Lybie: Schoten afgevuurd op de auto van de premier voorafgaand aan de stemming om hem te vervangen

Abdelhamid al-Dbeibah bleef ongedeerd in wat regeringsbronnen omschreven als een moord aanslag.

Onbekende aanvallers hebben donderdag vroeg in Tripoli de auto van de Libische premier Abdulhamid al-Dbeibah met kogels geraakt, maar hij ontsnapte ongedeerd aan deze aanslag, zei een regeringsbron dicht bij hem, te midden van intense ruzie in het land over de controle over de regering.

De bron zei dat het incident plaatsvond toen Dbeibah naar huis terugkeerde, en beschreef het als een duidelijke moordaanslag, eraan toevoegend dat de aanvallers zijn gevlucht en dat het incident is doorverwezen voor onderzoek.

Op beelden van Al Jazeera was later te zien dat het Dbeibah’s voertuig was, met wat leek op een kogelmarkering op de voorruit en twee andere merktekens op een koplamp en het chassis. 

Reuters kon de beelden niet meteen verifiëren en heeft ook niet met andere getuigen van het incident gesproken.

Indien bevestigd, zou een poging om Dbeibah te vermoorden de crisis over de controle over Libië kunnen verergeren, nadat hij zei dat hij een stemming die later op donderdag door het oostelijke parlement is gepland om hem te vervangen, zal negeren.

De strijdkrachten hebben de afgelopen weken meer strijders en uitrusting in de hoofdstad gemobiliseerd, waardoor de vrees is gewekt dat de politieke crisis tot gevechten zou kunnen leiden.

Libië heeft weinig vrede of stabiliteit gekend sinds de door de NAVO gesteunde opstand van 2011 tegen Muammar Gaddafi, en het splitste zich in 2014 tussen strijdende partijen in het oosten en het westen.

GNU ongeldig verklaard

Dbeibah werd in maart geïnstalleerd als hoofd van de door de VN gesteunde regering van nationale eenheid (GNU), die als onderdeel van een vredesproces de verdeelde instellingen van het land moest verenigen en toezicht moest houden op de aanloop naar de verkiezingen in december.

Rivaliserende facties strijden om hun positie nadat het verkiezingsproces uit elkaar is gevallen door onenigheid over de regels, inclusief over de legitimiteit van Dbeibah’s eigen kandidatuur voor het presidentschap nadat hij had beloofd zich niet kandidaat te stellen.

Het parlement, dat tijdens de burgeroorlog voornamelijk oosterse troepen steunde, heeft de GNU ongeldig verklaard en zal donderdag stemmen over de benoeming van een nieuwe premier om een ​​nieuwe regering te vormen.

Dbeibah zei deze week in een toespraak dat hij de macht pas zou overdragen na een verkiezing en de Libische adviseur van de VN en westerse landen hebben gezegd dat ze de GNU blijven erkennen.

Het parlement zei deze week dat er dit jaar geen verkiezingen zouden worden gehouden, nadat het en een ander politiek orgaan de tijdelijke grondwet van het land hadden gewijzigd, tot ontzetting van de vele Libiërs die zich hadden geregistreerd om te stemmen.

De stap van het parlement om een ​​nieuwe premier te kiezen, kan leiden tot een terugkeer naar de situatie voordat de eenheidsregering van Dbeibah werd geïnstalleerd, met parallelle regeringen die Libië vanuit verschillende steden willen regeren.

Analisten zeggen echter dat dit niet onmiddellijk zal leiden tot een terugkeer naar een burgeroorlog.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Sisi ontmoet de Libische commandant Khalifa Haftar in Caïro

De Egyptische president benadrukte de noodzaak om op tijd verkiezingen te houden en dat buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: