Israël zegt dat Iran milities drone-training geeft in de buurt van Isfahan

De Israëlische minister van Defensie zegt dat Teheran ‘terroristen uit Jemen, Irak , Syrië en Libanon’ traint om met drones te kunnen  gaan vliegen.

De Israëlische minister van Defensie beschuldigde Iran  zondag van het geven van drone-training aan buitenlandse milities op een vliegbasis in de buurt van de stad Isfahan, een maand nadat Teheran wereldwijd onder de loep werd genomen vanwege een vermoedelijke drone-aanval op een door Israël beheerde tanker bij Oman.

onbemande militaire drones (shutterstock)

In wat zijn kantoor beschreef als een nieuwe onthulling, zei Benny Gantz dat Iran de luchtmachtbasis Kashan ten noorden van Isfahan gebruikte om “terroristen uit Jemen , Irak , Syrië en Libanon te trainen in het besturen van door Iran gemaakte UAV’s (onbemande luchtvaartuigen)”.

Iran probeerde ook “knowhow over te dragen die de productie van UAV’s in de Gazastrook mogelijk zou maken”, aan de zuidelijke grens van Israël, vertelde Gantz op een conferentie aan de Reichman Universiteit in de buurt van Tel Aviv.

Zijn kantoor leverde naar eigen zeggen satellietbeelden van UAV’s op de start- en landingsbanen in Kashan. Er was geen directe reactie uit Iran, meldde Reuters.

Bij een ontploffing van 29 juli aan boord van Mercer Street, een onder Liberiaanse vlag varende, petroleumproducttanker in Japanse handen nabij de monding van de Golf, een belangrijke scheepvaartroute voor olie, kwamen twee bemanningsleden om het leven: een Brit en een Roemeen. 

Het schip wordt geëxploiteerd en beheerd door het in Londen gevestigde Zodiac Maritime, dat eigendom is van de Ofer Global-groep van de Israëlische magnaat Eyal Ofer.

Het Amerikaanse leger zei dat explosievenexperts van het Ronald Reagan-vliegdekschip – dat werd ingezet om in de Mercer Street te assisteren – tot de conclusie was gekomen dat de explosie afkomstig was van een drone die in Iran werd geproduceerd . Iran heeft betrokkenheid ontkend.

Amerikaanse exemplaren

Iran heeft stilletjes een arsenaal aan lokaal geproduceerde drones opgebouwd die het exporteert naar zijn bondgenoten in de regio en test tegen vijanden in Irak, Israël en Saoedi-Arabië , volgens een rapport dat in 2019 werd gepubliceerd in The Hill , een Amerikaanse nieuwswebsite .

In juli 2019 werden Iraanse drones gebruikt om een ​​Koerdische dissidentengroep in Noord-Irak aan te vallen, nadat Iran de groep beschuldigde van het doden van leden van de Revolutionaire Garde. 

Iraanse media zeiden dat een nieuwe IRGC-drone-eenheid werd gebruikt tijdens de aanval, die drie weken nadat Iran een geavanceerde Amerikaanse drone boven de Golf van Oman had neergehaald .

Hoewel Iran sinds de jaren tachtig heeft geprobeerd een troepenmacht van lokaal geproduceerde drones op te bouwen, heeft het grote vooruitgang geboekt nadat het in staat was om kopieën van Amerikaanse drones te reverse-engineeren, meldde The Hill.

De Iraanse Saegheh en Shahed 171 zijn in wezen kopieën van de Sentinel RQ-170 Iran die in 2011 is buitgemaakt, aldus de website.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS zeggen dat Iran geen “bereidwillige partner” is in nucleaire besprekingen

Verklaringen van Westerse mogendheden laten weinig hoop op een herleving van het nucleaire akkoord van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: