Pro-Israëlische groeperingen dringen bij de Amerikaanse senaat aan om 1 miljard financiering voor Iron Dome

De republikeinse senator Rand Paul heeft herhaaldelijk wetgeving geblokkeerd, met het argument dat geld moet komen vanuit fondsen die gereserveerd waren voor Afghanistan.

Amerikaanse senator Rand Paul (shutterstock)

Verschillende pro-Israëlische groepen in de VS hebben er bij de senaatsleiding op aangedrongen om door te gaan met $ 1 miljard aan financiering om het Iron Dome-raketafweersysteem van Israël aan te vullen, en hebben een prominente Republikein aangeklaagd wegens het blokkeren van de wetgeving.

De acht organisaties – waaronder Christians United for Israel (CUFI), de Joodse Federaties van Noord-Amerika en de Anti-Defamation League – drongen er maandag op aan om de senaatsleider Chuck Schumer en de minderheidsleider Mitch McConnell “dringend vooruit te helpen” met de financiering, dat sinds september stagneert in de Senaat.

In september keurde het Huis van Afgevaardigden een op zichzelf staand wetsvoorstel goed om Israël 1 miljard dollar te geven voor het aanvullen van het antiraketsysteem. De stemming werd met een overweldigende meerderheid aangenomen, 420 leden stemden voor en slechts negen tegen.

Maar de Republikeinse senator Rand Paul heeft herhaaldelijk vier verzoeken van de Democraten geblokkeerd om de wetgeving goed te keuren, en drong erop aan dat deze zou worden overgeheveld van de voorgestelde Amerikaanse hulp aan Afghanistan.

“Het bezwaar van één persoon mag de overweldigende tweeledige wil van de Senaat niet ondermijnen, noch in de weg staan ​​om ervoor te zorgen dat Israël over de instrumenten beschikt die nodig zijn om zijn mensen te beschermen”, schreven de organisaties . 

“Hoewel we begrijpen dat de aanvullende Iron Dome-financiering waarschijnlijk zal worden opgenomen in een definitief omnibus-uitgavenpakket, ondermijnen de vertraging en zelfs de vooruitzichten van een tweede voortdurende resolutie de veiligheid van Israël en de noodzaak om dit defensieve systeem aan te vullen dringend is.”

Joodse Insider was de eerste die over de brief berichtte.

De  Iron Dome  is een antiraketsysteem voor de korte afstand dat gebruikmaakt van richtsystemen en radar om projectielen te detecteren. Eenmaal gelokaliseerd, vuurt het vervolgens Tamir-onderscheppingsraketten af ​​op de projectielen.

Het systeem is speciaal ontworpen om te schieten op projectielen die alleen op strategische locaties zijn gericht, zoals bevolkingscentra of militaire installaties.

Sinds het in 2011 operationeel werd, heeft Israël 10 eenheden in het hele land ingezet, elk met drie tot vier draagraketten die 20 onderscheppingsraketten kunnen afvuren.

De Iron Dome is door Israël gebruikt om projectielen van zowel Hamas in de Gazastrook als Hezbollah-troepen in Libanon te onderscheppen. Volgens de Israëlische regering had het tijdens de meest recente escalatie met Hamas in mei een onderscheppingspercentage van ongeveer 90 procent.

Ongeveer 250 Palestijnen in Gaza werden gedood bij Israëlische luchtaanvallen tijdens het 11-daagse conflict in mei 2021, waarbij 13 mensen omkwamen in Israël.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS: Rashida Tlaib roept op tot onderzoek naar de moord op Abu Akleh, scheldt collega’s uit die Israël steunen

In een seminar op dinsdag zei Tlaib dat het “niets minder dan schandalig was dat …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: