Turkije is van plan om meer Russische defensiesystemen te kopen zegt Erdogan

De aankondiging van president Erdogan komt na herhaaldelijke waarschuwingen van Washington tegen de plannen van Turkije om toekomstige leveringen van defensiesystemen voort te zetten.

Turkije is nog steeds van plan om een ​​tweede partij S-400 raketafweersystemen van Rusland te kopen, ondanks de waarschuwingen van de VS , heeft president Tayyip Erdogan gezegd. 

Erdogan zei zondag in een CBS News-interview dat hij niet van plan was de tweede bestelling van Turkije van Russische S-400’s te annuleren, een stap die de breuk met NAVO-bondgenoot Washington zou kunnen vergroten en nieuwe Amerikaanse sancties zou kunnen veroorzaken.

Presidenten Poetin en Erdogan van Rusland en Turkije (shutterstock)

“In de toekomst zal niemand zich kunnen bemoeien met wat voor soort verdedigingssystemen we verwerven, van welk land op welk niveau”, zei Erdogan. 

“Niemand kan zich daar mee bemoeien. Wij zijn de enigen die zulke beslissingen nemen.”

Washington zegt dat de S-400’s een bedreiging vormen voor zijn F-35 straaljagers en voor de bredere verdedigingssystemen van de NAVO. Maar Turkije zegt dat het niet in staat was om tegen bevredigende voorwaarden luchtverdedigingssystemen van een NAVO-bondgenoot te verkrijgen.

De Verenigde Staten hebben in december sancties opgelegd aan het Turkse directoraat Defensie-industrie, zijn chef Ismail Demir en nog drie andere werknemers na de aankoop van de eerste batch S-400’s in het land.

De gesprekken tussen Rusland en Turkije over de levering van een tweede partij zijn voortgezet, waarbij Washington herhaaldelijk waarschuwde  dat een dergelijke stap vrijwel zeker tot nieuwe sancties zou leiden.

Erdogan zal volgende week Rusland bezoeken om president Vladimir Poetin te ontmoeten om onder meer het geweld in het noordwesten van Syrië te bespreken .

Biden en Turkije’s mensenrechtenstatus

Erdogan zei ook dat de Amerikaanse president Joe Biden nooit de kwestie van Turkije’s staat van dienst op het gebied van mensenrechten aan de orde heeft gesteld, die door internationale mensenrechtenorganisaties als extreem lastig wordt beschouwd, wat een rapport van Reuters van eerder deze maand bevestigt.

Op de vraag of Biden de kwestie ter sprake bracht tijdens hun bijeenkomst in juni aan de zijlijn van een NAVO-top in Brussel, zei Erdogan: “Nee, dat deed hij niet. En omdat we geen problemen van die aard hebben op het gebied van vrijheden, is Turkije onvoorwaardelijk vrij,” zei hij.

Presidenten Joe Biden en Recep Erdogan (shutterstock)

Volgens cijfers van het Committee to Protect Journalists (CPJ) behoort Turkije tot de top van de gevangenbewaarders van journalisten, terwijl Human Rights Watch (HRW) zegt dat het autoritaire bewind van Erdogan is geconsolideerd door wetgeving aan te nemen die in strijd is met internationale mensenrechtenverplichtingen.

 

Amerikaanse en Turkse bronnen vertelden eerder deze maand aan Reuters dat Biden, die herhaaldelijk heeft gezegd dat het bevorderen van de mensenrechten wereldwijd de kern van zijn buitenlands beleid vormt, de kwestie van de mensenrechten niet ter sprake bracht in zijn ontmoeting met Erdogan. De discussie spitste zich toe op de aankoop van de Russische S-400’s door Afghanistan, Syrië en Turkije.

Turkse functionarissen zagen het als een signaal dat Washington de mensenrechten niet hard zou aanpakken, zeiden de bronnen, ondanks herhaalde publieke kritiek van de regering Biden op de behandeling van oppositiegroepen in Ankara en de officiële erkenning dat de moorden op Armeniërs door het Ottomaanse rijk in 1915 genocide waren .

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: