Hezbollah-chef zegt dat eerste Iraanse brandstofzending deze week aankomt

Hassan Nasrallah zei zei dat het eerste schip met Iraanse brandstof voor Libanon zondag is aangekomen in Baniyas in Syrië en zal donderdag in Bekaa in Libanon aankomen.

De plaats Baniyas in Syrië via waar de voorraden worden verscheept (shutterstock)

Hezbollah-chef Hassan Nasrallah zei maandag dat het eerste schip met Iraanse brandstof voor Libanon in Syrië was aangemeerd en later deze week in het land zou aankomen.

Nasrallah bedankte de Syrische autoriteiten voor het ontvangen van de lading in hun havens en voor het vergemakkelijken van de overbrenging over land naar Libanon, en zei dat het donderdag in Bekaa in Libanon zou aankomen.

“We kregen te horen dat de komst van het schip hier (in Libanon) spanningen in het land zouden kunnen aanwakkeren, en we willen het land geen schade toebrengen, dus gingen we voor een andere optie”, zei Nasrallah in een televisietoespraak.

Hij voegde eraan toe dat een tweede lading Iraanse brandstof naar verwachting in de “komende paar dagen” zal aankomen.

Brandstof- en dieseltekorten hebben de spanningen onder de inwoners van het arme Libanon aangewakkerd, omdat ze moeite hebben om hun auto’s vol te tanken, de lichten aan te houden en de koelkasten thuis te laten draaien. 

Ziekenhuizen, bakkerijen en andere essentiële voorzieningen hebben gezegd dat de slinkende voorraden ertoe zullen leiden dat ze worden gesloten.

De komst van de Iraanse tanker komt dagen nadat een nieuwe regering in Libanon werd gevormd, waarmee een einde kwam aan een impasse van 13 maanden.

De nieuwe premier van Libanon, Najib Mikati, heeft geen commentaar gegeven op de deal om brandstof uit Iran te importeren.

Hezbollah’s tegenstanders in Libanon zeggen dat de aankoop het risico loopt sancties op te werpen tegen een land dat al in een crisis verkeert, vooral omdat Washington Hezbollah heeft aangemerkt als een “terroristische groep”.

Nasrallah had  eerder gezegd  dat Hezbollah zou kunnen helpen olie van zijn bondgenoot Iran te halen, terwijl het de Libanese centrale bank zou omzeilen om te voorkomen dat de Amerikaanse sancties worden geschonden.

De regering-Trump kondigde in 2018 aan dat ze ernaar streefde de olieverkoop van Iran tot nul terug te brengen nadat ze zich had teruggetrokken uit de nucleaire deal van 2015 met zes wereldmachten van Teheran.

Van hun kant steunen de VS een poging om de stroomtekorten in Libanon aan te pakken door Egyptisch gas via Jordanië en Syrië binnen te halen.

Libanon worstelt met een financiële crisis  die door de Wereldbank wordt bestempeld  als een van ’s werelds ergste sinds de jaren 1850. 

Het Libanese pond heeft sinds  eind 2019 meer dan 90 procent van zijn waarde verloren  en liet vier op de vijf inwoners onder de armoedegrens.

De crisis verergerde toen de centrale bank begon met het afschaffen van subsidies om haar slinkende reserves aan te vullen, waardoor de kosten van brandstofinvoer duurder werden en tot grote tekorten leidden, met stroomonderbrekingen die tot 22 uur per dag aanhielden en brandstof voor particuliere generatoren steeds schaarser.

In juliIrak  een overeenkomst getekend om de Libanese regering te voorzien van 1 miljoen ton zware stookolie per jaar in ruil voor goederen en diensten, die de Libanese conciërge minister van Energie, Raymond Ghajar, zei dat er zou worden gebruikt voor de opwekking van elektriciteit en zou genoeg zijn voor vier maanden. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Turkse en Syrische veiligheidsambtenaren hielden meerdere ontmoetingen in Damascus: Rapport

Rusland zoekt naar verluidt naar toenadering tussen zijn bondgenoot Syrië en Turkije om zijn positie …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: