Nieuwste artikelen:

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

De VS dringen er bij Saoedi-Arabië op aan om gevallen van gewetensgevangenen te herzien

⏱ Leestijd: 3 minuten

De Amerikaanse ambassadeur gebruikt internationale Vrouwendag om herziening te vragen tegen zeldzame interventies tegen beperkingen van eerder vrijgelaten vrouwenactivisten.

De Verenigde Staten hebben Saoedi-Arabië dinsdag aangespoord om gevallen van “gewetensgevangenen” te herzien en reisverboden en andere beperkingen op te heffen die zijn opgelegd aan vrouwenrechtenactivisten die eerder uit de gevangenis waren vrijgelaten.

Feitelijke heerser van Saoedi-Arabië , Mohammed bin Salman (shutterstock)

Tijdens een debat in de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) riep Michele Taylor, de Amerikaanse ambassadeur bij het in Genève gevestigde orgaan, Riyadh, een traditionele bondgenoot en Amerikaanse veiligheidspartner, op om gevallen van “gewetensgevangenen” te herzien – een term die verwijst naar politieke gevangenen, hoewel ze er geen noemde.

“We dringen er bij Saoedi-Arabië op aan om gevallen van gewetensgevangenen volledig op te lossen en reisverboden en andere beperkingen op eerder vrijgelaten vrouwenrechtenactivisten op te heffen”, zei Taylor in een toespraak op wat Internationale Vrouwendag was, zonder verder uit te weiden.

IJsland en Luxemburg maakten ook melding van de mensenrechtensituatie van Saudi-Arabië, waarbij de Luxemburgse ambassadeur Marc Bichler zei dat de “repressie” van de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering voor activisten in Saudi-Arabië werd geïntensiveerd.

Onder kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke heerser van het koninkrijk, hebben de Saoedische autoriteiten de afgelopen jaren activisten, geestelijken en leden van de koninklijke familie vastgehouden in een ingrijpend optreden tegen afwijkende meningen.

De detenties hebben de mensenrechtensituatie van het koninkrijk in de schijnwerpers gezet, een absolute monarchie die ook te maken heeft gehad met hevige kritiek over de moord op Khashoggi in 2018. Saoedische functionarissen ontkennen dat er politieke gevangenen in het koninkrijk zijn.

Meer dan een dozijn vrouwenrechtenactivisten werden vastgehouden op verdenking van het schenden van Saoedische belangen, voor en nadat het koninkrijk in 2018 een verbod op het rijden door vrouwen had opgeheven als onderdeel van sociale hervormingen, vergezeld van een hardhandig optreden tegen afwijkende meningen die ook geestelijken en intellectuelen op de been heeft gebracht.

Loujain al-Hathloul, een prominente vrouwenactiviste, werd in februari 2021 vrijgelaten nadat ze de helft van haar vrijheidsstraf had uitgezeten wegens brede beschuldigingen van cybercriminaliteit en terrorismebestrijding. Ze blijft onderworpen aan een reisverbod van vijf jaar.

Afgelopen juni heeft Riyad twee vrouwenrechtenactivisten vrijgelaten die bijna drie jaar eerder waren vastgehouden nadat ze hun straf hadden uitgezeten, zei de in Londen gevestigde Saoedische rechtenorganisatie ALQST.

De zeldzame interventie van de VS in deze kwestie kwam toen de banden tussen de VS en Saoedi-Arabië gespannen waren over een reeks kwesties, waaronder de oorlog van de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen, de moord op journalist en MEE-columnist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul in 2018, en de huidige volatiliteit op de wereldwijde energiemarkten.

De delegatie van Saoedi-Arabië bij de UNHRC zei spijt te hebben van wat het noemde “de politisering” van mensenrechtenkwesties.

“Er zijn geen personen gearresteerd of gevangengezet voor het uitoefenen van het recht op vrijheid van meningsuiting of het verdedigen van mensenrechten. Dit zijn ongegronde beschuldigingen”, vertelde een Saoedische diplomaat, wiens naam niet onmiddellijk beschikbaar was, tegen het forum.

“Dit is het gebied van rechten waar we de meest ingrijpende hervormingen hebben gezien op verschillende niveaus, waaronder wetgevend, administratief en gerechtelijk… stappen ondernemen om de empowerment van vrouwen en hun deelname aan belangrijke sectoren van de samenleving te waarborgen”, zei de diplomaat, verwijzend naar vrouwenrechten.

Laatste nieuws

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Saoedi-Arabië gaat Fifa Women’s World Cup sponsoren ondanks toenemende controverse

In de afgelopen jaren heeft Saoedi-Arabië tientallen vrouwenrechtenactivisten gevangen...

Saoedi’s wilden Tesla ‘ondubbelzinnig’ particulier maken, zegt Musk

Tijdens een spraakmakend proces, geeft Musk toe ...

Khan al-Ahmar: Israëlische strijd dreigt Palestijns bedoeïenendorp “etnisch te zuiveren”

Het lot van het strategisch gelegen Khan al-Ahmar staat...

Saoedi-Arabië en het VK gaan investeren in de ontwikkeling van zonne-energie uit de ruimte

Ambitieuze maar nog niet geteste technologie wil vanuit de...

Saoedi-Arabië pakt uit met K-pop en anime

Saudi-Arabië's staatsinvesteringsfonds van 620 miljard dollar, verhoogt belang in...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 4 × = 28

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor "boks diensten aan het leger" ondanks het feit dat hij door het onderzoek naar de...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt uit naar de regering Netanyahu en zegt dat "de anarchist de heerser is geworden". Israëls voormalig...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en andere activisten van het maatschappelijk middenveld die in Tunesië gevangen zitten. Het Europees Parlement heeft de...