Erdogan dringt er bij Biden op aan on de ‘onrechtvaardige’ sancties tegen de defensie-industrie op te heffen

Met een Russische invasie in een nabij gelegen land verzoekt de Turkse leider om de levering van F-16 gevechtsvliegtuigen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan drong er donderdag bij de Amerikaanse president Joe Biden op aan om alle “onrechtvaardige” sancties tegen de Turkse defensie-industrie op te heffen. 

F-16 gevechtsvliegtuig (shutterstock)

Volgens een verklaring van het kantoor van Erdogan vertelde hij Biden ook dat Turkije verwachtte dat zijn verzoek om 40 nieuwe F-16 straaljagers te kopen en zijn bestaande vloot te moderniseren zo snel mogelijk zou worden afgerond.

Ankara had meer dan 100 F-35’s uit de VS besteld, maar werd in 2019 uit het programma verwijderd nadat het Russische S-400-raketafweersystemen had verworven. De defensie-industrie werd vervolgens in december 2020 door de VS gesanctioneerd.

De aankoop door Turkije van de S-400 is onderworpen aan de Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, die tot doel heeft elke buitenlandse regering te straffen voor het werken met de Russische defensiesector.

De VS hebben betoogd dat de Russische raketten een bedreiging vormen voor het F-35-vliegtuig en zijn sterk gekant tegen het gebruik ervan binnen de NAVO-alliantie, terwijl Ankara ontkent dat ze enige veiligheidsdreiging vormen en erop staan ​​dat ze onafhankelijk zouden worden gebruikt en niet geïntegreerd in de alliantie-systemen.

EIn een communicatie  van donderdag van het Witte Huis maakte geen melding van een discussie over sancties of het verzoek van Turkije met betrekking tot de F-16’s.

Maar het zei dat Erdogan en Biden hadden gesproken over mogelijkheden om de banden aan te halen, naast de Russische invasie van Oekraïne.

Perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis beschreef de oproep als ‘constructief’ en zei dat ze ongeveer een uur met elkaar spraken.

In de afgelopen jaren is Turkije naar voren gekomen als een paria , met wetgevers die zich zorgen maakten over de banden van Ankara met Moskou, meningsverschillen over het Syrië-beleid en hardhandig optreden tegen afwijkende meningen.

Maar de Russische invasie van Oekraïne heeft de strategische rol van Turkije in de NAVO weer onder de aandacht gebracht.

Ankara, een belangrijke voorstander van de territoriale integriteit van Oekraïne, heeft gewapende drones naar het land gestuurd en heeft onlangs de Conventie van Montreux ingeroepen om de doorgang van oorlogsschepen door de Bosporus en de Dardanellen te reguleren.

Een Europese NAVO-functionaris vertelde onlangs aan Middle East Eye dat Turkije zichzelf had bewezen als een “geloofwaardige en belangrijke bondgenoot” tijdens de aanloop naar de Russische invasie.

De Turkse Bayraktar TB2 drone (shutterstock)

Toch heeft Erdogan geprobeerd een evenwicht te bewaren tussen het Westen en de Russische president Vladimir Poetin, met wie hij een ongemakkelijk partnerschap is aangegaan om de verschillen in hotspots van de Kaukasus tot Noord-Afrika te beheren.

Russen vormden in 2020 het grootste aantal bezoekers in de Turkse toeristische sector en Moskou voorziet het land van meer dan een derde van zijn aardgas en meer dan de helft van zijn graanimport. 

Toen de Turkse ambassadeur in de VS, Murat Mercan, vorige maand onder druk werd gezet over het opleggen van sancties aan Rusland, duwde hij terug en zei: “Er is geen mooie wereld waar je iemand sancties oplegt en je wordt niet beïnvloed.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: