Israëlische delegatie bezoekt Soedan voor ontmoeting met de regerende generaal.

Israëlische functionarissen zouden een ontmoeting hebben gehad met de Soedanese legerhelikopter Abdel-Fatah al-Burhan, meldde Al Arabiya , terwijl Amerikaanse diplomaten gesprekken voerden met de pro-democratische groeperingen in het land.

Een Israëlische delegatie landde  woensdag in de Soedanese hoofdstad voor een ontmoeting met legerchef  generaal Abdel Fattah al-Burhan , meldde Al Arabiya, terwijl ook Amerikaanse diplomaten in het land arriveerden in een poging een einde te maken aan de crisis die was ontketend door de militaire staatsgreep van oktober  .

Demonstratie in Soedan (shutterstock)

In november meldde Axios dat de regering-Biden Israël had gevraagd om er bij Burhan op aan te dringen om de burgerregering die vorig jaar tijdens de door het leger geleide staatsgreep was omvergeworpen, te herstellen, gezien de banden van het land met de hoogste generaal.

De staatsgreep van 25 oktober ontspoorde een machtsdeling tussen het leger en de burgers die nauwgezet tot stand was gebracht in de nasleep van de omverwerping van de oude heerser Omar al-Bashir in 2019.

De onrust is toegenomen sinds premier Abdalla Hamdok  eerder deze maand aftrad . Hamdok, het civiele gezicht van de overgangsregering van Soedan, nam ontslag nadat zijn pogingen om de kloof tussen de generaals en de pro-democratische beweging van het land te overbruggen, waren mislukt.

Eveneens op woensdag arriveerden twee hoge Amerikaanse diplomaten in Soedan om te proberen een uitweg te vinden uit de crisis die het land teistert.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Molly Phee en de nieuw aangestelde speciale gezant van de VS voor de Hoorn van Afrika, David Satterfield, hadden volgens de Amerikaanse ambassade in Khartoem voor het eerst een ontmoeting met pro-democratische activisten van de Sudanese Professionals Association. Ze zouden later ook de heersende generaals en andere politieke figuren ontmoeten.

Maandag hebben Soedanese veiligheidstroepen zeven mensen gedood en minstens 100 anderen gewond tijdens een van de bloedigste dagen van protesten sinds het aftreden van Hamdok.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei eerder deze week dat Phee en Satterfield de oproep van Washington aan de Sudanese veiligheidstroepen zouden herhalen om “een einde te maken aan het geweld en de vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering te respecteren”.

Voordat ze in Khartoum aankwamen, woonden Phee en Satterfield een bijeenkomst bij van de Friends of Sudan-groep in Saoedi-Arabië om steun te verzamelen voor de inspanningen van de VN om een ​​einde te maken aan de voortdurende impasse in Sudan. 

De Israëlische publieke omroep Kan meldde dat een Israëlisch particulier vliegtuig vertrok vanaf de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv en een korte stop maakte in Sharm El Sheikh in Egypte voordat het in de Soedanese hoofdstad Khartoum aankwam.

De Saoedische nieuwszender Al-Arabiya meldde dat de Israëlische delegatie samen met andere hoge functionarissen een ontmoeting zou hebben met Burhan en het hoofd van de door het leger geleide regeringsraad. De Israëlische delegatie zou woensdagavond weer zijn vertrokken.

Sudan  stemde  vorig jaar in met een door de VS bemiddelde deal om de banden met Israël te normaliseren, na een soortgelijke stap van de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko in 2020.

Washington had Soedan financiële en diplomatieke stimulansen beloofd in ruil voor het aanknopen van diplomatieke betrekkingen met Israël, waaronder het formeel verwijderen van Khartoem van de lijst van staatssponsors van terreur ( SST)  na 27 jaar.

Soedan en Israël moeten echter nog diplomatieke kantoren openen en civiele leiders in het land hadden eerder de ontwikkelingen  van de betrekkingen gebagatelliseerd.

Sinds de politieke crisis in het land uitbrak, heeft Israël zich onopvallend op de vlakte gehouden, ondanks berichten over nauwe banden met de militaire heersers van Khartoem.

In november meldde Axios dat de regering-Biden Israël had gevraagd om er bij Burhan op aan te dringen om de burgerregering die vorig jaar tijdens de door het leger geleide staatsgreep was omvergeworpen, te herstellen, gezien de banden van het land met de hoogste generaal.

De staatsgreep van 25 oktober ontspoorde een machtsdeling tussen het leger en de burgers die nauwgezet tot stand was gebracht in de nasleep van de omverwerping van de oude heerser Omar al-Bashir in 2019.

De onrust is toegenomen sinds premier Abdalla Hamdok  eerder deze maand aftrad . Hamdok, het civiele gezicht van de overgangsregering van Soedan, nam ontslag nadat zijn pogingen om de kloof tussen de generaals en de pro-democratische beweging van het land te overbruggen, waren mislukt.

Eveneens op woensdag arriveerden twee hoge Amerikaanse diplomaten in Soedan om te proberen een uitweg te vinden uit de crisis die het land teistert.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Molly Phee en de nieuw aangestelde speciale gezant van de VS voor de Hoorn van Afrika, David Satterfield, hadden volgens de Amerikaanse ambassade in Khartoem voor het eerst een ontmoeting met pro-democratische activisten van de Sudanese Professionals Association. Ze zouden later ook de heersende generaals en andere politieke figuren ontmoeten.

Maandag hebben Soedanese veiligheidstroepen zeven mensen gedood en minstens 100 anderen gewond tijdens een van de bloedigste dagen van protesten sinds het aftreden van Hamdok.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei eerder deze week dat Phee en Satterfield de oproep van Washington aan de Sudanese veiligheidstroepen zouden herhalen om “een einde te maken aan het geweld en de vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering te respecteren”.

Voordat ze in Khartoum aankwamen, woonden Phee en Satterfield een bijeenkomst bij van de Friends of Sudan-groep in Saoedi-Arabië om steun te verzamelen voor de inspanningen van de VN om een ​​einde te maken aan de voortdurende impasse in Sudan.  

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe Israëlische inslagen sluiten vliegveld Aleppo

Israël is naar verluidt begonnen zich te richten op de infrastructuur in Syrië, nu het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: