Nieuwste artikelen:

VS heeft Iraakse slachtoffers van marteling niet gecompenseerd, zegt rechtengroep

Human Rights Watch zegt dat er geen duidelijke weg...

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president...

Overstromingen Libië: Burgemeester van Derna gearresteerd, andere ambtenaren worden onderzocht

Er zijn strafzaken geopend tegen 16 functionarissen in verband...

De VS dringen er bij Saoedi-Arabië op aan om gevallen van gewetensgevangenen te herzien

Leestijd: 3 minuten

De Amerikaanse ambassadeur gebruikt internationale Vrouwendag om herziening te vragen tegen zeldzame interventies tegen beperkingen van eerder vrijgelaten vrouwenactivisten.

De Verenigde Staten hebben Saoedi-Arabië dinsdag aangespoord om gevallen van “gewetensgevangenen” te herzien en reisverboden en andere beperkingen op te heffen die zijn opgelegd aan vrouwenrechtenactivisten die eerder uit de gevangenis waren vrijgelaten.

Feitelijke heerser van Saoedi-Arabië , Mohammed bin Salman (shutterstock)

Tijdens een debat in de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) riep Michele Taylor, de Amerikaanse ambassadeur bij het in Genève gevestigde orgaan, Riyadh, een traditionele bondgenoot en Amerikaanse veiligheidspartner, op om gevallen van “gewetensgevangenen” te herzien – een term die verwijst naar politieke gevangenen, hoewel ze er geen noemde.

“We dringen er bij Saoedi-Arabië op aan om gevallen van gewetensgevangenen volledig op te lossen en reisverboden en andere beperkingen op eerder vrijgelaten vrouwenrechtenactivisten op te heffen”, zei Taylor in een toespraak op wat Internationale Vrouwendag was, zonder verder uit te weiden.

IJsland en Luxemburg maakten ook melding van de mensenrechtensituatie van Saudi-Arabië, waarbij de Luxemburgse ambassadeur Marc Bichler zei dat de “repressie” van de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering voor activisten in Saudi-Arabië werd geïntensiveerd.

Onder kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke heerser van het koninkrijk, hebben de Saoedische autoriteiten de afgelopen jaren activisten, geestelijken en leden van de koninklijke familie vastgehouden in een ingrijpend optreden tegen afwijkende meningen.

De detenties hebben de mensenrechtensituatie van het koninkrijk in de schijnwerpers gezet, een absolute monarchie die ook te maken heeft gehad met hevige kritiek over de moord op Khashoggi in 2018. Saoedische functionarissen ontkennen dat er politieke gevangenen in het koninkrijk zijn.

Meer dan een dozijn vrouwenrechtenactivisten werden vastgehouden op verdenking van het schenden van Saoedische belangen, voor en nadat het koninkrijk in 2018 een verbod op het rijden door vrouwen had opgeheven als onderdeel van sociale hervormingen, vergezeld van een hardhandig optreden tegen afwijkende meningen die ook geestelijken en intellectuelen op de been heeft gebracht.

Loujain al-Hathloul, een prominente vrouwenactiviste, werd in februari 2021 vrijgelaten nadat ze de helft van haar vrijheidsstraf had uitgezeten wegens brede beschuldigingen van cybercriminaliteit en terrorismebestrijding. Ze blijft onderworpen aan een reisverbod van vijf jaar.

Afgelopen juni heeft Riyad twee vrouwenrechtenactivisten vrijgelaten die bijna drie jaar eerder waren vastgehouden nadat ze hun straf hadden uitgezeten, zei de in Londen gevestigde Saoedische rechtenorganisatie ALQST.

De zeldzame interventie van de VS in deze kwestie kwam toen de banden tussen de VS en Saoedi-Arabië gespannen waren over een reeks kwesties, waaronder de oorlog van de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen, de moord op journalist en MEE-columnist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul in 2018, en de huidige volatiliteit op de wereldwijde energiemarkten.

De delegatie van Saoedi-Arabië bij de UNHRC zei spijt te hebben van wat het noemde “de politisering” van mensenrechtenkwesties.

“Er zijn geen personen gearresteerd of gevangengezet voor het uitoefenen van het recht op vrijheid van meningsuiting of het verdedigen van mensenrechten. Dit zijn ongegronde beschuldigingen”, vertelde een Saoedische diplomaat, wiens naam niet onmiddellijk beschikbaar was, tegen het forum.

“Dit is het gebied van rechten waar we de meest ingrijpende hervormingen hebben gezien op verschillende niveaus, waaronder wetgevend, administratief en gerechtelijk… stappen ondernemen om de empowerment van vrouwen en hun deelname aan belangrijke sectoren van de samenleving te waarborgen”, zei de diplomaat, verwijzend naar vrouwenrechten.

Laatste nieuws

VS heeft Iraakse slachtoffers van marteling niet gecompenseerd, zegt rechtengroep

Human Rights Watch zegt dat er geen duidelijke weg...

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president...

Overstromingen Libië: Burgemeester van Derna gearresteerd, andere ambtenaren worden onderzocht

Er zijn strafzaken geopend tegen 16 functionarissen in verband...

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische...

Olympische Spelen Parijs 2024: Frankrijk verbiedt eigen atleten sluier te dragen

Minister van Sport Amelie Oudea-Castera legde de verklaring af...

Saoedische betrokkenheid bij Palestijnse staat onduidelijk na interview met kroonprins

Mohammed bin Salman's verzuim om specifieke concessies te noemen...

Saoedisch-Israëlische deal ‘elke dag dichterbij’, zegt Mohammed bin Salman

Kroonprins bespreekt Iraanse kernwapens en de moord op Jamal...

Oorlog in Jemen: Saoedi-Arabië nodigt Houthi-functionarissen uit voor gesprekken om conflict te beëindigen

De bijeenkomst bouwt voort op eerdere pogingen om een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 3 = 6

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president Abdel Fattah el-Sisi. Egypte houdt presidentsverkiezingen op 10-12 december, nadat deze oorspronkelijk gepland waren voor 2024....

Overstromingen Libië: Burgemeester van Derna gearresteerd, andere ambtenaren worden onderzocht

Er zijn strafzaken geopend tegen 16 functionarissen in verband met het instorten van dammen tijdens de storm Daniel, die wijdverspreide overstromingen en doden veroorzaakte. De...

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische vakantie met Al-Ittihad teamgenoten komt onder vuur te liggen van extreem-rechtse National Rally partij. Een foto...