Nieuwste artikelen:

Iran onthult zijn ‘eerste hypersonische ballistische raket’

Nieuwe raket genaamd 'Fattah' gepresenteerd tijdens ceremonie bijgewoond door...

Israël bevordert wet die Palestijnse burgers verhindert in Joodse gebieden te wonen

Mensenrechtengroeperingen hebben beloofd het wetsvoorstel waardoor meer Israëlische steden...

Saudi-Arabië executeert drie mensen

Het koninkrijk heeft 47 mensen ter dood gebracht in...

De VS sanctioneren staatsburgers en bedrijven wegens inmenging in de verkiezingen van 2020

Leestijd: 3 minuten

Iraanse staatsburgers en bedrijven die banden hebben met de Revolutionairde garde hebben geprobeerd het vertrouwen in de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen, dit meld het ministerie van Financiën.

De Verenigde Staten hebben donderdag aangekondigd dat het zes Iraanse staatsburgers en een Iraans cyberbedrijf sancties oplegt voor het “pogingen om” de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 te “beïnvloeden”.

President Joe Biden (shutterstock)

Volgens een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Financiën hebben “door de staat gesponsorde Iraanse cyberactoren een online operatie uitgevoerd om de Amerikaanse kiezers te intimideren en te beïnvloeden, en om het kiezersvertrouwen te ondermijnen en onenigheid te zaaien”.

Als onderdeel van hun campagne zeggen de VS dat de nu gesanctioneerde personen en het bedrijf desinformatie op sociale media hebben verspreid en dreigende e-mails en een frauduleuze video hebben verzonden om “het vertrouwen in de verkiezingen te ondermijnen door te impliceren dat individuen frauduleus zouden kunnen stemmen”.

“De actie van vandaag onderstreept het engagement van de Amerikaanse regering om door de staat gesteunde actoren verantwoordelijk te houden voor pogingen om het vertrouwen van het publiek in het verkiezingsproces en de Amerikaanse instellingen te ondermijnen”, zei plaatsvervangend minister van Financiën Wally Adeyemo in de verklaring.

Woensdag waarschuwden Amerikaanse, Britse en Australische functionarissen dat hackers die banden hebben met de Iraanse regering zich met ransomware op een “breed scala aan slachtoffers” in de VS hebben gericht.

Het advies zei dat Iran de afgelopen maanden computerkwetsbaarheden heeft misbruikt die door hackers zijn blootgelegd voordat ze konden worden gerepareerd en waren gericht op entiteiten in de sectoren transport, gezondheidszorg en volksgezondheid.

Het advies kwam nadat Microsoft had onthuld dat door Iran gesteunde hackers zich hadden gericht op tientallen bedrijven op het gebied van defensietechnologie en maritiem transport, in een spionagecampagne die in juli werd gelanceerd en die sommige bedrijven kwetsbaar zou kunnen maken voor daaropvolgende hackpogingen.

Links naar de Iraanse Revolutionaire Garde

Het ministerie van Financiën noemde het Iraanse cyberbedrijf Emennet Pasargad als leider van de campagne tegen de Amerikaanse verkiezingen. Het bedrijf was eerder in beeld bij de Amerikaanse autoriteiten vanwege zijn samenwerking met en hulp aan de Iraanse Revolutionaire Garde.

De VS kondigden ook strafrechtelijke aanklachten aan tegen twee van de andere Iraniërs die het heeft gesanctioneerd, en beschuldigden hen ervan om burgers te benaderen voor hun operaties, evenals gekozen leden van het Congres en een Amerikaans mediabedrijf.

De aanklacht beweert dat de twee mannen toegang hebben gekregen tot het computernetwerk van een niet nader genoemd Amerikaans mediabedrijf in een complot om valse beweringen over de verkiezingen te verspreiden, maar hun poging werd verijdeld door tussenkomst van de FBI en het bedrijf, die het bedrijf verder niet bij naam noemde.

Als onderdeel van hun vermeende samenzwering deden ze zich ook voor als leden van de extreemrechtse Proud Boys-groep om e-mails te sturen naar duizenden geregistreerde Democratische kiezers, waaronder enkele van degenen van wie de informatie was gestolen – hen bedreigden tenzij ze stemden voor de nu voormalige president Trump .

Het beweert ook dat ze probeerden toegang te krijgen tot kiezersregistratiegegevens van 11 staatswebsites, en in één geval erin slaagden om gegevens te downloaden van één staatswebsite die informatie bevatte over 100.000 van zijn geregistreerde kiezers.

De sancties zullen inhouden dat alle activa blokkeren die individuen en bedrijven in de VS kunnen hebben en over het algemeen voorkomen dat Amerikanen zaken met hen doen.

Laatste nieuws

Iran onthult zijn ‘eerste hypersonische ballistische raket’

Nieuwe raket genaamd 'Fattah' gepresenteerd tijdens ceremonie bijgewoond door...

Israël bevordert wet die Palestijnse burgers verhindert in Joodse gebieden te wonen

Mensenrechtengroeperingen hebben beloofd het wetsvoorstel waardoor meer Israëlische steden...

Saudi-Arabië executeert drie mensen

Het koninkrijk heeft 47 mensen ter dood gebracht in...

Egypte: Lichaam van officier die drie Israëlische soldaten doodde teruggebracht naar Caïro

In mediaberichten wordt de officier Mohamed Salah genoemd, hoewel...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Iran onthult zijn ‘eerste hypersonische ballistische raket’

Nieuwe raket genaamd 'Fattah' gepresenteerd tijdens ceremonie bijgewoond door...

Iraans persoverzicht: Arrestaties en ontslagen over “ontsluierde” huwelijksaanzoek

Intussen bekritiseren oppositiebannelingen de Belgische gevangenenruil, zijn er spanningen...

Mahsa Amini: Proces tegen journalisten die verhaal uitbrachten begint in Iran

De reportage van Elaheh Mohammadi en Niloofar Hamedi over...

Iraans persoverzicht: Talibanfiguur bespot Raisi over eisen waterrechten

Ondertussen verbieden de autoriteiten de handel in druivensap en...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) + 3 = 10

Israël bevordert wet die Palestijnse burgers verhindert in Joodse gebieden te wonen

Mensenrechtengroeperingen hebben beloofd het wetsvoorstel waardoor meer Israëlische steden Palestijnen zouden uitsluiten van het kopen van land of het huren van appartementen aan te...

Saudi-Arabië executeert drie mensen

Het koninkrijk heeft 47 mensen ter dood gebracht in 2023 nu ESOHR waarschuwt voor 'dreigende' executie van negen mensen die als minderjarige zijn aangeklaagd. Saoedi-Arabië...

Egypte: Lichaam van officier die drie Israëlische soldaten doodde teruggebracht naar Caïro

In mediaberichten wordt de officier Mohamed Salah genoemd, hoewel vragen over zijn motief onduidelijk blijven. Israël heeft aan Egypte het stoffelijk overschot overgedragen van een...