Turkije ziet ‘positief’ momentum in gesprekken om de banden met de VAE en Egypte te herstellen

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat er na jaren van spanningen met de regionale rivaal sprake is van een normalisering van de banden met Abu Dhabi.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei dinsdag dat er een positief momentum was tijdens de besprekingen om een ​​einde te maken aan een jarenlange kloof met regionale rivalen de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte .

Turkse Premier Recep Erdogan (shutterstock)

Turkije heeft de afgelopen weken een reeks diplomatieke contacten gelegd met zowel de VAE als Egypte, en dinsdag arriveerde een delegatie uit Caïro in Ankara, waarbij Egyptische en Turkse functionarissen een tweede dialoogronde aangingen.

“Onze vrienden op het ministerie ontmoeten [Egyptische functionarissen]”, zei Cavusoglu in een interview met de omroep NTV, zoals geciteerd door de Associated Press

“Als we na de vergaderingen samen besluiten, zullen we gezamenlijk de nodige stappen ondernemen om een ​​ambassadeur aan te stellen.”

De twee landen hebben elkaars ambassadeurs niet meer ontvangen sinds 2013, toen de betrekkingen verslechterden na de staatsgreep van president Abdel Fattah el-Sisi die de democratisch gekozen regering van de Egyptische president Mohamed Morsi ten val bracht. Turkije weigerde Sisi te erkennen als de legitieme heerser van het land.

Ankara houdt de mogelijkheid open om een ​​maritieme deal te sluiten met Egypte in het oostelijke Middellandse Zeegebied, vergelijkbaar met het akkoord dat in 2019 met de regering van Tripoli in Libië is overeengekomen, wat leidde tot hernieuwde spanningen tussen Turkije en buurland Griekenland en Cyprus over energie-exploratie in de regio .

Turkije heeft een top van oostelijke mediterrane landen voorgesteld om geschillen te verzoenen.

Cavusoglu vertelde de omroep NTV ook dat er “positieve stappen in het normalisatieproces” waren tussen Ankara en Abu Dhabi, en dat diplomatieke banden onder de juiste voorwaarden zouden kunnen herstellen. 

Turkije, de VAE en Egypte hebben de afgelopen jaren tegengestelde partijen gesteund in regionale geschillen, waaronder met name het conflict in Libië en de blokkade van Qatar door verschillende Arabische staten.

Ankara had de VAE ook publiekelijk de schuld gegeven van de  financiering van de coupplegers van 2016  in  Turkije .

Toch hebben de landen de afgelopen maanden meerdere bilaterale besprekingen gevoerd om de economische en diplomatieke betrekkingen te verbeteren.

“Er is geen blijvende vriendschap of vijandschap in de internationale betrekkingen”, zei Cavusoglu.

De Turkse topdiplomaat zei dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorige week telefonisch met de feitelijke leider van de VAE, sjeik Mohammed bin Zayed, heeft gesproken .

Erdogan hield vorige maand ook een zeldzame ontmoeting met de nationale veiligheidsadviseur van de VAE, sjeik Tahnoun bin Zayed al-Nahyan, tijdens welke de Turkse president zei dat een routekaart voor toekomstige Emirati-investeringen in Turkije werd opgesteld.

De VAE heeft de druk op Turkse ondernemers verminderd en de vluchten tussen Istanbul, Abu Dhabi en Dubai hervat.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Turkse en Syrische veiligheidsambtenaren hielden meerdere ontmoetingen in Damascus: Rapport

Rusland zoekt naar verluidt naar toenadering tussen zijn bondgenoot Syrië en Turkije om zijn positie …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: