Nieuwste artikelen:

Saoedische betrokkenheid bij Palestijnse staat onduidelijk na interview met kroonprins

Mohammed bin Salman's verzuim om specifieke concessies te noemen...

Israël-Saudi-Arabië: Netanyahu bevordert normalisering met nieuwe kaart die Palestina uitwist

Illustratie getoond door Israëlische premier bij VN bevat bezette...

Israëlische wet gezichtsherkenning dreigt Palestijnse rechten verder te schenden, waarschuwen activisten

Gepromoot door de rechtse regering als een instrument om...

Israël is van plan om een nationaal park uit te breiden naar christelijke heilige plaatsen in Oost-Jeruzalem

Leestijd: 6 minuten

De grenzen van het vergrote Jerusalem Walls national Park zouden een groot deel van de Olijfberg en delen van de Kieron en Ben-Hinnom valleien omvatten.

Israëlische functionarissen bereiden zich voor om volgende maand controversiële plannen te presenteren om een nationaal park uit te breiden naar land dat eigendom is van de kerk en christelijke heilige plaatsen in bezet Oost-Jeruzalem, aldus een Israëlische krant .

Het plan, dat op 2 maart voor voorlopige goedkeuring zal worden voorgelegd aan de lokale plannings- en constructiecommissie van de Israëlische gemeente Jeruzalem, zou ertoe leiden dat de grenzen van het Jerusalem Walls National Park worden uitgebreid met een groot deel van de Olijfberg langs met extra delen van de Kidron- en Ben Hinnom-valleien.

De Hinnom-vallei in Jerusalem (shutterstock)

De krant Times of Israel zei dat vooraanstaande kerkfunctionarissen en mensenrechtenorganisaties het plan hadden gekarakteriseerd als een machtsgreep en een bedreiging voor de christelijke aanwezigheid in het Heilige Land.

Tegenstanders van de stap hebben ook gewezen op de banden tussen de Israel Nature and Parks Authority (INPA), die het plan promoot, en nationalistische groepen die werken aan het vergroten van de aanwezigheid van kolonisten in de gebieden van Oost-Jeruzalem, waaronder de vlampuntbuurt Sheikh Jarrah .

Donderdag spraken bezoekende Amerikaanse democraten die over de kwestie werden geïnformeerd, hun bezorgdheid uit bij de Israëlische premier Naftali Bennett, die volgens twee congresbronnen die met de Times of Israel spraken, niet bekend leek met het eerder niet gepubliceerde plan.

De Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem Theopolis III, de katholieke kerk Custos van het Heilige Land Francesco Patton en de Armeense patriarch van Jeruzalem Nourhan Manougian hebben vrijdag een brief gestuurd naar de Israëlische minister van Milieubescherming Tamar Zandberg, wiens kantoor toezicht houdt op de INPA, en riepen de minister op om de uitbreidingsplannen van de plank te krijgen.

Na het nieuws over het plan tweette Danny Seidemann, een Jeruzalem-expert en oprichter van de linkse waakhond Terrestrial Jerusalem: “Het belang hiervan kan niet genoeg worden benadrukt.

“Als ik me niet vergis, creëert dit de ernstigste crisis tussen Israël en de grote wereldkerken in Jeruzalem sinds 1948.

‘Mooie hoekjes’

Het Jerusalem Walls National Park werd oorspronkelijk geopend in de jaren 70. 

Bij het bepalen van de grenzen voor het project heeft de staat zorgvuldig een groot deel van de Olijfberg vermeden, waar zich meer dan een dozijn historische christelijke heilige plaatsen bevinden, waaronder het klooster van de zusters Bridgettine, de kerk van Viri Galilaei, de grot van Getsemane en de tuin van de apostelen.

Een “fase twee”-plan om het park uit te breiden werd destijds door de autoriteiten overwogen, maar werd uiteindelijk afgewezen vanwege de gevoeligheid van het land dat ze wilden opnemen.

Een INPA-woordvoerster vertelde de Times of Israel dat door het uitroepen van gebieden als nationale parken het mogelijk was om projecten op te starten die gericht waren op het verfraaien van het gebied.

“Als onderdeel van onze activiteiten hebben we een joint venture met de City of David Foundation [waarin] scholen en jongeren onder meer werken om schoon te maken, terrassen te herstellen en bomen te planten”, zei ze. 

“De resultaten van deze projecten spreken voor zich – de verwaarloosde plekken worden mooie hoekjes die in de eerste plaats de bewoners van het gebied dienen.”

Stichting pro-kolonisten

De City of David Foundation, algemeen bekend als Elad, werd echter in 1986 opgericht met als doel het Israëlische rechtssysteem te gebruiken om Palestijnen uit Oost-Jeruzalem te verdrijven en de stad te ‘judaïseren’. 

Ooit beschouwd als een extremistische organisatie door Israëlische politici, heeft Elad zich nu stevig gevestigd in het hart van het establishment.

 

Hoewel toerisme en archeologie het grootste deel van Elads inspanningen vormen, verbergt de organisatie niet dat illegale Israëlische nederzettingen de primaire focus zijn.

“Wij zijn een stichting die tot doel heeft Joodse families in de Stad van David te huisvesten”, zei de oprichter en directeur van Elad, David Be’eri, in 2020 tegen een rechtbank tijdens een gerechtelijke procedure om een 82-jarige Palestijnse man met geweld uit Silwan te verdrijven.

“œDit zijn de doelstellingen van de stichting bij de Registrar of Associations waarvoor we donaties ontvangen. Dit is een belangrijk onderdeel van de doelstellingen van de stichting.”

De uitbreiding van het Jerusalem Walls National Park volgens het laatste plan zou Israëlische functionarissen ook de mogelijkheid bieden om projecten uit te voeren boven kerkgebouwen op de Olijfberg, zoals het controversiële kabelbaanproject, ondersteund door de Israëlische gemeente Jeruzalem en Elad, om passagiers tussen Oost- en West-Jeruzalem.

‘Vernield en geschonden’

In december gaven de patriarchen en hoofden van kerken in Jeruzalem een verklaring uit waarin ze waarschuwden dat “christenen het doelwit zijn geworden van frequente en aanhoudende aanvallen door radicale radicale groeperingen”, verwijzend naar Israëlische extreemrechtse activisten.

Ze zeiden dat er sinds 2012 “talloze incidenten” van verbale en fysieke aanvallen tegen priesters zijn geregistreerd en dat sommige kerken “vernield en ontheiligd zijn”, waardoor de angst voor Palestijnse christenen over hun veiligheid toeneemt.

“Deze tactieken worden door zulke radicale groeperingen gebruikt in een systematische poging om de christelijke gemeenschap uit Jeruzalem en andere delen van het Heilige Land te verdrijven”, aldus de verklaring, verwijzend naar Palestina en Israël.

In een gezamenlijk opiniestuk in de Britse krant de Sunday Times, eveneens gepubliceerd in december, waarschuwden Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, en Hosam Naoum, de anglicaanse aartsbisschop van Jeruzalem, voor de achteruitgang van de christelijke aanwezigheid in Palestina veroorzaakt door Israëlisch- pogingen van extreemrechtse groepen om ze te verdrijven.

Ze merkten op dat er een eeuw geleden naar schatting 73.000 Palestijnse christenen waren in het toenmalige Mandaat Palestina, goed voor 10 procent van de bevolking. In tegenstelling, zeiden ze, is in 2019 slechts 2 procent van de bevolking van Israël en Palestina christen en wonen er slechts 2.000 Palestijnse christenen in de oude stad van Jeruzalem.

“Het is om deze reden dat wanneer je vandaag met Palestijnse christenen in Jeruzalem spreekt, je vaak deze kreet zult horen ‘over 15 jaar zal er niemand van ons meer zijn!'”, schreven ze.

‘Enorme machinaties’

In oktober berichtte Middle East Eye over confrontaties tussen Israëlische strijdkrachten, de Israëlische gemeente Jeruzalem en INPA-personeel met Palestijnen over de laatste plannen om een park met een bijbels thema te bouwen bovenop de islamitische al-Yusufiya-begraafplaats, die grenst aan een van de historische muren van de oude stad van Jeruzalem.

Hamza Quttaineh, een Jeruzalemitische advocaat die pleit voor Palestijnen in Israëlische rechtbanken, vertelde MEE: “œer zijn enorme machinaties ondernomen door de bezettingsgemeente, samen met de INPA en het gerechtelijk systeem, die de juridische dekking bieden die nodig is voor het judaiseringsproject dat de historische muur omvat van de oude stad van Jeruzalem”.

In haar rapport van zondag schreef de Times of Israel dat “door Joodse families geleidelijk naar de Sheikh Jarrah en Silwan wijken ten noorden en ten zuiden van de Oude Stad te verplaatsen en het Jerusalem Walls National Park uit te breiden met de Olijfberg ten oosten van de Oude Stad , zal de City of David Foundation in staat zijn om het gebied te omsingelen met Joodse woon-, archeologische en milieuprojecten, vrezen waakhonden.”

In een gezamenlijke verklaring aan de krant zeiden de linkse organisaties Bimkom, Emek Shaveh, Ir Amim en Peace Now dat “er een direct verband bestaat tussen wat er in Sheikh Jarrah gebeurt en het uitbreidingsplan.

“œWe maken bezwaar tegen het cynische misbruik van erfgoed en milieubescherming als instrument door de Israëlische autoriteiten om de uitbreiding van nederzettingen te rechtvaardigen, om het historische verhaal opnieuw vorm te geven en om het eigendom van het historische stroomgebied te bepalen.”

Laatste nieuws

Saoedische betrokkenheid bij Palestijnse staat onduidelijk na interview met kroonprins

Mohammed bin Salman's verzuim om specifieke concessies te noemen...

Israël-Saudi-Arabië: Netanyahu bevordert normalisering met nieuwe kaart die Palestina uitwist

Illustratie getoond door Israëlische premier bij VN bevat bezette...

Israëlische wet gezichtsherkenning dreigt Palestijnse rechten verder te schenden, waarschuwen activisten

Gepromoot door de rechtse regering als een instrument om...

Overstromingen Libië: Derna monddood gemaakt door autoriteiten in poging protesten in te dammen

Demonstraties in de door de ramp getroffen stad werden...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Westelijke Jordaanoever: Israëlische troepen doden Palestijnse tiener bij Ramallah

Mohammad Fouad al-Baied, 17, is het 34ste kind dat...

Israëliër gedood bij schietpartij nabij nederzetting op Westelijke Jordaanoever

Militairen zoeken twee aanvallers en hebben barrières opgeworpen rond...

Westelijke Jordaanoever: Palestijn gedood door Israëlisch vuur in nederzetting Hebron

Volgens Israëlische media is de 28-jarige doodgeschoten omdat hij...

Westelijke Jordaanoever: VS berispt Israël over terugkeer kolonisten naar ontruimde buitenpost

Washington zegt "diep verontrust" te zijn door recente beslissing...

‘Anarchistische’ kraai die Israëlische vlag neerhaalt gaat viral

Kolonisten schreeuwen hulpeloos naar de vogel, die even een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

7 + 1 =

Israël-Saudi-Arabië: Netanyahu bevordert normalisering met nieuwe kaart die Palestina uitwist

Illustratie getoond door Israëlische premier bij VN bevat bezette Westelijke Jordaanoever en Gaza als deel van Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu presenteerde vrijdag tijdens...

Israëlische wet gezichtsherkenning dreigt Palestijnse rechten verder te schenden, waarschuwen activisten

Gepromoot door de rechtse regering als een instrument om criminaliteit te bestrijden, waarschuwen rechtengroeperingen dat het wetsontwerp zal worden gebruikt voor het opstellen van...

Overstromingen Libië: Derna monddood gemaakt door autoriteiten in poging protesten in te dammen

Demonstraties in de door de ramp getroffen stad werden gevolgd door arrestaties en een communicatiestilstand. Autoriteiten in de stad Derna in het oosten van Libië...