Poetin praat met Bin Zayed over olie voorafgaand aan de OPEC+ bijeenkomst

De Russische president Vladimir Poetin en de kroonprins van Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed , kwamen gisteren overeen om de ‘stabiliteit van de wereldwijde energiemarkt te handhaven’.

 

Mohammed bin Zayed (shutterstock)

De Russische president Vladimir Poetin sprak dinsdag met Abu Dhabi kroonprins Mohammed bin Zayed (MBZ) over de noodzaak van voortdurende coördinatie over Opec+, aangezien de olieprijzen opnieuw boven $ 100 per vat werden verhandeld tegen de achtergrond van het conflict in Oekraïne.

Poetin en MBZ bespraken “ondersteuning van de stabiliteit op de wereldwijde energiemarkt”, aldus een verklaring van het Kremlin op dinsdag.

Opec+, een alliantie van 23 landen die Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland omvat, zal woensdag bijeenkomen, waar het naar verwachting de productie slechts geleidelijk zal blijven verhogen, aldus het Saoedische persbureau.

Zondag  bevestigde het koninkrijk  zijn inzet voor een Opec+-overeenkomst met Rusland en zijn bondgenoten.

De Russische invasie van Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat de olieprijs voor het eerst sinds 2014 boven de $ 100 is gestegen, en de intensivering van de sancties door het Westen hebben de vraag doen rijzen of landen als Saoedi-Arabië bereid zullen zijn de productie op te voeren om de prijzen te helpen matigen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft geprobeerd Saoedi-Arabië en de VAE onder druk te zetten om de olieproductie te verhogen, maar tot dusver hebben ze de oproepen van de regering afgewezen.

Riyadh en Abu Dhabi hebben de grootste reservecapaciteit – extra productievolume dat gemakkelijk en snel kan worden geëxporteerd – van alle Opec-landen.

Experts vertelden MEE eerder dat volgens de huidige trends in de markt de prijs van een vat olie zou kunnen oplopen tot $ 120, wat een zware last zou zijn voor veel landen over de hele wereld die al aan het bijkomen zijn van de economische impact van de Covid-19-pandemie.

Onthouding voor Oekraïne

Tijdens het telefoongesprek van dinsdag benadrukte MBZ de noodzaak van een “vreedzame oplossing” die “de belangen van alle partijen en hun nationale veiligheid zou garanderen”, aldus de staatsmedia van de VAE.

Het Russische persbureau TASS  meldde dat Poetin “de redenen, doelen en doelstellingen van de Russische speciale militaire operatie in Oekraïne schetste … Op zijn beurt bevestigde Mohamed bin Zayed Al Nahyan opnieuw dat Rusland het recht heeft om de nationale veiligheid te waarborgen”.

De oproep van de twee leiders komt nadat de VS, het VK, de Europese Unie en andere westerse bondgenoten Moskou sancties opleggen die erop gericht zijn de toegang tot het internationale banksysteem te beperken en sleuteltechnologieën uit het Westen te importeren.

De VAE is echter relatief stil gebleven over de invasie. Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op maandag benadrukte het land de noodzaak van een staakt-het-vuren tussen de partijen in Oekraïne, maar maakte tijdens zijn opmerkingen geen melding van Rusland.

Abu Dhabi sloot zich ook aan bij China en India door zich vrijdag te onthouden van stemming over een VN-resolutie die de Russische agressie veroordeelde. De VAE zei later dat het veto van Moskou – een permanent lid van de VN-Veiligheidsraad – betekende dat de stemming een “uitgemaakte zaak” was en dat “wegen voor dialoog open moeten blijven”.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zou maandag in Moskou zijn tegenhanger van de VAE, Abdullah bin Zayed, ontmoeten, maar de bijeenkomst werd zonder uitleg geannuleerd.

Hoewel het een van de belangrijkste bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten was, heeft het kleine emiraat in de Golf de afgelopen jaren ook banden gesmeed met Moskou en heeft het miljarden dollars geïnvesteerd in Rusland via een van zijn vermogensfondsen. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De ambassadeur van de VAE keert terug in Iran na zes jaar van afwezigheid

De Emiraten die hun band met Iran hadden verkleind ter ondersteuning van Saoedi-Arabië, roept nu …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: