tekst hadden.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: