Nieuwste artikelen:

Palestijnse peuter neergeschoten door Israëlische soldaat overlijdt aan verwondingen

De tweejarige Muhammad Tamimi werd vorige week in Ramallah...

Saudi-Arabië verlaagt olieproductie met 1 miljoen vaten om de olieprijs te verhogen

Saoedi-Arabië wil alleen de olieprijzen opdrijven om ambitieuze projecten...

Qatar bekritiseerd voor niet handhaven cryptoverbod door waakhond financiële misdrijven

In Parijs gevestigde groep zegt dat Qatar niet genoeg...

De VS richten zich op bedrijven die banden hebben met het leger van Soedan

Leestijd: 4 minuten

Een Amerikaanse functionaris zegt dat de veiligheidstroepen van Soedan verdeeld zijn, en dat verschillende divisies een breder optreden tegen demonstranten had kunnen voorkomen.

Wetgevers drongen er dinsdag tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen op aan om persoonlijke sancties op te leggen aan de militaire leiders van de staatsgreep van 25 oktober in Soedan .

“Veiligheidstroepen blijven burgers aanvallen, actoren uit het maatschappelijk middenveld arresteren en ongestraft seksueel geweld plegen”, zei Robert Menendez, voorzitter van de commissie, tijdens de hoorzitting.

Afgezette president Omar Al Bashir , (shutterstock)

“œWaarom heeft de regering geen persoonlijke, gerichte sancties opgelegd aan degenen die verantwoordelijk zijn voor het belemmeren van het democratische proces van Soedan en het bestendigen van mensenrechtenschendingen?” hij vroeg.

Minstens 79 burgers zijn omgekomen en meer dan 2.000 gewond geraakt bij hardhandig optreden door veiligheidstroepen sinds een door het leger geleide staatsgreep in oktober een machtsdelingsregeling tussen het leger en burgers ontspoorde na de verwijdering van de oude autocraat Omar al-Bashir in 2019 .

“Het goed gedocumenteerde geweld tegen burgers voor en na de staatsgreep van 25 oktober bewijst dat de militaire junta van Sudan brutaal is, niet te vertrouwen en niet in staat om de democratische overgang van Sudan te leiden”, zei Jim Risch, de hoogste Republikein in de commissie, dinsdag.

Een hoge Amerikaanse functionaris vertelde de wetgevers dat de regering-Biden bereid was extra kosten in rekening te brengen als het geweld tegen burgers zou voortduren en aan het onderzoeken was hoe sectoren in de door het leger gedomineerde economie van Soedan kunnen worden aangepakt.

“We bekijken nu het volledige scala aan traditionele en niet-traditionele instrumenten waarover we beschikken om de middelen die beschikbaar zijn voor het militaire regime van Soedan verder te verminderen”, zei de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor Afrikaanse Zaken Molly Phee dinsdag.

Bevroren economische hulp

Phee zei dat sommige van de maatregelen die worden nagestreefd bedoeld zijn om de door het leger gecontroleerde bedrijven van het land te isoleren – volgens sommigen tot 250 – en om het reputatierisico te vergroten voor degenen die “business-as-usual” blijven doen met de Sudanese veiligheidsdiensten.

De VS hebben al $ 700 miljoen aan economische hulp bevroren. Amerikaanse functionarissen zeggen dat ze ongeveer $ 100 miljoen van die fondsen hebben gereserveerd om buiten de door het leger geleide regering te besteden door maatschappelijke actoren in het land op te leiden.

De Wereldbank heeft de uitbetalingen van hulp aan Soedan opgeschort. Het Internationaal Monetair Fonds heeft ook zijn programma van bijna $ 50 miljard aan schuldverlichting voor het land opgehouden.

Phee zei dat de onderbreking van de hulp en noodhulp de Soedanese economie in een “precaire staat” had achtergelaten en een “enorme impact” had op het land.

Tot nu toe hebben de veiligheidstroepen nog weinig tekenen van aftreden getoond.

‘Veiligheidstroepen zijn verdeeld’

Op zaterdag leek het plaatsvervangend hoofd van de door het leger geleide Soevereine Raad van Sudan , Mohamed Hamdan Dagalo, een steviger standpunt in te nemen over de rol van de VN in de crisis toen hij zei dat de gezant van de organisatie zou moeten werken als “facilitator en niet als bemiddelaar”. “.

Op de vraag van de Republikeinse senator Michael Rounds of de VS goede en open communicatie hadden met zowel de burgerdemonstranten als de door het leger geleide regering terwijl ze probeerden de crisis op te lossen, zei Phee “ja”.

De hoge Amerikaanse functionaris erkende ook verdeeldheid binnen de veiligheidstroepen. Ze zei dat ze niet monolithisch waren en dat sommige elementen misschien openstaan voor een overgang, maar “niet weten hoe ze het moeten doen” en “terugvallen op hun oude draaiboek”.

Phee voegde eraan toe dat deze breuken een meer alomvattende poging om demonstranten in het land te onderdrukken, in de weg kunnen staan.

“Het feit dat de veiligheidstroepen verdeeld zijn, is niet per se een positieve situatie”, zei ze, maar het betekent wel dat “ze misschien niet collectief bereid zijn tot een zware repressie en hard optreden”.

Phee zei dat het een “onveranderlijk feit” was dat de protesten zouden voortduren en dat het uitblijven van een overgang naar een burgerregering de regio zou kunnen destabiliseren en de buren van Soedan zou kunnen schaden.

Israël stuurde vorige maand een delegatie van functionarissen om Soedan te bezoeken voor een ontmoeting met legerchef generaal Abdel Fattah al-Burhan . De twee landen normaliseerden vorig jaar de betrekkingen als onderdeel van de door de VS bemiddelde Abraham-akkoorden, waar de militaire leiders van Soedan als voorstanders van worden gezien.

“Het zou nuttig zijn als Israël zijn invloed zou gebruiken om de overgang aan te moedigen om door te gaan, zodat we verder kunnen gaan met andere belangrijke doelen, zoals de Abraham-akkoorden”, zei Phee tegen de wetgevers.

De nieuwe speciale gezant van de VS voor de Hoorn van Afrika, David Satterfield, reist deze week door de regio en is van plan om de buurlanden van Soedan en Israël te ontmoeten als onderdeel van de inspanningen om de crisis op te lossen.

Veel analisten zeggen dat de buurlanden van Soedan, waaronder Egypte en de Golfstaten, de teruggang van het land naar een militair bewind hebben toegejuicht.

“Er is een verkeerde keuze als ze denken dat het steunen van de veiligheidstroepen ten koste van de burgers stabiliteit in Soedan zal brengen, en dat is wat ze beweren te zoeken,” zei Phee.

Laatste nieuws

Palestijnse peuter neergeschoten door Israëlische soldaat overlijdt aan verwondingen

De tweejarige Muhammad Tamimi werd vorige week in Ramallah...

Saudi-Arabië verlaagt olieproductie met 1 miljoen vaten om de olieprijs te verhogen

Saoedi-Arabië wil alleen de olieprijzen opdrijven om ambitieuze projecten...

Qatar bekritiseerd voor niet handhaven cryptoverbod door waakhond financiële misdrijven

In Parijs gevestigde groep zegt dat Qatar niet genoeg...

Italië en Frontex hadden schipbreuk kunnen voorkomen waarbij bijna 100 mensen omkwamen

Rapport toont aan dat Italiaanse autoriteiten en EU-grensagentschap het...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Israëliërs vragen VS-sancties tegen Netanyahu op grond van wereldwijde Magnitsky-wet

Tegenstanders beschuldigen premier ervan het systeem van checks and...

Israël: Sara Netanyahu gered van boze demonstranten bij kapsalon

Honderden politieagenten begeleiden Netanyahu's vrouw terwijl demonstranten "schande, schande"...

Israël: Politie botst met demonstranten als duizenden marcheren tegen justitiële revisie

Demonstranten blokkeren wegen in 'dag van ontwrichting' terwijl voormalig...

Iran executeert publiekelijk tweede demonstrant na ‘showproces’

Majidreza Rahnavard werd opgehangen aan een kraan nadat hij...

Syrië: Twee doden bij botsing tussen demonstranten en politie in Sweida

Syrië: Twee doden Een demonstrant en een politieagent onder de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 63 − = 61

Saudi-Arabië verlaagt olieproductie met 1 miljoen vaten om de olieprijs te verhogen

Saoedi-Arabië wil alleen de olieprijzen opdrijven om ambitieuze projecten in eigen land te financieren. Saoedi-Arabië kondigde zondag aan dat het in juli 1 miljoen vaten...

Qatar bekritiseerd voor niet handhaven cryptoverbod door waakhond financiële misdrijven

In Parijs gevestigde groep zegt dat Qatar niet genoeg doet om mazen in cryptocurrency aan te pakken die kunnen worden uitgebuit door terroristische groeperingen. Een...

Italië en Frontex hadden schipbreuk kunnen voorkomen waarbij bijna 100 mensen omkwamen

Rapport toont aan dat Italiaanse autoriteiten en EU-grensagentschap het weer en de toestand van de boot vóór de schipbreuk in februari verkeerd hebben weergegeven. Een...