Afrikaanse unie schort besluit om Israël de status van waarnemer te verlenen op

Er is een zeskoppige commissie gevormd die de kwestie moet bestuderen vanwege het feit dat onder meer Algerije en Zuid-Afrika fel tegen blijven.

De Afrikaanse Unie heeft een eerder besluit om Israël een waarnemerszetel toe te kennen opgeschort, omdat de kwestie een ongekende kloof dreigde te veroorzaken binnen het 55-koppige continentale orgaan

“De kwestie Israël is voorlopig opgeschort en in plaats daarvan zal er een commissie worden opgericht om de kwestie te bestuderen”, vertelde een diplomaat aan persbureau AFP op de sluitingsdag van de jaarlijkse top van de AU in Addis Abeba.

De relatie met Israël is een zeldzaam twistpunt voor een lichaam dat consensus hoog in het vaandel heeft staan, waarbij machtige lidstaten, met name Zuid-Afrika, luid protesteren tegen een besluit van Moussa Faki Mahamat, voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, om de erkenning van Israël in het blok te aanvaarden.

Sarah Leah Whitson, uitvoerend directeur van Democracy for the Arab World Now (DAWN), juichte het besluit toe en zei dat de vakbond “het juiste” deed door de status van Israël op te schorten, gezien de apartheidspraktijken en de voortdurende bezetting van Palestina. 

 

“Het zou bijzonder grotesk zijn voor Afrika, dat de plaag van apartheid goed begrijpt, om een ​​apartheidsstaat privileges en status te verlenen”, zei Whitson, die ooit aan het hoofd stond van de divisie Midden-Oosten en Noord-Afrika van Human Right Watch, in een bericht op Twitter. 

Ondertussen bracht het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring uit waarin het de nadruk legde op Israëls potentieel als waarnemersstaat, en voegde eraan toe dat een dergelijke status “een duidelijk belang” was voor iedereen. 

“Het zal een grotere samenwerking tussen Israël en Afrikaanse landen vergemakkelijken. Israël hecht groot belang aan het uitbreiden van de dialoog en samenwerking met de Afrikaanse Unie in overeenstemming met de veranderingen in het Midden-Oosten, en beschouwt het als een belangrijke uitdrukking van onze gezamenlijke activiteiten voor de volgende generatie”, vervolgde de verklaring.

Een probleem voor de commissie

De zeskoppige commissie die zich nu over de kwestie zal buigen, omvat Zuid-Afrika en Algerije , die zich verzetten tegen Faki’s stap om Israël afgelopen juli te accrediteren, evenals Rwanda en de Democratische Republiek Congo, die de kwestie steunden, volgens diplomaten met directe kennis van de beslissing. 

Kameroen vroeg ook om in de commissie te zitten, terwijl Zuid-Afrika ook om de opname van Nigeria vroeg, zeiden de diplomaten.

Er was geen onmiddellijke informatie beschikbaar over het tijdschema voor het werk van de commissie of wanneer de AU de zaak opnieuw zou opnemen.

Toen de top zaterdag begon, drong de Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh er bij de Afrikaanse leiders op aan om de AU-accreditatie van Israël in te trekken, waarbij hij zijn “apartheidsregime” aan de kaak stelde.

Lidstaten zoals Zuid-Afrika zeiden dat ze niet goed waren geraadpleegd over het besluit, dat volgens hen in tegenspraak was met tal van verklaringen van de AU – ook van Faki zelf – die de Palestijnse staat steunen.

De accreditatie overhandigde Israëlische diplomaten een overwinning waar ze al bijna twee decennia naar streefden.

Volgens de website van de AU zijn al 72 landen, regionale blokken en organisaties geaccrediteerd, waaronder Noord-Korea, de Europese Unie en UNAIDS.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe Israëlische inslagen sluiten vliegveld Aleppo

Israël is naar verluidt begonnen zich te richten op de infrastructuur in Syrië, nu het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: