Israël zegt te hopen op diplomatieke banden met Saoedi-Arabië en Indonesie , maar er zijn nog geen deal in de maak

Minister van buitenlandse zaken Yair Lapid zegt dat Israël zijn. Staande normalisatieovereenkomsten wil uitbreiden, maar dat er op korte termijn geen concrete deal te verwachten is.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat hij hoopte diplomatieke betrekkingen aan te knopen met  Saoedi-Arabië  en Indonesië, maar zei dat de deals enige tijd zouden kunnen duren.

Israëlische minister van buitenlandse zaken Yair Lapid (shutterstock)

In een toespraak tot de Israëlische legerradio zei minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid dat Israël op zoek was naar “uitbreiding van de Abraham-akkoorden naar andere landen” buiten de Verenigde Arabische Emiraten , Bahrein , Soedan en Marokko.

“Als je me vraagt ​​wat de belangrijke landen zijn waar we naar kijken, Indonesië is daar een van, Saoedi-Arabië natuurlijk, maar deze dingen hebben tijd nodig”, zei hij.

Lapid voegde eraan toe dat “kleinere landen” die hij niet specifiek identificeerde de betrekkingen met Israël in de komende twee jaar zouden kunnen normaliseren.

De Israëlische president Isaac Herzog zei dinsdag dat hij de VAE op 30-31 januari zou bezoeken en de leiders zou ontmoeten.

In 2020 werd de VAE de eerste Golfstaat die de banden met Israël normaliseerde tijdens de laatste maanden van de regering-Trump.

Bahrein, Soedan en Marokko volgden allemaal hetzelfde voorbeeld, in deals die er niet in slaagden de Palestijnse kwestie of de militaire bezetting van de Westelijke Jordaanoever door Israël en de uitbreiding van de nederzettingen aan te pakken.

Saoedi-Arabië, de thuisbasis van de twee heiligste plaatsen van de islam, en Indonesië, dat de grootste moslimbevolking ter wereld heeft, hebben elke eventuele normalisatie met Israël afhankelijk gemaakt van het aanpakken van de zoektocht van de Palestijnen naar een eigen staat op grondgebied dat door Israël in de oorlog in het Midden-Oosten van 1967 is veroverd.

Ondanks het ontbreken van officiële banden, stemde Saoedi-Arabië er in 2020 mee in om vluchten tussen Israël en de VAE toe te staan ​​over zijn grondgebied. Het El Al Israel Airlines-vliegtuig van de Israëlische premier Naftali Bennett vloog door het Saoedische luchtruim toen hij vorige maand Abu Dhabi bezocht.

Een heimelijk bezoek aan Saoedi-Arabië in november 2020 door de toenmalige premier Benjamin Netanyahu werd bevestigd door Israëlische functionarissen, maar werd publiekelijk ontkend door Riyad. Zowel Israël als Saoedi-Arabië delen hun bezorgdheid over hun gemeenschappelijke vijand, Iran.

Axios meldde vorige maand ook dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de kwestie van het normaliseren van de banden met Israël aan de orde stelde bij Indonesische functionarissen.

Samen met Indonesië vertelden Amerikaanse functionarissen vorig jaar aan The Times of Israel  dat Mauritanië onder de Amerikaanse president Donald Trump op een lijst stond van landen die de banden met Israël bijna normaliseerden. Uiteindelijk zeggen functionarissen echter dat de regering geen tijd meer had om de afspraken te concretiseren.

Eerder deze maand vormde een groep van Amerikaanse wetgevers een caucus om de normalisatie met Israël te bevorderen en uit te breiden.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: