Meerdere vrouwen klagen Qatar aan voor huiszoekingen op luchthaven Doha

De vrouwen beweren dat ze vorig jaar op de internationale luchthaven van Doha onder schot werden gedwongen tot ingrijpende  gynaecologische  onderzoeken.

Zeven Australische vrouwen die vorig jaar werden gefouilleerd en gedwongen werden om invasieve gynaecologische onderzoeken te ondergaan op de internationale luchthaven van Doha, klagen de Qatarese regering aan, aldus hun advocaat.

Qatar met hoofdstad Doha (shutterstock)

Damian Sturzaker, van het in Sydney gevestigde Marque Lawyers, zei maandag dat zijn cliënten compensatie zochten “voor het feit dat ze destijds zijn geëffectueerd en blijven lijden”.

De vrouwen werden gefouilleerd nadat autoriteiten op de luchthaven van Doha begin oktober 2020 een pasgeboren baby “verborgen in een plastic zak en begraven onder afval” hadden ontdekt.

Na de ontdekking vertraagden de autoriteiten de vlucht van Qatar Airways naar Sidney waarmee de vrouwen reisden en dwongen ze hen naar verluidt om invasieve onderzoeken onder schot te ondergaan in een ambulance op het landingsbaan van de luchthaven.

Destijds noemde de Australische minister van Buitenlandse Zaken de zoekopdrachten “zeer verontrustend, beledigend [en] zorgwekkend”, en voegde eraan toe: “het is niet iets dat ik ooit in mijn leven eerder heb gehoord, in welke context dan ook”.

Verschillende van de vrouwen meldden het incident in het openbaar na de landing in Sydney, wat leidde tot protest van de Australische regering en andere landen.

Destijds tweette de premier van Qatar, Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz al-Thani, een verontschuldiging en zei: “We betreuren de onaanvaardbare behandeling van de vrouwelijke passagiers… Wat er gebeurde is niet in overeenstemming met de wetten of waarden van Qatar.”

Qatar houdt vol dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de schendingen zijn doorverwezen naar openbare aanklagers, maar een advocaat van de vrouwen zegt dat slechts één enkele luchthavenfunctionaris is berispt in de vorm van een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

‘Muur van stilte’

Ondanks pogingen om met de Qatarese autoriteiten in contact te komen, vertelde Sturzaker de BBC dat ze “een tegen een muur van stilte aanliepen”.

De vermeende slachtoffers willen een formele verontschuldiging van Qatar en de luchthaven om procedures in te voeren om ervoor te zorgen dat dergelijke incidenten niet opnieuw gebeuren, voegde hij eraan toe.

De vrouwen, in de leeftijd van begin 30 tot eind 50, werden geplaagd door het trauma, met een met terugkerende nachtmerries, zei Sturzaker.

“Ik was er zeker van dat ik ofwel zou worden vermoord door een van de vele mannen met een pistool, of dat mijn man in het vliegtuig zou worden vermoord”, zei ze in een verklaring van haar advocaat.

De vrouwen zullen naar verwachting binnen enkele weken juridische stappen ondernemen bij het Hooggerechtshof van de staat New South Wales.

Ze hebben niet aangegeven hoeveel compensatie ze eisen voor schade, waaronder vermeende mishandeling, mishandeling, overtreding en valse gevangenisstraf door de Qatarese regering, de Qatarese Civil Aviation Authority en Qatar Airways.

De Qatarese regering, evenals de Qatar Civil Aviation Authority en de staatsluchtvaartmaatschappij en luchthaven, hebben juridisch advies gekregen dat de Australische rechtbanken bevoegd waren om de zaak te behandelen en dat de eisers waarschijnlijk zouden winnen, zei Sturzaker.

Qatar, dat naar verwachting de internationale schijnwerpers zal krijgen in 2022 als het gastheer is van het WK, heeft gezegd dat het de claim van de vrouwen in overweging neemt, zei Sturzaker, eraan toevoegend dat de luchtvaartmaatschappij aansprakelijkheid heeft ontkend.

“We hebben niet veel hoop met betrekking tot iets anders dan een afwijzing van de claim”, zei Sturzaker, suggererend dat de claim voor de rechter zal moeten komen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De FBI onderzoekt voormalige Amerikaanse generaal over vermeende lobbygroep in Qatar

Volgens gerechtelijke documenten zou de gepensioneerde generaal John Allen hebben gewerkt om het Amerikaanse beleid …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: