Russische schepen vertrekken uit Syrische haven voor oefening in de Zwarte Zee

Een groep Russische oorlogsschepen is dinsdag begonnen met een overtocht door de Bosporus in Turkije richting de Zwarte Zee, te midden van oplopende spanningen met het Westen over Oekraïne.

Russisch oorlogsschip in de Bosporus in Turkije (shutterstock)

Een grote groep Russische oorlogsschepen begon dinsdag de Bosporus door te varen, op weg van de Middellandse Zee naar de Zwarte Zee, in wat het Russische ministerie van Defensie zei dat het een vooraf geplande activiteit was voor militaire oefeningen.

Rusland voert militaire oefeningen uit over meerdere fronten, van de Stille Oceaan tot de Atlantische Bosporus, RussOceaan, terwijl de spanningen met het Westen escaleren over Oekraïne. In januari kondigde het aan dat zes amfibische landingsvaartuigen van zijn Noord-Baltische vloot naar de Middellandse Zee zouden varen voor oefeningen.

De schepen meerden vrijdag aan in de Syrische haven van Tartus, een belangrijke Russische marinebasis om te tanken, onderhoud en bevoorrading. De aankondiging op dinsdag was de eerste officiële erkenning dat de eindbestemming van de schepen de Zwarte Zee is.

 

‘Russische marine zorgde ervoor dat het niet tegen de Conventie van Montreux zou aanlopen’

– Stephen Flanagan, Rand

Turkije heeft de exclusieve rechten om de doorgang door de zeestraat te regelen krachtens de  Montreux-conventie van 1936 , die de oorlogsschepen beperkt die staten die niet aan de Zwarte Zee liggen, door de Bosporus kunnen sturen.

Niet-Zwarte Zeestaten moeten Turkije 15 dagen van tevoren op de hoogte stellen van hun geplande doorreis en mogen niet langer dan 21 dagen in de zee verblijven.

Rusland krijgt, samen met de vijf andere staten die aan de Zwarte Zee grenzen, meer speelruimte om door de doorgang te navigeren en moet Turkije slechts acht dagen van tevoren op de hoogte stellen van de doorgang.

Op grond van de Conventie van Montreux is Turkije niet verplicht om militaire vaartuigen door te laten varen in geval van een actieve oorlog of als er een “dreigend oorlogsgevaar” dreigt.

‘Druk op Oekraïners’

Volgens het Russische ministerie van Defensie omvatten de schepen de Korolev, de Minsk en de Kaliningrad, die dinsdag de Bosporus zouden bevaren, terwijl de Pjotr ​​Morgunov, de Georgy Pobedonosets en de Olenegorsky Gornyak naar verwachting woensdag zullen passeren.

Stephen Flanagan, een senior politicoloog bij Rand, vertelde Middle East Eye dat het besluit van Rusland om de schepen in twee batches te sturen bedoeld was om te voorkomen dat ze de totale limiet van 15.000 tonnage zouden overschrijden bij de doorgang van alle buitenlandse zeestrijdkrachten door de Turkse zeestraat. 

“De Russische marine heeft ervoor gezorgd dat het niet tegen de Conventie van Montreux zou botsen”, zei Flanagan.

Flanagan zei dat de beweging door de zeestraat het vermogen van Rusland om een ​​amfibische invasie van Oekraïne te lanceren, “aanzienlijk zou verbeteren”, mocht het daartoe besluiten.

“De opbouw van deze amfibische capaciteiten legt op zijn minst druk op de Oekraïners om troepen op hun plaats te houden om de zuidelijke kustlijn en belangrijke steden zoals Odessa te verdedigen”, voegde hij eraan toe.

Turkije probeert zijn positie als NAVO-lid in evenwicht te brengen. Hoewel het al lang een voorstander van Oekraïne is, is het op zijn hoede om Rusland te veel tegen zich in het harnas te jagen.

Moskou en Ankara staan ​​tegenover elkaar in conflicten in Syrië en Libië, maar ze hebben een ongemakkelijk partnerschap gevormd om hun verschillen te beheersen in conflictgebieden waar hun legers dicht bij elkaar opereren.

“Turkije voldoet aan al zijn verplichtingen als NAVO-lid, maar binnen de nauwe grenzen van [het NAVO-verdrag] kan het veel doen op het gebied van zijn eigen defensie en nationaal beleid”, vertelde een Europese NAVO-functionaris eerder aan MEE.

“Turkije hecht veel waarde aan praten met Rusland.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: