Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

De VS sanctioneren staatsburgers en bedrijven wegens inmenging in de verkiezingen van 2020

Leestijd: 3 minuten

Iraanse staatsburgers en bedrijven die banden hebben met de Revolutionairde garde hebben geprobeerd het vertrouwen in de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen, dit meld het ministerie van Financiën.

De Verenigde Staten hebben donderdag aangekondigd dat het zes Iraanse staatsburgers en een Iraans cyberbedrijf sancties oplegt voor het “pogingen om” de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 te “beïnvloeden”.

President Joe Biden (shutterstock)

Volgens een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Financiën hebben “door de staat gesponsorde Iraanse cyberactoren een online operatie uitgevoerd om de Amerikaanse kiezers te intimideren en te beïnvloeden, en om het kiezersvertrouwen te ondermijnen en onenigheid te zaaien”.

Als onderdeel van hun campagne zeggen de VS dat de nu gesanctioneerde personen en het bedrijf desinformatie op sociale media hebben verspreid en dreigende e-mails en een frauduleuze video hebben verzonden om “het vertrouwen in de verkiezingen te ondermijnen door te impliceren dat individuen frauduleus zouden kunnen stemmen”.

“De actie van vandaag onderstreept het engagement van de Amerikaanse regering om door de staat gesteunde actoren verantwoordelijk te houden voor pogingen om het vertrouwen van het publiek in het verkiezingsproces en de Amerikaanse instellingen te ondermijnen”, zei plaatsvervangend minister van Financiën Wally Adeyemo in de verklaring.

Woensdag waarschuwden Amerikaanse, Britse en Australische functionarissen dat hackers die banden hebben met de Iraanse regering zich met ransomware op een “breed scala aan slachtoffers” in de VS hebben gericht.

Het advies zei dat Iran de afgelopen maanden computerkwetsbaarheden heeft misbruikt die door hackers zijn blootgelegd voordat ze konden worden gerepareerd en waren gericht op entiteiten in de sectoren transport, gezondheidszorg en volksgezondheid.

Het advies kwam nadat Microsoft had onthuld dat door Iran gesteunde hackers zich hadden gericht op tientallen bedrijven op het gebied van defensietechnologie en maritiem transport, in een spionagecampagne die in juli werd gelanceerd en die sommige bedrijven kwetsbaar zou kunnen maken voor daaropvolgende hackpogingen.

Links naar de Iraanse Revolutionaire Garde

Het ministerie van Financiën noemde het Iraanse cyberbedrijf Emennet Pasargad als leider van de campagne tegen de Amerikaanse verkiezingen. Het bedrijf was eerder in beeld bij de Amerikaanse autoriteiten vanwege zijn samenwerking met en hulp aan de Iraanse Revolutionaire Garde.

De VS kondigden ook strafrechtelijke aanklachten aan tegen twee van de andere Iraniërs die het heeft gesanctioneerd, en beschuldigden hen ervan om burgers te benaderen voor hun operaties, evenals gekozen leden van het Congres en een Amerikaans mediabedrijf.

De aanklacht beweert dat de twee mannen toegang hebben gekregen tot het computernetwerk van een niet nader genoemd Amerikaans mediabedrijf in een complot om valse beweringen over de verkiezingen te verspreiden, maar hun poging werd verijdeld door tussenkomst van de FBI en het bedrijf, die het bedrijf verder niet bij naam noemde.

Als onderdeel van hun vermeende samenzwering deden ze zich ook voor als leden van de extreemrechtse Proud Boys-groep om e-mails te sturen naar duizenden geregistreerde Democratische kiezers, waaronder enkele van degenen van wie de informatie was gestolen – hen bedreigden tenzij ze stemden voor de nu voormalige president Trump .

Het beweert ook dat ze probeerden toegang te krijgen tot kiezersregistratiegegevens van 11 staatswebsites, en in één geval erin slaagden om gegevens te downloaden van één staatswebsite die informatie bevatte over 100.000 van zijn geregistreerde kiezers.

De sancties zullen inhouden dat alle activa blokkeren die individuen en bedrijven in de VS kunnen hebben en over het algemeen voorkomen dat Amerikanen zaken met hen doen.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Nieuw wetsvoorstel sancties richt zich op bondgenoten VS die regering Assad normaliseren

Wetsvoorstel eist dat Buitenlandse Zaken alle ontmoetingen op hoog...

Saoedisch-Israëlische deal ‘elke dag dichterbij’, zegt Mohammed bin Salman

Kroonprins bespreekt Iraanse kernwapens en de moord op Jamal...

Iran: Wetgevers nemen wetsvoorstel aan dat straffen voor vrouwen die kledingvoorschriften overtreden verzwaart

Het wetsvoorstel, dat nog moet worden goedgekeurd door de...

Irak zegt Iraanse Koerdische groepen van oostgrens te hebben verwijderd

Iraanse troepen naar verluidt 'stand-by' langs Iraakse grens terwijl...

VS-Iran gevangenenruil: Amerikaanse gevangenen verlaten Teheran na deal via Qatar

De twee landen hebben een gevangenenruilovereenkomst gesloten nadat 6...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

8 + 1 =

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.