De Amerikaanse ambassadeur in Israël sluit bezoeken aan de illegale nederzettingen op de westelijke Jordaanoever uit

Thomas Nides zei dat hij niet naar nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou reizen, omdat hij geen mensen tegen de schenen wilt schoppen.

De Amerikaanse ambassadeur in Israël zei maandag dat hij geen illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever zou bezoeken, maar bereid was om Israëlische kolonisten te ontmoeten en te spreken.

Kaart van Israël en Palestina (shutterstock)

Thomas Nides probeerde de opmerkingen die hij vorige maand maakte te verduidelijken in een interview met Israëlische media, waarin hij ronduit weigerde om nederzettingen te bezoeken in zijn hoedanigheid als ambassadeur omdat dit de spanningen zou kunnen aanwakkeren.

De positie van Nides markeert een terugkeer naar het precedent dat is geschapen door andere Amerikaanse ambassadeurs nadat de vorige Amerikaanse diplomaat in het land onder de regering-Trump, David Friedman, officieel Israëlische nederzettingen bezocht buiten de landsgrenzen van vóór 1967.

Destijds zei J Street , de Amerikaanse lobbyorganisatie voor vrede, dat het bezoek van Friedman, dat volgens hem ontmoetingen met Israëlische en Palestijnse zakenlieden omvatte, “een belangrijke, al lang bestaande rode lijn van het tweeledige Amerikaanse beleid” overschreed.

Eerdere Amerikaanse diplomaten, waaronder Dan Shapiro, die tijdens de regering-Obama als ambassadeur in Israël diende, reisden vaak op persoonlijke titel naar nederzettingen.

Nides legde aan de Conferentie van voorzitters van grote Amerikaanse joodse organisaties in Jeruzalem uit dat, hoewel hij in zijn eerdere opmerkingen “wat listiger had kunnen zijn”, hij zei dat hij slechts “probeerde geen dingen te doen die mensen zou ergeren” en dat hij openstaan ​​voor ontmoetingen met Israëlische kolonisten.

“Ik zal iedereen ontmoeten die me wil ontmoeten. Elke kolonist die in een nederzetting woont, wil me ontmoeten, kom me ontmoeten, oké,” zei hij, eraan toevoegend dat het nemen van zijn officiële autocolonne naar een nederzetting nodeloos controverse zou veroorzaken en dat hij onlangs uitging voor een drankje met een rechtse rabbijn die beledigd was door zijn eerdere verklaring.

“Ik probeer geen symbolische dingen te doen die de zaken alleen maar erger maken. Mijn enige punt is dat ik probeer geen dingen te doen die mensen opzettelijk ergeren.”

Israël bezet de Westelijke Jordaanoever sinds de oorlog van 1967 en oefent volledige administratieve controle uit over een groot deel van het grondgebied, waar meer dan twee miljoen Palestijnen wonen.

Israëlische nederzettingen op zowel de Westelijke Jordaanoever als Oost-Jeruzalem schenden de Vierde Conventie van Genève, die de verplaatsing van een burgerbevolking naar militair bezette gebieden verbiedt. 

Ongeveer 600.000 Israëli’s wonen in 140 illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, die sinds 1967 door Israël wordt bezet. 

In 2020 publiceerde het VN-mensenrechtenbureau (OHCHR) een lijst van 112 bedrijven die actief zijn in Israëlische nederzettingen. Onder deze bedrijven waren Airbnb, Booking.com, Expedia en Motorola Solutions, die ervan worden beschuldigd te profiteren van handel met Israëlische nederzettingen. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: