G7-landen dringen er bij Tunesië’s Kais Saied op aan ’terug te keren naar de constitutionele orde’

Groep van ’s werelds grootste geavanceerde economieën roept president op een nieuwe premier te benoemen om zo de uitdagingen van het land aan te kunnen pakken.

De G7-groep van geavanceerde economieën heeft er bij de Tunesische  president Kais Saied op aangedrongen  een nieuw regeringshoofd te benoemen en “terug te keren naar een constitutionele orde”.Dit komt enkele weken nadat hij de macht had gegrepen in wat zijn tegenstanders een  staatsgreep noemden.

De verklaring van de G7-ambassadeurs, die maandag door de Britse ambassade op sociale media is geplaatst, is de belangrijkste publieke uiting van het onbehagen van grote democratieën sinds Saied in juli de regeringsbevoegdheden greep.

“We dringen aan op een snelle terugkeer naar een constitutionele orde, waarin een gekozen parlement een belangrijke rol speelt”, aldus de verklaring.

“We onderstrepen de dringende noodzaak om een ​​nieuw regeringshoofd te benoemen om een ​​capabele regering te vormen die in staat is de onmiddellijke economische en gezondheidscrises waarmee Tunesië wordt geconfronteerd het hoofd te bieden.”

In mei   onthulde Middle East Eye dat er een geheim document in omloop was waarin Saied werd aanbevolen om artikel 80 van de grondwet in te roepen en de controle over het land te grijpen, daarbij verwijzend naar noodbevoegdheden.

Eind juli deed Saied precies dat, door te zeggen dat het coronavirus en de economische situatie zo nijpend waren geworden dat hij het parlement moest bevriezen en de regering moest ontslaan, evenals een anticorruptieactie moest lanceren.

Hichem Mechichi , zijn ontslagen premier, werd vastgehouden en geslagen door veiligheidstroepen nadat hem was verteld dat hij zou worden vervangen, vertelden bronnen aan MEE. Mechichi verscheen tien dagen lang niet in het openbaar na de aankondiging van Saied.

Vorige  maand verlengde Saied de schorsing van het parlement voor onbepaalde tijd en noemde het lichaam een ​​”bedreiging voor de staat”. 

Tot dusver heeft Saied geen routekaart voor zijn plan gepresenteerd, waardoor de vrees ontstond voor een terugkeer naar een autoritair bewind in het land.

De Tunesische grondwet stelt dat “maatregelen die door deze uitzonderingssituatie noodzakelijk zijn” kunnen worden gebruikt, maar dat er overleg moet plaatsvinden met de voorzitter van het parlement en dat het constitutionele hof op de hoogte moet worden gesteld. Maar het constitutionele hof is er nog niet in Tunesië, een van de belangrijkste onvervulde beloften van de revolutie van 2011. 

De G7-verklaring zei dat de benoeming van een premier “ruimte zou creëren voor een inclusieve dialoog over voorgestelde constitutionele en electorale hervormingen” en voegde eraan toe dat democratische waarden centraal zouden blijven staan ​​in de betrekkingen van de groep met Tunesië.

“Hoe eerder president Kais Saied een duidelijk beeld kan geven van de weg voorwaarts die inspeelt op de behoeften van het Tunesische volk, hoe sneller Tunesië zich kan concentreren op het aanpakken van de economische, gezondheids- en sociale uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De Tunesische politie vuurt traangas af op demonstranten in zuidelijke stad

De verhuizing kwam nadat honderden demonstranten probeerden een overheidsgebouw in Tataouine te bestormen vanwege een …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: