Meer dan 140 mensenrechtenorganisaties en overlevenden dringen aan op internationaal onderzoek naar de ontploffingen in de haven van Beiroet

De roep om een door de VN geleid onderzoek neemt toe nu een Libanees onderzoek geen verantwoording aflegt.

Meer dan 140 mensenrechtenorganisaties, overlevenden en familieleden van de slachtoffers van de explosie in de haven van Beiroet hebben opgeroepen tot een door de VN gesteund internationaal, onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar de ramp.

In totaal 145 ondertekenaars, waaronder Human Rights Watch en Amnesty International, riepen woensdag de VN-Mensenrechtenraad op om “een internationale, onafhankelijke en onpartijdige onderzoeksmissie op te richten, zoals een eenjarige onderzoeksmissie”.

In een gezamenlijke brief stelden de ondertekenaars dat het binnenlandse onderzoek herhaaldelijk was belemmerd en “niet voldeed aan de benchmarks, gebaseerd op internationale normen, die waren vastgelegd door de speciale procedures van de VN”.

De brief van woensdag volgt op een soortgelijke die in juni 2021 door 115 mensenrechtenorganisaties, overlevenden en families van de slachtoffers is gestuurd.

Op 4 augustus 2020 vatten honderden tonnen ammoniumnitraat vlam en veroorzaakten een van de grootste niet-nucleaire explosies in de geschiedenis. De chemische verbinding, die zowel in meststoffen als in bommen wordt gebruikt, was jarenlang onveilig opgeslagen in de haven van Beiroet in het hart van de stad.

Ramp-Locatie in Beiroet (shutterstock)

Bij de ontploffing kwamen ten minste 214 mensen om het leven – van wie sommigen nog steeds niet officieel worden vermeld in de regeringscijfers – raakten zo’n 6.500 gewond en werden 300.000 dakloos, terwijl tienduizenden huizen zwaar beschadigd raakten.

Meer dan een jaar later moet nog volledig licht worden geworpen op de omstandigheden die tot de explosie hebben geleid en welke functionarissen van tevoren op de hoogte waren van het risico.

Human Rights Watch heeft gezegd dat er aanwijzingen zijn dat hoge overheidsfunctionarissen zich bewust waren van de gevaren van de 2.700 ton ammoniumnitraat die sinds 2013 in de haven is opgeslagen.

Een nationaal onderzoek moet nog veel vooruitgang boeken, aangezien parlementsleden hebben stilgestaan ​​om te stemmen over het verzoek van de onderzoeksrechter om de immuniteit  van vervolging op te  heffen voor politieke figuren en hoge veiligheidsfunctionarissen die in de zaak worden verdacht.

Vóór de explosie leed Libanon al aan een  verlammende economische crisis , die sindsdien is verergerd tot een van de ” ernstigste ” ter wereld sinds het midden van de 19e eeuw.

Lange brandstofleidingen  en  tekorten van de fundamentele geneesmiddelen  markeren het dagelijks leven in het land, terwijl de  Covid-19 pandemie het land  heeft verstikt , die vervolgens  een opstand  begon in het najaar van 2019 tegen de al lang bestaande elite.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De VS biedt $ 10 miljoen voor informatie over een Hezbollah-agent die is veroordeeld voor de moord op Hariri

Een door de VN gesteund tribunaal had Salim Ayyash bij verstek veroordeeld tot levenslang in …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: