Ministers van Rusland en de Oekraïne starten gesprekken in Turkije

Middels een ontmoeting tussen Sergei Lavrov en Dmytro Kuleba hebben voor het eerst sinds de  de Russische invasie in de Oekraïne de twee landen contact op het hoogste niveau.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne zijn persoonlijke besprekingen begonnen in  Turkije , in het eerste contact op hoog niveau tussen de twee partijen sinds Moskou zijn ex-Sovjetbuurland binnenviel.

Ambtenaren uit Kiev en Moskou hebben verschillende gespreksrondes gehouden in Wit-Rusland, maar de ontmoeting tussen de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba en zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov in de zuidelijke stad Antalya is de eerste keer dat Rusland een minister heeft gestuurd om over de crisis te praten.

“De vergadering is begonnen”, zei de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, donderdag tegen verslaggevers.

Televisiebeelden toonden de Russische en Oekraïense delegaties die tegenover elkaar aan tafels zaten, aan weerszijden van een delegatie onder leiding van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.

Kuleba landde in Antalya voor gesprekken “over het staken van de vijandelijkheden door Rusland en het beëindigen van de oorlog tegen Oekraïne”, had de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Oleg Nikolenko, woensdagavond getweet. 

De dialoog tussen Kiev en Moskou heeft tot nu toe geleid tot verschillende lokale wapenstilstanden en humanitaire corridors om inwoners te evacueren, maar Rusland wordt ervan beschuldigd die overeenkomsten te hebben geschonden.

Kuleba had in een Facebook-video bevestigd dat hij naar Turkije zou reizen voor de besprekingen, maar zei dat zijn verwachtingen “beperkt” waren, terwijl Rusland zijn brute bombardementen en het belegeren van grote steden voortzet.

Hij zei dat het succes van de besprekingen zal afhangen van “aan welke instructies en richtlijnen Lavrov zich houdt” van het Kremlin.

“Ik vestig geen grote hoop op hen, maar we zullen proberen het meeste uit” de gesprekken te halen met een effectieve voorbereiding, zei hij.

Moskou heeft gezegd dat aan al zijn eisen – inclusief dat Kiev een neutraal standpunt inneemt en de ambities om lid te worden van de NAVO-alliantie laat varen – moet worden ingewilligd om de aanval te beëindigen. 

Turkse bemiddeling

De sit-down komt op het moment dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft aangedrongen op Ankara om een ​​bemiddelingsrol te spelen.

“We werken eraan om te voorkomen dat deze crisis verandert in een tragedie”, zei Erdogan woensdag. 

“Ik hoop dat de ontmoeting tussen de ministers de weg vrijmaakt voor een permanent staakt-het-vuren.”

NAVO-lid Turkije wil ondanks het conflict sterke betrekkingen met beide partijen onderhouden.

Het is de eerste reis naar het buitenland voor Lavrov sinds Rusland geïsoleerd werd door de westerse wereld met bijtende sancties die ook gericht waren tegen de al lang in dienst zijnde topdiplomaat van president Vladimir Poetin.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: