Amerikaanse wetgevers eisen onderzoek naar de dood van een Palestijnse Amerikaan na Israëlische detentie

Omar Muhammad Asaad(80), een Amerikaans staatsburger, werd gevonden met tie-wraps om zijn polsen nadat Israëlische soldaten z’n auto aan de kant zette.

Verschillende Amerikaanse democraten hebben een onderzoek geëist naar de dood van een 80-jarige Palestijn die vorige week stierf nadat hij door Israëlische soldaten werd vastgehouden op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Israëlische Kaart (shutterstock)

Congreslid Rashida Tlaib, de eerste Palestijns-Amerikaanse vrouw die in het Congres werd gekozen, riep het Witte Huis op om de dood te onderzoeken van Omar Muhammad Asaad, 80, die woensdag werd aangehouden door Israëlische soldaten toen ze naar huis reden in het dorp Jaljulia, ten noorden van Ramallah.

“Ze sleepten hem uit de auto, sloegen hem en lieten hem op de grond liggen om te sterven. Dit is schandalig!”, zei Tlaib vrijdag op Twitter. “Ik roep [staatssecretaris Antony Blinken] op om het te onderzoeken.”

Assad, een Amerikaans staatsburger die meer dan 40 jaar in Chicago en Milwaukee woonde, keerde 10 jaar geleden terug naar de bezette Westelijke Jordaanoever. 

Zijn neef, Abd al-Ilah Asaad,  vertelde vorige week aan Middle East Eye dat de 80-jarige was overleden aan een hartaanval “als gevolg van de aanval op hem door het Israëlische leger en de paniek die het veroorzaakte”.

Een groenteverkoper die zijn lichaam vond, vertelde het persbureau Reuters dat Assad op zijn gezicht en geblinddoekt werd gevonden, met een plastic tie-wrap om een ​​pols, en zonder tekenen van leven. 

Het Israëlische leger heeft geen details vrijgegeven, maar zei in een verklaring dat een Palestijn “aangehouden werd na zich verzet te hebben tegen een controle” tijdens een nachtelijke operatie in het dorp. Er stond dat hij nog leefde toen de soldaten hem vrijlieten.

“De recherche van de militaire politie onderzoekt het incident, waarna de bevindingen zullen worden overgedragen aan het militaire generaal-advocaat-korpsen”, klinkt het.

‘Erg verontrust’

Congreslid Marie Newman veroordeelde het incident op vrijdag ook, zei dat ze “diep verontrust” was door de dood en drong er bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op aan een onderzoek in te stellen.

Congreslid Betty McCollum, een democraat uit Minnesota die opkomt voor de mensenrechten van Palestijnse kinderen in Washington, zei dat Assad “een volgend slachtoffer was van deze wrede bezetting”. 

‘We willen een grondig onderzoek van de Amerikaanse regering en de VN omdat [Israël] hun eigen misdaden niet kan onderzoeken’

– Hala Hamad, de dochter van Omar Muhammad Asaad

Senator Tammy Baldwin, die de staat Wisconsin van Asaad vertegenwoordigt, noemde het incident een “vreselijke tragedie die een grondig onderzoek vereist”. Ze betuigde haar medeleven aan zijn familie, “inclusief degenen in Wisconsin die rouwen om dit tragische verlies en antwoorden verdienen”. 

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei vorige week dat de VS Israël om “opheldering” hadden gevraagd over de gebeurtenissen rond de dood van Assad. Palestijnse functionarissen zeiden maandag dat de resultaten van een autopsie pas over enkele dagen zouden worden vrijgegeven.

 

In een toespraak tot de Washington Post op zondag riep de familie van Assad op tot een internationaal onderzoek naar zijn dood.

“We willen gerechtigheid”, zei Hala Hamad, de dochter van Assad. “We willen een grondig onderzoek van de Amerikaanse regering en de VN omdat [Israël] hun eigen misdaden niet kan onderzoeken.”

Asaad is de vierde Palestijn die door Israëlische troepen of kolonisten is gedood sinds het begin van het jaar.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: