De VS waarschuwen dat er nog maar een paar weken resten om de ‘nucleaire deal’ met Iran overeind te houden

Staatssecretaris Anthony Blinken heeft gezegd dat wat hem betreft het voortzetten en naleven van de ‘Iran-Deal’ ideaal zou zijn , maar dat er nog maar weinig tijd is om dit concreet te maken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft gewaarschuwd dat er nog maar “een paar weken” over zijn om door te gaan met  de nucleaire deal van 2015 met Iran en de wereldmachten voordat de nucleaire vooruitgang van Teheran te ingewikkeld wordt om ongedaan te maken.

President Rohani van Iran (shutterstock)

“We hebben, denk ik, nog een paar weken om te zien of we weer tot wederzijdse naleving kunnen komen. Dat zou het beste resultaat zijn voor de Amerikaanse veiligheid”, zei hij tegen het Amerikaanse openbare radiostation NPR, tijdens de laatste onderhandelingsronde in Wenen. tussen Teheran en de andere ondertekenaars van het nucleaire akkoord.

De topdiplomaat van Washington benadrukte echter dat “we heel, heel weinig tijd hebben” omdat “Iran steeds dichter bij het punt komt waarop ze op zeer, zeer korte termijn voldoende splijtstof voor een kernwapens kunnen produceren”.

Blinken voegde eraan toe dat Teheran nucleaire vooruitgang had geboekt die “steeds moeilijker terug te draaien zal worden omdat ze dingen leren. Ze doen nieuwe dingen omdat ze uit de beperkingen van de overeenkomst zijn gebroken”.

De nucleaire deal van 2015, officieel bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), werd ondertekend door Iran, de VS, het VK, Rusland, Frankrijk, China en Duitsland en bood Teheran de broodnodige internationale sanctieverlichting in ruil voor beperkingen op zijn nucleair programma.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump verliet de deal echter in 2018 en legde opnieuw brede sancties op aan het land. Iran bleef maandenlang aan de naleving voldoen totdat het in 2019 een aantal van zijn verplichtingen begon te verminderen.

Blinken zei dat de stap van de regering-Trump “een van de slechtste beslissingen was die in het recente Amerikaanse buitenlands beleid” zijn genomen.

‘Andere opties’

De Amerikaanse president Joe Biden heeft duidelijk gemaakt dat terugkeer naar de deal een topprioriteit is, terwijl zijn Iraanse ambtgenoot Ibrahim Raisi blijk heeft gegeven van een gretigheid om verlichting te krijgen van de Amerikaanse sancties.

De huidige ronde van indirecte onderhandelingen tussen Washington en Teheran begon in november, maar sindsdien zijn de twee landen steeds meer naar elkaar toe geëscaleerd.

De laatste opflakkering van de spanningen kwam eerder deze week, toen de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Khamenei een animatievideo op zijn officiële website uitbracht waarin de moord op Trump in een gerichte drone-aanval werd afgebeeld.

De Amerikaanse Republikeinse senator Lindsey Graham reageerde op de video en riep de regering-Biden op om de nucleaire besprekingen op te schorten. Zijn oproep weergalmde soortgelijke oproepen van meer dan 100 Huisrepublikeinen afgelopen maandag.

“Als we dat niet doen, zullen de Iraniërs en alle anderen in de regio dit als een enorm teken van zwakte beschouwen”, zei hij in een tweet.

Iran en Rusland hebben blijk gegeven van optimisme tijdens de laatste gespreksronde, waarbij Moskou vrijdag zei dat er “echte vooruitgang” was geboekt en dat er naar verwachting een deal zou worden bereikt.

De VS hebben echter voorzichtigheid getoond en zeggen dat belangrijke punten nog moeten worden uitgewerkt. Washington heeft ook gezegd dat het “naar andere stappen, andere opties kijkt” met bondgenoten, ook in Europa en het Midden-Oosten, als er geen deal kan worden bereikt.

“We zijn op beide scenario’s voorbereid”, zei Blinken tegen NPR, waarbij hij opmerkte dat “het voor onze veiligheid, voor de veiligheid van bondgenoten en partners veel beter zou zijn als we weer kunnen voldoen aan de regels”.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hezbollah-chef zegt dat eerste Iraanse brandstofzending deze week aankomt

Hassan Nasrallah zei zei dat het eerste schip met Iraanse brandstof voor Libanon zondag is …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: