De VN eist van de Houti-rebellen dat ze 2 gedetineerde stafleden vrijlaten

Jemenitische burgers die bij de Amerikaanse ambassade werkten, weerden eerder deze maand ook vastgehouden door de aan Iran gelieerde beweging.

De Verenigde Naties hebben woensdag de vrijlating geëist van twee VN-medewerkers die eerder deze maand werden vastgehouden door de Jemenitische Houthi-rebellen.

Gescheurde Jemitische vlag(shutterstock)

VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei dat ondanks toezeggingen van de Houthi’s om de mannen vorige week vrij te laten, ze nog moeten worden vrijgelaten en dat de VN geen contact met hen heeft kunnen opnemen. 

“VN-personeel mag niet willekeurig worden vastgehouden”, zei Dujarric .

Beide mannen zijn lokale Jemenitische medewerkers van de internationale instantie. De ene werkt voor de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, en de andere werkt voor het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten.

“We begrijpen niet waarom ze zijn vastgehouden en waarom ze niet worden vrijgelaten”, zei Dujarric.

“Deze komen neer op ernstige schendingen van de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving die onmiddellijk en grondig moeten worden onderzocht en de daders moeten worden berecht”, voegde Dujarric eraan toe.

Eerder deze maand meldde Bloomberg dat de Houthi’s Jemenitische staatsburgers hadden gearresteerd die werkten bij de Amerikaanse ambassade met luiken en personeel voor USAID.

In een verklaring die vorige week werd vrijgegeven door Amerikaanse topwetgevers en gezien door verslaggevers van Middle East Eye, zeiden leden van het Congres dat de arrestaties “aantonen dat de Houthi’s geen interesse hebben in vrede”.

Jemen is verwikkeld in een conflict sinds 2014, toen de Houthi’s de hoofdstad Sanaa veroverden en delen van het land veroverden.

Saoedi-Arabië en een coalitie van Arabische staten kwamen in maart 2015 tussenbeide om de internationaal erkende regering van president Abd-Rabbu Mansour Hadi te steunen, die gedwongen was naar Riyad te vluchten.

Sindsdien zijn in het langdurige conflict meer dan  230.000 mensen omgekomen , zijn naar schatting vier miljoen ontheemd en is 80 procent van de 29 miljoen mensen in het land afhankelijk geworden van hulp om te overleven.

De VN heeft het uitgeroepen tot ‘de ergste humanitaire crisis ter wereld’, aangezien zware artillerie- en luchtaanvallen de toegang tot gezondheidszorg hebben belemmerd en de druk op de weinige faciliteiten die nog functioneren hebben vergroot.

Saoedi-Arabië beschouwt de Houthi’s als Iraanse volmachten, maar de rebellen beweren het Jemenitische volk te vertegenwoordigen tegen wat zij noemen corruptie en agressie, gesteund door het koninkrijk.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Afghaanse Taliban ondertekenen importovereenkomst met Rusland: Rapport

Door de overeenkomst zal de Taliban-regering olieproducten, gas en tarwe uit Rusland invoeren. De Taliban …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: